Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και τη θερμική καταπόνηση

«Καμίνια» οι χώροι δουλειάς, «ατομική ευθύνη» η συνταγή της κυβέρνησης

Eurokinissi

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες διεκδικούν τα σωματεία, αφού με βάση το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προβλέπεται πως σε μια σειρά από περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες συνδικάτων σε κλάδους που είναι εκτεταμένη η εργασία σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός - Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Απαίτησαν να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Κατήγγειλαν ότι ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιούνη, ενώ η θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, οι διανομείς, οι οικοδόμοι, οι εργάτες στα ναυπηγεία και στους δήμους συνέχιζαν να δουλεύουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες.

Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη διεκδικεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αφού οι εργαζόμενοι σε δήμους και Περιφέρειες είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, αλλά και μια σειρά από δημάρχους που βγάζουν τα απορριμματοφόρα για αποκομιδή «στις 2, 3 και στις 4 το μεσημέρι» ή αφήνουν τους οδοκαθαριστές να δουλεύουν εξουθενωμένοι από τη ζέστη.

Τον αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι «δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση», τονίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. «Δεν αρκεί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δίνουν γενικές οδηγίες και συστάσεις αλλά χρειάζονται αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες και αυστηροί έλεγχοι», ξεκαθαρίζει.

«Εκτακτη τηλεδιάσκεψη» με μπόλικη «ατομική ευθύνη»

Στο μεταξύ, οι συνήθεις «συστάσεις» περί ατομικής ευθύνης ήταν το αποτέλεσμα της «έκτακτης τηλεδιάσκεψης» που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, τάχα για να ληφθούν «μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα». Στο τρισέλιδο δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι εμφανές ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, μετακυλίεται και πάλι στον λαό, ο οποίος θα πρέπει με τα τιμολόγια - φωτιά του ρεύματος να παραμένουν «σε χώρους που κλιματίζονται», να ντύνονται ελαφρά και να φορούν καπέλο. Δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο ελέγχου των εργοδοτών και προστασίας των εργαζομένων, ειδικά εκείνων που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, αλλά συστήνει να... «αποφεύγουν» βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό!

Ακόμα και η έλλειψη κρατικών προνοιακών υπηρεσιών για την τρίτη ηλικία «μπαλώνεται» με τη σύσταση «οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα». Καλεί τα «ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες» να έχουν κλιματισμό και το αποψιλωμένο ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε «ετοιμότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ