Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς προσωπικό τα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας

Κενό γράμμα αποδεικνύεται ακόμη και αυτό το αποσπασματικό, γεμάτο κόφτες, πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που διαφημίζει η κυβέρνηση, το οποίο σκοντάφτει στην απουσία κρατικών δομών ΠΦΥ, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Εναν μήνα μετά την επιβολή ηλεκτρονικού ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαπιστώνει ότι «η εφαρμογή του νέου συστήματος αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των βιοπαθολογικών εργαστηρίων».

Οπως καταγγέλλει, «πρωταρχικά, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση των εργαστηρίων. Η έλλειψη ιατρικού, εργαστηριακού προσωπικού καθώς και γραμματείας δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια εργαστήρια. Με τον τωρινό προγραμματισμό πραγματοποιούνται λιγότερες από πριν την εφαρμογή της απόφασης αιμοληψίες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών, ενώ συγχρόνως αυξάνεται ο φόρτος εργασίας του κάθε εργαστηρίου, καθώς μεταβάλλεται σε αιμοληπτήριο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, η επιβολή των ραντεβού δυσκολεύει την προσέλευση των πολιτών στα εργαστήρια, προκαλώντας παράλληλα οικονομική "αιμορραγία" σε όσους αδυνατούν να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη βιοχημικών αναλυτικών και η μη ύπαρξη καθημερινής μεταφοράς των δειγμάτων στο Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο προκαλεί περαιτέρω δυσλειτουργίες.

Η πλειοψηφία των εξετάσεων εκτελούνται κατά τις πρωινές ώρες, μετά από νηστεία. Εξαιτίας αυτού και της μη προσέλευσης των πολιτών τις απογευματινές ώρες, εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα απογευματινά ραντεβού όχι μόνο δεν προσφέρουν, αλλά αποδυναμώνουν και την πρωινή βάρδια», σημειώνει ο Σύλλογος επισημαίνοντας ότι «ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο, για να λειτουργήσει επαρκώς σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, χρειάζεται ιατρικό, εργαστηριακό προσωπικό, βιοχημικό αναλυτή και καθημερινή ταχυμεταφορά των δειγμάτων.

Δεν νοείται λειτουργία εργαστηρίου, από την έναρξη μέχρι τη λήξη της βάρδιας, χωρίς βιοπαθολόγο, χωρίς εργαστηριακό προσωπικό, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, χωρίς βιοχημικό αναλυτή, χωρίς πληροφοριακό σύστημα LIS και χωρίς καθημερινή ταχυμεταφορά δειγμάτων».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας διερωτάται: «Δεδομένου ότι 16 Βιοπαθολογικά εργαστήρια στην 1η ΥΠΕ δεν έχουν βιοχημικό αναλυτή, ποια είναι η αξία του επείγοντος;», «Εξυπηρετούνται τα επείγοντα;», «Γνωρίζετε ότι με την επιβολή του μέτρου των ηλεκτρονικών ραντεβού στα Βιοπαθολογικά εργαστήρια έχει μειωθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών, επομένως και οι αιμοληψίες;». Και διεκδικεί: Την ανάκληση της απόφασης της επιβολής των ηλεκτρονικών ραντεβού και την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των εργαστηρίων. Χωρίς μελέτη, ενημέρωση του πολίτη από τη Γραμματεία σχετικά με το πρωτόκολλο διεξαγωγής των βιολογικών δειγμάτων συγκεκριμένες ώρες και μέρες, μη λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της μη ορθής απόδοσης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ