Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
«Ονειρο που έγινε πραγματικότητα» η Αλεξανδρούπολη - ορμητήριο

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, παρουσιάζοντας τη μετατροπή του σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και σε «μαγνήτη» μεγάλων κινδύνων για τον λαό, ως ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Σε ομιλία του κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Αλεξανδρούπολης, είπε ότι στην επίσκεψή του στο λιμάνι είδε «ως πραγματικότητα» αυτά που ονειρευόταν το 2019, όταν υπέγραψε την πρώτη Αμυντική Συμφωνία «με τη μεγάλη υπερατλαντική μας φίλη και δύναμη, τις ΗΠΑ», εξ ου και χαρακτήρισε εαυτόν «ευτυχή» ως άνθρωπο.

Χαρακτήρισε άλλωστε «πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών» τη βίαιη καταστολή προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο τον Μάρτη του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι είχαν βρεθεί στις «μυλόπετρες» των ανταγωνισμών ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΟΛΑ, όπου, μεταξύ άλλων, του «έγινε παρουσίαση για την επιχείρηση προώθησης στρατιωτικών φορτίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ», ο υπουργός χαρακτήρισε ως «ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση» την ανάπτυξη του ακριτικού λιμανιού σε «τρεις άξονες».

«Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας. Αυτός, νομίζω, με τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ, την MDCA (2019) και την τροποποιητική της (2021), υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς», τόνισε, προσθέτοντας πως οι άλλοι δύο είναι το εμπορικό κομμάτι, ώστε το λιμάνι να εξελιχθεί σε «λιμάνι εισόδου στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη», και το ενεργειακό: «Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από εδώ, και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ, θα οδηγήσει στο να γίνει η Αλεξανδρούπολη, στο να γίνει η Θράκη ένας νέος ενεργειακός κόμβος. Και όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας», τόνισε, αποτυπώνοντας τους τέτοιους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης, από τους οποίους ο λαός έχει να περιμένει μόνο μεγαλύτερες «φουρτούνες», όπως δείχνει και η κατάσταση στην περιοχή που «βράζει».

Αλλωστε, όλα αυτά τα έλεγε στον απόηχο του «απολογισμού» που έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση την προηγούμενη βδομάδα της πρώτης φάσης της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη και διεκπεραίωσής τους μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου βορειότερα, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve», «απολογισμός» που αποτυπώνει τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η μετατροπή του λιμανιού σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Θυμίζουμε, την Τρίτη, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα, με αντικείμενο τη «διαχείριση κρίσεων», εξήρε το γεγονός ότι «μόνο το 2021 η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε 9 μεγάλα πλοία, τα οποία υποστήριξαν την ανάπτυξη και απαγκίστρωση 165 ερπυστριοφόρων οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και άνω των 2.500 τεμαχίων φορτίου» και πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει στη συμμαχία μας μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ