Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χτυπήματα στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα συζητούν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ

Ο Ζ. Μπορέλ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «ισορροπήσουν» πάνω στο τεντωμένο σκοινί της γενίκευσης του πολέμου

Χθες ήταν η σειρά του Ζ. Μπορέλ να υποστηρίξει τα ουκρανικά πλήγματα με «δυτικά» όπλα σε ρωσικό έδαφος

Copyright 2023 The Associated

Χθες ήταν η σειρά του Ζ. Μπορέλ να υποστηρίξει τα ουκρανικά πλήγματα με «δυτικά» όπλα σε ρωσικό έδαφος
Μετά τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ήρθε η σειρά του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, να υποστηρίξει τα ουκρανικά πλήγματα με «δυτικά» όπλα σε ρωσικό έδαφος, με τη Μόσχα να προειδοποιεί ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» και να απειλεί με ανταποδοτικά χτυπήματα, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε ο Μπορέλ πριν από την έναρξη της χτεσινής συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Κάλεσε μάλιστα τα κράτη - μέλη να βρουν «μια ισορροπία ανάμεσα στον κίνδυνο κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν».

Οι υπουργοί της ΕΕ συζητούν αν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθύτερα μέσα στο ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν σταλεί από κράτη - μέλη, παίζοντας με τη «φωτιά» του πολέμου που απειλεί να γενικευτεί, να εξελιχθεί σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο δε Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η χρήση όπλων από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις για πλήγματα στη Ρωσία «δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ και τα μέλη του μέρος της σύγκρουσης», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

«Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις. Δεν είναι αποφάσεις του ΝΑΤΟ», είπε. «Ορισμένοι σύμμαχοι δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στα όπλα που έχουν παραδώσει. Αλλοι έχουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσοι σύμμαχοι αποφάσισαν να μην έχουν περιορισμούς, δεν κάνουν το ΝΑΤΟ συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση και αυτό φυσικά θα ισχύει και για άλλους συμμάχους», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι όλες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα μέσα θα δώσουν άδεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Χ. Πέβκουρ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με δικά της drones. «Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό οι Ρώσοι να επιτίθενται από πολύ βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος και οι Ουκρανοί να πολεμούν με το ένα χέρι στην πλάτη», τόνισε, σύμφωνα με το «Bloomberg».

Οι υπουργοί Αμυνας της Λετονίας και της Ολλανδίας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην ιδέα. «Ουδέποτε το απέκλεισα (...) και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Αμυνας, Κ. Ολονγκρεν. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι από τις χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής αρνείται να στείλει πυραύλους «Taurus», με βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης και την ανάγκη να χειριστούν οι Γερμανοί στρατιώτες τα συστήματα στο έδαφος.

«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», επανέλαβε χτες η Γερμανίδα υφυπουργός Αμυνας, Ζ. Μέλερ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας, Στ. Χέμπεστρεϊτ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα κράτος που δέχεται επίθεση μπορεί γενικά να αμυνθεί με πλήγματα εναντίον στόχων και εκτός των συνόρων του, επειδή αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο. «Και στη συνέχεια τίθεται πάντα το ζήτημα της αναλογικότητας της συγκεκριμένης επίθεσης», πρόσθεσε.

Βέλγιο: F-16 μόνο για το έδαφος της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δεσμεύτηκε χτες να παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο μέχρι το 2028, με το πρώτο αμερικανικό μαχητικό να αναμένεται να φτάσει φέτος.

«Τα όπλα που παραδίδουμε, όπως αναφέρεται σαφώς στη συμφωνία που υπογράψαμε, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλ. Ντε Κρόο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν «συμφωνία ασφαλείας» Βελγίου - Ουκρανίας, με τον Ντε Κρόο να τονίζει πως «ό,τι καλύπτεται από αυτήν τη συμφωνία είναι στρατιωτικό υλικό, στρατιωτικός εξοπλισμός και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος».

Η συμφωνία «περιλαμβάνει τουλάχιστον 977 εκατ. ευρώ σε βελγική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος», ανήγγειλε ο Ζελένσκι.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για τα F-16 και τη συμφωνία ασφαλείας είναι η επόμενη κυβέρνηση να συμφωνήσει, καθώς το Βέλγιο οδεύει προς εκλογές στις 9 Ιούνη.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είχε επισκεφτεί την Ισπανία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ, και υπέγραψαν «συμφωνία ασφαλείας».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία δεσμεύει στρατιωτική βοήθεια, αξίας 1 δισ. ευρώ, εντός του 2024.

Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι τώρα η Μαδρίτη στο Κίεβο θεωρείται περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, η Ισπανία είχε δεσμευτεί μέχρι τώρα για 330 εκατ. ευρώ.

Η Ισπανία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει να ενισχυθεί η απόδοση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και να μελετήσει ευκαιρίες κοινής παραγωγής, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη κυκλοφορία «αμυντικού» υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία.

Κίεβο και Παρίσι συζητούν για Γάλλους εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Το Κίεβο αναζητεί «Δυτικούς» εκπαιδευτές για τον ουκρανικό στρατό και ήδη είναι σε συζητήσεις με τη Γαλλία για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ.

Το Κίεβο έχει προτείνει να μη στέλνονται πλέον Ουκρανοί στρατιώτες για εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά να εκπαιδεύονται εντός Ουκρανίας.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, στρατηγός Ολ. Σίρσκι, είχε πει ότι έχει υπογράψει έγγραφα «που θα επιτρέψουν στους πρώτους Γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα τα ουκρανικά στρατιωτικά κέντρα για να εξοικειωθούν με τις υποδομές και το προσωπικό τους».

Η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν «Δυτικοί» μισθοφόροι στην Ουκρανία, δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν. Πρόσθεσε πως οι Ρώσοι στις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών ακούν συχνά άλλες γλώσσες, όπως γαλλικά και πολωνικά.

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρωσίας στο Λουγκάνσκ αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι μισθοφόροι, λεγεωνάριοι, βρίσκονται στο Ντονμπάς, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικές μονάδες μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται τώρα στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.

Πούτιν: Ακόμη ένα βήμα προς παγκόσμια σύγκρουση

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης λόγω των «δυτικών» προκλήσεων και κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να σκεφτούν «με τι παίζουν».

Τα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα είναι δυνατά μόνο με τη βοήθεια ειδικών από χώρες του ΝΑΤΟ, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

«Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Ποιος διευθύνει αυτά τα όπλα; Ποιος τα χειρίζεται; Φυσικά, αυτοί οι εκπαιδευτές είναι που είναι μεταμφιεσμένοι σε μισθοφόρους. Είναι εκεί (σ.σ. στην Ουκρανία) και έχουν απώλειες», είπε ο Πούτιν. «Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο γι' αυτούς να κρύψουν αυτές τις απώλειες».

Είπε ότι η «Δύση» αγνόησε τις προειδοποιήσεις σχετικά με το χτύπημα της Ουκρανίας εντός του ρωσικού εδάφους, στο Μπέλγκοροντ, και ότι αυτό προκάλεσε το άνοιγμα ενός νέου μετώπου προς το Χάρκοβο για να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Πολωνία: Αγορά αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση ύψους 735 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για την προμήθεια πυραύλων JASSM-ER, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, με φόντο την κλιμακούμενη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χλμ.», ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Αμυνας.

Οι παραδόσεις των πυραύλων AGM-158 JASSM-ER θα γίνουν μεταξύ 2026 και 2030, διευκρίνισε.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη πυραύλους JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της.

Η Βαρσοβία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως από ΗΠΑ και Νότια Κορέα, με στόχο να «χτίσει» τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη και αύξησε ραγδαία τον «αμυντικό» προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ - το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών του NATO.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ