ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε συνθήκες καύσωνα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με Ιστορία, Φυσική και Οικονομία πέφτει η αυλαία αύριο Τετάρτη στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ΓΕΛ, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ συνεχίζουν σήμερα Τρίτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή και τη Δευτέρα 17/6 με μαθήματα ειδικότητας. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν προβλέψεις για θερμοκρασίες καύσωνα αυτήν τη βδομάδα.

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς να παρθούν μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες και οι μαθητές να εξεταστούν ομαλά και απρόσκοπτα, και όχι σε τάξεις που θα «βράζουν».

Σε σχόλιό του για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του καύσωνα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μπροστά στο αναμενόμενο νέο κύμα καύσωνα, το οποίο θα χτυπήσει κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι άμεση ανάγκη το υπουργείο Παιδείας, η Πολιτική Προστασία και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι η εξασφάλιση κλιματιζόμενων αιθουσών, για να μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ούτως ή άλλως επίπονη και απαιτητική δοκιμασία.

Ευχόμαστε και πάλι καλή δύναμη στις μαθήτριες και στους μαθητές!».

Ενώ το θέμα συζητιόταν όλη τη μέρα χθες, το υπουργείο Παιδείας έστειλε το βράδυ μια εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με οδηγίες - ευχολόγια του τύπου «να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν» (δικές μας οι υπογραμμίσεις), να αποφεύγεται η καταπόνηση στη γυμναστική, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των εξετάσεων από τους συλλόγους διδασκόντων κ.ο.κ. Παράλληλα, δίνει το «πράσινο φως» στους δήμους όπου τα φαινόμενα μπορεί να είναι πιο έντονα να κλείσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας. Στην πράξη, το υπουργείο για άλλη μια φορά «σηκώνει τα χέρια ψηλά» για τα σχολικά κτίρια και γενικότερα τις υποδομές των σχολείων...

Τετραήμερος καύσωνας και μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιές

Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για φωτιά σε αρκετές περιοχές της χώρας για σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιών που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας), Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης - Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των ξερόχορτων των αγρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε χτες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και 42 βαθμούς, από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

ΚΟΡΩΠΙ
Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν σε παιδότοπο χωρίς άδεια

Τέσσερα παιδιά ηλικίας 8 ετών τραυματίστηκαν χτες το μεσημέρι σε χώρο εκδηλώσεων στο Κορωπί, που λειτουργούσε χωρίς άδεια και παρά το γεγονός ότι είχε σφραγιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στον συγκεκριμένο χώρο γινόταν παιδικό πάρτι όταν ξαφνικά 4 παιδιά που έπαιζαν σε ένα φουσκωτό παιχνίδι τραυματίστηκαν.

Τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν φέρουν σοβαρά τραύματα.

Το τέταρτο παιδί χτύπησε ελαφρά στη μύτη του και δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε η αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος εκδηλώσεων δεν είχε άδεια λειτουργίας και ότι είχε σφραγιστεί προ ημερών.

Σε βάρος των δύο υπευθύνων, μιας 58χρονης και ενός 67χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία και συνελήφθησαν.

Συνελήφθη ειδικός φρουρός διακινητής ναρκωτικών

Εξαρθρώθηκε σπείρα που τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Συνελήφθησαν 5 μέλη της, μεταξύ των οποίων και ένας ειδικός φρουρός, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 6 άτομα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα βεγγαλικά και τα όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία μια σειρά άτομα, μεταξύ τους και ο ειδικός φρουρός, προέβαιναν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Κορίνθου, τις οποίες εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια μέσω ταχυδρομικών δεμάτων για τα οποία δήλωναν ανύπαρκτα στοιχεία παραλήπτη.

Ο 32χρονος ειδικός φρουρός και ένας 27χρονος ήταν τα αρχηγικά μέλη της σπείρας. Ηταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους, τον συντονισμό - προγραμματισμό των διαδικαστικών θεμάτων, από την αρχική προμήθεια έως και την τελική παραλαβή των ταχυδρομικών πακέτων, ενώ για την πληρωμή χρησιμοποιούσαν κρυπτονόμισμα. Επίσης, ο καθένας τους κατείχε κοινό αλλά και προσωπικό δίκτυο για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, ο ειδικός φρουρός χρησιμοποιούσε την κατοικία όπου διέμενε ως χώρο αποθήκευσης, καλλιέργειας και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Εκεί εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα παραισθησιογόνων μανιταριών, ενώ ο ίδιος είχε εγκαταστήσει εξοπλισμένο εργαστήριο για την καλλιέργειά τους.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΣΤΗ ΣΥΜΗ
Η νεκροψία δεν έδειξε εγκληματική ενέργεια

Μετά τη νεκροψία - νεκροτομή που έγινε στη Ρόδο στη σορό του 67χρονου γιατρού, παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ που βρέθηκε την Κυριακή μετά από 5 μέρες αναζήτησης, σε προχωρημένη σήψη πεσμένος δίπλα σε φράκτη μπαρ στην παραλία της Αγιας Μαρίνας στη Σύμη, απορρίφθηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης της σορού δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου και θα απαιτηθούν ιστολογικές εξετάσεις.

Ο Μόσλεϊ εντοπίστηκε ανάσκελα με το αριστερό χέρι στο στήθος, κάτι που ίσως μαρτυρά κάποιο αιφνίδιο ιατρικό πρόβλημα, ενώ έχει και τραύμα στο κεφάλι που πιθανά προκλήθηκε από πτώση. Οπως όλα δείχνουν, ο άτυχος άνδρας ακολούθησε ένα βραχώδες και δύσβατο μονοπάτι σε συνθήκες καύσωνα χωρίς εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί.

Υπάρχουν ερωτηματικά γιατί άργησε τόσες μέρες να εντοπιστεί από τα σωστικά συνεργεία, ενώ όπως αναφέρουν ΜΜΕ εγχώρια και της Βρετανίας, η αστυνομία είχε βίντεο που έδειχναν την πορεία του. Δηλαδή καταγραφές από την επομένη μέρα της εξαφάνισής του την περασμένη Τετάρτη και συγκεκριμένα από το μεσημέρι που έφυγε μόνος του από την παραλία του Αγ. Νικολάου, που ήταν με την σύζυγό του, γιατί ήθελε να περπατήσει, έως τη στιγμή που πήρε το δύσβατο μονοπάτι.

ΚΑΤΑΡΑΧΙ ΠΥΡΓΟΥ
Δολοφονημένη από τον θείο της 11χρονη

Νεκρή με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στον λαιμό βρέθηκε στο Καταράχι Ηλείας η 11χρονη Βασιλική, που αγνοούνταν από την Κυριακή. Ενας 37χρονος, θείος του κοριτσιού, συνελήφθη και ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της αποτρόπαιης δολοφονίας, λέγοντας ότι την σκότωσε με κατσαβίδι, χωρίς να εξηγήσει το κίνητρο.

Η Βασιλική, που είχε φύγει από το σπίτι της στο χωριό Μυρτιά για να πάει στον παππού της, συναντήθηκε στις 9 το βράδυ της Κυριακής με τον θείο της, ο οποίος την επιβίβασε στο αυτοκίνητό του και την μετέφερε στην αγροτική περιοχή όπου βρέθηκε, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εξετάζεται αν το κίνητρο ήταν ο βιασμός της ανήλικης. Ο 37χρονος είχε βεβαρυμένο παρελθόν. Το 2017 συνελήφθη για βιασμό ανηλίκου κάτω των 15 ετών και το 2020 είχε καταδικαστεί σε 9 χρόνια για τον βιασμό 14χρονης ανήλικης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Για άλλη μια φορά ένας εγκληματίας, με ευθύνη του κράτους, πριν δικαστεί προλαβαίνει να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, όπως συνέβη και με την περίπτωση της δολοφονημένης γυναίκας πριν λίγο καιρό στο Μενίδι, η οποία είχε καταγγείλει τον κακοποιητή πρώην σύντροφό της και αυτός την σκότωσε μία μέρα πριν γίνει η δίκη του.

ΠΑΝΑΚΤΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Επικίνδυνη φωτιά κοντά σε αποθήκη των ΕΑΣ

Μια επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε χτες κοντά σε αποθήκη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με επικίνδυνα υλικά, στο Πάνακτο Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε μετά από έκρηξη στο σημείο των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ και γρήγορα επεκτάθηκε σε χαμηλή βλάστηση στη γύρω περιοχή.

Για τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, κινητοποιήθηκαν 32 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για θύμα ενώ ο φύλακας που ειδοποίησε την Πυροσβεστική είναι καλά στην υγεία του.

Φωτιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι και σε αγροτοδασική έκταση 1,5 χιλιόμετρο από το Μενίδι Αμφιλοχίας. Στο σημείο βρέθηκαν 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που ως το απόγευμα είχαν καταφέρει να ελέγξουν τη φωτιά, που έκαψε κυρίως πευκόδασος και λίγα λιόδεντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, εκτός από τη βασική εστία, υπήρξαν και μικρότερες, διάσπαρτες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι κρατάνε τις δυνάμεις σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Από την πρώτη στιγμή η εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αμφιλοχίας, Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, επικοινώνησε με την γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου για να ενημερωθεί για την κατάσταση και αν χρειαζόταν συνδρομή των κομμουνιστών στην κατάσβεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ