ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και τη θερμική καταπόνηση

«Καμίνια» οι χώροι δουλειάς, «ατομική ευθύνη» η συνταγή της κυβέρνησης

Eurokinissi

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες διεκδικούν τα σωματεία, αφού με βάση το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προβλέπεται πως σε μια σειρά από περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες συνδικάτων σε κλάδους που είναι εκτεταμένη η εργασία σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός - Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Απαίτησαν να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Κατήγγειλαν ότι ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιούνη, ενώ η θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, οι διανομείς, οι οικοδόμοι, οι εργάτες στα ναυπηγεία και στους δήμους συνέχιζαν να δουλεύουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες.

Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη διεκδικεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αφού οι εργαζόμενοι σε δήμους και Περιφέρειες είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, αλλά και μια σειρά από δημάρχους που βγάζουν τα απορριμματοφόρα για αποκομιδή «στις 2, 3 και στις 4 το μεσημέρι» ή αφήνουν τους οδοκαθαριστές να δουλεύουν εξουθενωμένοι από τη ζέστη.

Τον αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι «δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση», τονίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. «Δεν αρκεί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δίνουν γενικές οδηγίες και συστάσεις αλλά χρειάζονται αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες και αυστηροί έλεγχοι», ξεκαθαρίζει.

«Εκτακτη τηλεδιάσκεψη» με μπόλικη «ατομική ευθύνη»

Στο μεταξύ, οι συνήθεις «συστάσεις» περί ατομικής ευθύνης ήταν το αποτέλεσμα της «έκτακτης τηλεδιάσκεψης» που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, τάχα για να ληφθούν «μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα». Στο τρισέλιδο δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι εμφανές ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, μετακυλίεται και πάλι στον λαό, ο οποίος θα πρέπει με τα τιμολόγια - φωτιά του ρεύματος να παραμένουν «σε χώρους που κλιματίζονται», να ντύνονται ελαφρά και να φορούν καπέλο. Δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο ελέγχου των εργοδοτών και προστασίας των εργαζομένων, ειδικά εκείνων που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, αλλά συστήνει να... «αποφεύγουν» βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό!

Ακόμα και η έλλειψη κρατικών προνοιακών υπηρεσιών για την τρίτη ηλικία «μπαλώνεται» με τη σύσταση «οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα». Καλεί τα «ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες» να έχουν κλιματισμό και το αποψιλωμένο ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε «ετοιμότητα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Στις 18 Ιούνη ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός για να μείνουν στις δουλειές τους

Με το κεφάλι ψηλά, με αποφασιστικότητα και συσπείρωση στα Σωματεία τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ οργανώνουν τον επόμενο μεγάλο σταθμό, που είναι η αγωνιστική τους παρουσία στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων την Τρίτη 18 Ιούνη στις 10 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα.

Το Σωματείο της Λάρυμνας καλεί τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έδωσαν στη συνάντηση με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας ότι παρά τις δεσμεύσεις αυτές του πρωθυπουργού, τις επόμενες μέρες χρειάστηκαν μια σειρά παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία «για τα αυτονόητα, που αφορούσαν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και τη συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων στις εργολαβίες».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «συνήγορος υπεράσπισης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είμαστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές μας και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που στηρίζουν τον αγώνα μας», απευθύνει κάλεσμα μαζικής παρουσίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Τρίτη 18 Ιούνη στις 10 π.μ. και στέλνει αποφασιστικό μήνυμα ότι «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη».

Τέταρτη βδομάδα απεργίας στα εργοτάξια του Μετρό

Την απεργία με την οποία διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα οι εργατοτεχνίτες της εταιρείας «ΑΒΑΞ» στα εργοτάξια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα. Σήμερα, και ενώ βρίσκονται στη 17η μέρα απεργίας, πραγματοποιούν νέα απεργιακή συγκέντρωση στο εργοτάξιο που βρίσκεται στο Κολωνάκι.

Κόντρα στα μεροκάματα πείνας, που κυμαίνονται περίπου στα 45 ευρώ καθαρά για εργατοτεχνίτη με 6 τριετίες προϋπηρεσία (!), οι απεργοί διεκδικούν: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο, τήρηση νόμιμου ωραρίου, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, καλούν την εργοδοσία να δώσει ρητές διαβεβαιώσεις για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων.

Στο πλευρό των εργαζομένων και του Σωματείου τους έχουν βρεθεί από την αρχή η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Ακόμα, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με ανακοινώσεις πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

Η πολυήμερη απεργία έχει χτίσει μια πολύτιμη ενότητα, καθώς εργατοτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων και μηχανικοί βρίσκονται σε κοινό απεργιακό βηματισμό. Μάλιστα οι απεργοί μηχανικοί, που λόγω του τρόπου πληρωμής τους («μπλοκάκι») δεν χάνουν το μεροκάματο, έχουν επιλέξει να το δίνουν στο απεργιακό ταμείο.

Πρωτοβουλίες για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ στα Τρόφιμα

Σε αγωνιστική δράση με επίκεντρο τη διεκδίκηση επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών. Οι πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς ξεδιπλώνονται σε μια περίοδο που η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τις κλαδικές Συμβάσεις. Τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, που για 15 χρόνια έχουν αφήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου χωρίς ΣΣΕ, τώρα αξιώνουν να αποτελεί βάση για τον κλαδικό μισθό ο νομοθετημένος από την κυβέρνηση κατώτατος μισθός, ενώ οι όποιες «αυξήσεις» προτείνουν ισοδυναμούν με ψίχουλα. Αντίστοιχη στάση κρατά η εργοδοσία στα επιμέρους εργοστάσια και χώρους δουλειάς. Κόντρα στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, μια σειρά σωματεία δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους, παλεύουν για επιχειρησιακές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις και παράλληλα ενισχύουν τον αγώνα για την υπογραφή Συμβάσεων στον κλάδο.

Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις και προσλήψεις προσωπικού

Το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ παλεύει για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις και προσλήψεις, ώστε να μπει φρένο στην εντατικοποίηση. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η εργοδοσία προτείνει «αυξήσεις» - κοροϊδία ύψους 3%. «Κανείς δεν δέχεται να βλέπει να αυξάνεται το μεροκάματό του 1,80 και 1,90 ευρώ, τη στιγμή που διαβάζει την τεράστια χειμωνιάτικη κερδοφορία της εταιρείας και ζει στο πετσί του την αυξημένη παραγωγή αυτή την περίοδο, καθώς και την εντατικοποίηση που βιώνει με την έλλειψη εργαζομένων», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και έχουν αποφασίσει να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ του Σωματείου να προκηρύξει απεργία, στην περίπτωση που η εργοδοσία εξακολουθήσει να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο διεκδικούν: Αύξηση 10% στα καταβαλλόμενα ημερομίσθια. Επαναφορά τριετιών και επιδομάτων από το 2012. Προσλήψεις που θα αντικαταστήσουν όλες τις αποχωρήσεις των τελευταίων χρόνων. Συμφωνία με ασθενοφόρο για άμεση διακομιδή των εργαζομένων σε νοσοκομείο. Δρομολόγια στα πούλμαν που θα καλύπτουν νέες περιοχές.

Στάσεις εργασίας στον «Παυλίδη»

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΠΑΥΛΙΔΗ» της «MONDELEZ HELLAS ΑΕ», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Οι στάσεις εργασίας αποφασίστηκαν από τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση. «Η εργοδοσία μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων και ενώ είχε συμφωνηθεί το τελικό σχέδιο της Επιχειρησιακής Σύμβασης τα παίρνει πίσω και μας ζητάει να ξανακάτσουμε στο τραπέζι», καταγγέλλει το Σωματείο.

Συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ»

Την καθολική εφαρμογή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει, καθώς και μια σειρά αιτήματα που αφορούν τους όρους εργασίας, διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική. Το Σωματείο έχει ζητήσει τη χορήγηση συμπληρωματικής αύξησης στους εργαζόμενους που έχουν λάβει μόνο το γενικό ποσοστό αύξησης (6%). Επίσης, απαιτεί την εφαρμογή της Σύμβασης όσον αφορά την εργασία την έκτη μέρα της εβδομάδας. Η έκτη μέρα «είναι προαιρετική και πρέπει να ερωτώνται όλοι», υπενθυμίζει.

Οσον αφορά τη μετακίνηση από και προς το εργοστάσιο, διεκδικεί την προσθήκη νέου δρομολογίου των λεωφορείων για περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, καθώς και την ένταξη του προσωπικού του οποίου τα ωράρια δεν συμπίπτουν με τα δρομολόγια, στο καθεστώς της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τα καύσιμα που δαπανούν. Τέλος, έχει θέσει μια σειρά αιτήματα που άπτονται της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο δουλειάς. Μεταξύ άλλων, απαιτεί να αποκατασταθεί η λειτουργία των κλιματιστικών που έχουν πρόβλημα και να εγκατασταθούν νέα στα τμήματα που δεν υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαρροών, να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του χώρου με βάση τα προβλεπόμενα για την αντιπυρική περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ