ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Ενόψει των ευρωεκλογών, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, αγρότες, εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, απόστρατοι και στρατευμένοι συνεχίζουν με δηλώσεις τους να εκφράζουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, να καλούν σε μαζική υπερψήφισή του στις κάλπες της Κυριακής. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση των δηλώσεων αυτών, ενώ ολόκληρες φιλοξενούνται στο «902.gr».

Αυτονόητη και δεδομένη...

Διονύσης Τσακνής, Συνθέτης - Στιχουργός

Η ψήφος μου στις ευρωεκλογές είναι αυτονόητη και δεδομένη και καταπώς συνηθίζω να λέω, σίγουρα και με ασφάλεια παρκαρισμένη. ΚΚΕ θα γράφει και τη Δευτέρα και για όλα τα χρόνια που οι ευρωβουλευτές μας θα δίνουν τις καθημερινές τους μάχες.

Σε συζητήσεις με φίλους που είτε συμφωνούν, είτε όχι, σε όλα τα ζητήματα με το κόμμα μας, λέω ότι η στήριξη του ΚΚΕ είναι πέραν των άλλων και ζήτημα δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι είναι η μοναδική φωνή που διαφοροποιείται από τις απόψεις όλων των φιλο-ευρωπαϊκών και φιλο-ατλαντικών κομμάτων.

Και μια τέτοια φωνή οφείλει όχι απλώς να υπάρχει, αλλά να δυναμώνει καθημερινά.

Ψήφος στο ΚΚΕ

Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός, διευθυντής ορχήστρας

Η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση είναι αυτή των ευρωεκλογών, διότι μέσα στην Ευρωβουλή παίρνονται οι αποφάσεις για τους λαούς της Ευρώπης και μετά «κατ' εντολήν» της ψηφίζονται ως νόμοι στα εθνικά Κοινοβούλια. Αρα στις ευρωεκλογές χρειάζεται ο ελληνικός λαός να δώσει στην ελληνική και τη «μητέρα» όλων ευρωπαϊκή κυβέρνηση, χωρίς να ξεχνάει και τα υπόλοιπα κόμματα κατ' όνομα αριστερά, σοσιαλιστικά κ.λπ. που ψήφισαν όλες σχεδόν τις αποφάσεις της Ευρωβουλής σε ποσοστά άνω του 70% (βλ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), την απάντηση που τους χρειάζεται, καταδικάζοντάς τους με την ψήφο του στο ΚΚΕ, ώστε να γίνει πιο δυνατό και αυξάνοντας τους βουλευτές του, να μπορεί γρηγορότερα, ευκολότερα και πιεστικότερα να αποκαλύπτει τις αντεργατικές τους πολιτικές, να τις καθυστερεί, να τις σταματά και να τις ανατρέπει. Και λέγοντας αντεργατικές, εννοούμε όχι μόνο με τη στενή έννοια τον χειρώνακτα εργάτη, μα και τον εργάτη της γνώσης, της Τέχνης, της Υγείας, της επιστήμης. Ολο το προλεταριάτο της διανόησης, για το οποίο η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα ηθικής να διαλύσει στα εξ ων συνετέθη. Οπως άλλωστε πράττει συνειδητά σε οτιδήποτε καλυτερεύει τις ζωές των λαών.

Ψηφίζοντας ΚΚΕ στις 9 του Ιούνη, δίνουμε δύναμη στη φωνή μας, υγεία στις ζωές μας, ποιότητα ζωής στη βιωτή μας, ανάσα και οξυγόνο σε ό,τι απασχολεί τον άνθρωπο για καλύτερους όρους εργασίας, σεβασμό και ύπαρξη δουλειάς για όλους, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Εκπαίδευση. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, αντιστεκόμαστε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στις απάνθρωπες αυξήσεις «καλή ώρα» της ΔΕΗ, στην ακρίβεια που γονατίζει τους πάντες, στην αποπνευματοποίηση του κόσμου, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας που πηγαίνει αντάμα με τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το δολοφόνο κράτος του Ισραήλ, αμφότεροι δε, βάζοντας όλους τους γειτονικούς λαούς να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» με κίνδυνο επέκτασης και γενίκευσης και των δύο πολέμων. Οσο για τη χώρα μας, πόσο πιο βαθειά μπορεί να μπει στην ιμπεριαλιστική πολεμική αυτή σκακιέρα;

Ας δώσουμε όλοι μας ψήφο στο ΚΚΕ, ακόμη και αν κάποιοι διαφωνούν σε ορισμένα ζητήματα, διότι η ψήφος αυτή δεν αλλάζει την επομένη σαν το «βρακί του Μανωλιού», είναι μια σταθερή και σοβαρή θέση στα ζητήματα που απασχολούν τον λαό μας και δεν εξαγοράζεται. Απλά, τοκίζεται από τη σκληρότερη και πιο οργανωμένη δουλειά, τον αγώνα στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στη γνώση και τον πολιτισμό, τον συνασπισμό στα συνδικάτα και τα σωματεία μας, τον προβληματισμό, τη σκέψη, την αλληλεγγύη, την πρόοδο. Γιατί, αυτοί είμαστε, εμείς στο ΚΚΕ!

Για όλους αυτούς τους λόγους ΚΚΕ

Τάσος Γκρους, συνθέτης

Στις 9 Ιούνη για τις ευρωεκλογές ψηφίζουμε ΚΚΕ:

- Για να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του λαϊκού αγώνα ενάντια στην αντιδραστική ΕΕ και στο πολεμοχαρές ΝΑΤΟ.

- Για να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη διεκδίκηση των αιτημάτων των λαϊκών μαζών για καλύτερη ζωή.

- Για τη διάσωση του πλανήτη Γη από την οικολογική καταστροφή και τον πυρηνικό όλεθρο.

- Για να δώσουμε και πάλι όραμα στη νεολαία για ένα μέλλον και μια ζωή αντάξια του όντος που λέγεται και θέλει να φτάσει να γίνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ψήφο, λοιπόν, στο ΚΚΕ.

Η καπιταλιστική αγριότητα δεν είναι μονόδρομος

Μαριάνθη Σοντάκη, ηθοποιός

Ο καπιταλισμός δείχνει πια τα δόντια του και στην Ευρώπη και ειδικά οι πολίτες της χώρας μας πλήττονται ανελέητα και μένουν σαστισμένοι και χωρίς ελπίδα για ένα φωτεινότερο μέλλον. Μετά από πολλές δεκαετίες είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν χειρότερα από αυτήν. Η διαχρονική προσπάθεια να μας πείσουν ότι η καπιταλιστική αγριότητα είναι μονόδρομος δεν πρέπει να ευδοκιμήσει. Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί πιστεύω στην αναγκαιότητα της συγκρότησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Τις μεγάλες αλλαγές μπορεί να τις επιτύχει μόνο ένας λαός ενωμένος και αποφασισμένος. Ο πλούτος αυτού του κόσμου ανήκει σε όλους μας αρκεί να το πιστέψουμε και να το διεκδικήσουμε.

... Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Γιώργος Ηλιόπουλος, ηθοποιός

Ζούμε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας του είδους μας. (...)

Σήμερα όμως βρισκόμαστε να βιώνουμε μια εξωφρενική απάτη: Αυτή η τελείως εχθρική για την ανθρώπινη φύση πραγματικότητα να εμφανίζεται ως κανονικότητα. Αυτός ο σιωπηλός πόλεμος να διαφημίζεται ως ειρήνη και σταθερότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ύπουλα και αθόρυβα, να απονευρώνει την ικανότητά μας να δούμε, να αντιληφθούμε αλλά και να διεκδικήσουμε όχι απλά έναν καλύτερο κόσμο, αλλά πλέον έναν βιώσιμο κόσμο.

Η κατεύθυνση όπου ωθούν τον κόσμο, που σαφώς νιώθει στην καθημερινότητά του την εξαθλίωση, είναι η Οργή. Μια κατεύθυνση που οδηγεί κατευθείαν στον Φασισμό. Τον Φασισμό, που πάντα είχε τα ίδια αφεντικά και εξυπηρετούσε πάντα τους ίδιους σκοπούς.

Οι απαντήσεις που δίνονται στα προβλήματα της καθημερινότητας είναι κενές, χωρίς περιεχόμενο, με στόχο να σταματήσουν τον λαό από το να ρωτήσει, να μάθει και να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. (...)

Αυτή η αρπαγή, αυτή η λεηλασία που συμβαίνει τώρα με τη συναίνεσή μας είναι πρωτοφανής. Ο πλούτος που κλέβεται δεν πηγαίνει στα χέρια απλά μιας Τάξης, αλλά συσσωρεύεται στα ταμεία μερικών εταιρειών. Ολος ο πλανήτης δουλεύει για 280 εταιρείες. Σοκαριστικό;... Αλλά ας μη μείνουμε απλά στο συμπέρασμα... Ας το σκεφτούμε... Ας το σκεφτούμε πραγματικά...

Η απαξίωση της σκέψης και της εμβάθυνσης, ο ευτελισμός της πολιτικής (είτε με φράσεις του τύπου «όλοι ίδιοι είναι», είτε μετατρέποντάς την σε μια lifestyle δραστηριότητα), τον ίδιο σκοπό έχουν: Να αποδυναμώσουν τη φυσική ορμή του ανθρώπου για καλυτέρευση της θέσης του.

Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Ασχετα με τις υποκριτικές παραινέσεις των κυβερνώντων και των υποστηρικτών τους για να πάνε οι πολίτες στην κάλπη, η αποχή είναι αυτό που επιζητούν. Είναι ζωτικής σημασίας ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας που εκεί παίρνονται όλες οι αποφάσεις. Εχουμε ακούσει πολλές φορές: Αυτό είναι νόμος της ΕΕ. Η ερώτηση είναι: Ποιος τον ψήφισε αυτόν τον νόμο; Μα αυτοί που στέλνουμε στην Ευρωβουλή. Αρα ποιον θα στείλεις να φυλάει τα πρόβατα; Τον λύκο;

Οσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξουμε πως κάνουν λάθος. Πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Πως εμείς έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε αυτό - όχι στα λόγια, όχι στα παραμύθια, όχι στα όνειρα και τα ευχολόγια, αλλά στην πράξη. Ψηφίζοντας ΚΚΕ.

Γιατί μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει τον Λαό.

Να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη, να μην σβήσει, να δυναμώσει, να γίνει φωτιά

Σπύρος Τζόκας, Πανεπιστημιακός - Συγγραφέας, υποψήφιος με το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές

Με την ενίσχυση του ΚΚΕ θα πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης που θα χρειαστούμε μετά τις εκλογές, καθώς ετοιμάζονται νέα δεινά για τον εργαζόμενο λαό, όπως μαζική έφοδος των funds και των τραπεζών στα σπίτια του λαού, νέος κύκλος φοροληστείας, νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και δεν πρέπει να την πληρώσουν ξανά η εργατική τάξη και οι φτωχοί επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου. Γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, δεν ξεπληρώνει γραμμάτια στην εγχώρια και διεθνή ελίτ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί τη φυσική συνέχεια των πολύ μαζικών νεανικών κινητοποιήσεων των ημερών μας. (...) Το βήμα που έγινε στις φοιτητικές εκλογές να ολοκληρωθεί και να μετατραπεί σε «άλμα» στις 9 Ιουνίου, στις εκλογές αυτές, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, τη μόνη αντισυστημική, ανατρεπτική και ξεκάθαρη επιλογή. Για να δυσκολέψουμε κι άλλο αυτούς που κλέβουν το μέλλον της νέας γενιάς, για να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα, για να έρθουν οι μέρες του φωτός...

Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνεισταθερότητα για τον λαό, τη ζωή και τα δικαιώματά του. Η αντιλαϊκή σταθερότητα για την οποία μιλάνε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ο δρόμος που φέρνει ανασφάλεια και αστάθεια στη ζωή του λαού και της νεολαίας. (...)

Είναι η μοναδική ψήφος που υπερασπίζει τη ζωή και τις ανάγκες μας και αντιπαλεύει τα κέρδη των ομίλων. Αντίθετα με τα υπόλοιπα κόμματα που προσκυνούν τις επιταγές της ΕΕ, συμφωνούν με τις αντιλαϊκές πολιτικές της, συμφωνούν με τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει υπερμνημόνιο για τον λαό μας. (...)

Οι αντιλαϊκές αυτές πολιτικές θα είναι μπροστά μας και την ερχόμενη Δευτέρα, όταν τα προεκλογικά "φώτα" θα έχουν σβήσει και αυτοί που σήμερα παριστάνουν ότι συγκρούονται, θα επιστρέψουν στο να ψηφίζουν «μονιασμένοι» όλες τις Οδηγίες της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που χρειάζεται να έχει τότε ο λαός μας είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στήριγμα στον αγώνα του.

Το ζήσαμε και το ξέρουμε: Σωτήρες δεν υπάρχουν! Στήριξη στο ΚΚΕ που ξεσκεπάζει, αποκαλύπτει και καταψηφίζει όλα αυτά τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν κάνει χειρότερη τη ζωή μας, γιατί το ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, εκεί που ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις. Δυνατό ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής.

«...Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη στις υγρές μου παλάμες». Αυτός ο στίχος του Μανόλη Αναγνωστάκη, μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη, να μην σβήσει, να δυναμώσει, να γίνει φωτιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ