ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΜΙΝΙΑ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση απαιτούν τα σωματεία

Σε θέσεις μάχης για να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος, υπεύθυνοι το κράτος και η εργοδοσία

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, με εκτεταμένους ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή τους, διεκδικούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά κλάδους.

Σημειωτέον, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει εδώ και δυο μέρες έκτακτο δελτίο με βάση το οποίο μέχρι και την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ηδη μάλιστα από τις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες συνδικάτων σε μια σειρά κλάδους (Οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός - Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έχουν κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση και όχι εγκύκλιοι με ευχολόγια, ώστε να δεσμεύσει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων ζητούν απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο επείγον αυτό αίτημα, τα συνδικάτα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους, θέτοντας στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους την προστασία της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο, εργοτάξιο, αποθήκη και χώρο δουλειάς.

Κλάδος Τροφίμων: Εκτεθειμένοι οι εργάτες γης, όπως και σε βιομηχανίες

«Καμπανάκι κινδύνου» σημαίνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, τις μέρες που διανύουμε «χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια». Εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους (ιχθυοκαλλιέργειες, εργάτες γης κ.λπ.) αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της άμεσης έκθεσης στον ήλιο και τη ζέστη, αλλά και σε κλειστούς χώρους «είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, συσκευαστήρια, θερμοκήπια κ.λπ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών)» οι συνθήκες εργασίας γίνονται ανυπόφορες και εξοντωτικές. «Σε όλους αυτούς τους χώρους θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας"», τονίζει η Ομοσπονδία. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας» και τα συνδικάτα «να παρεμβαίνουν άμεσα για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

«Εχουμε δει πολλές φορές να μη λογαριάζεται η ζωή μας για τα κέρδη τους», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και διεκδικεί μέτρα για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (τεχνικούς πεδίου, εναερίτες, εργαζόμενους σε logistics), το προσωπικό σε κλειστούς χώρους όπου επικρατούν δύσκολες συνθήκες (π.χ. λειτουργία μηχανών, αίθουσες χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώροι με μεταλλικά στέγαστρα). Επίσης, ζητά να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενες σε εγκυμοσύνη και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, προκειμένου να αποφύγουν τη μετακίνηση από και προς τη δουλειά στις συνθήκες του καύσωνα. «Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιονδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την όποια πίεση για συνέχιση της εργασίας στο ΣΕΤΗΠ. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου», καταλήγει το Συνδικάτο.

Την ανάγκη τα σωματεία να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοσία και εκτεθειμένους τους εργαζόμενους επισημαίνει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε μια περιοχή με εκατοντάδες εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το λιμάνι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.«Οι χώροι δουλειάς, βιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια, γίνονται καζάνια θανάτου, με θερμοκρασίες και υγρασία που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες (οικοδόμοι, διανομείς, ταχυμεταφορείς κ.λπ.) είναι απαραίτητο «να προστατευτούν απέναντι στην απαίτηση της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα». Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

12ωρες βάρδιες μέσα στον καύσωνα!

Το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνουν η εντατικοποίηση και οι συνθήκες του καύσωνα σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, εξηγεί, «προστίθενται στη συσσωρευμένη κούραση από τα εξαντλητικά ωράρια, στην υποστελέχωση συνεργείων και βαρδιών, στους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου, που χρόνια τώρα τους έχουν απαξιώσει». Απαιτεί τις μέρες του καύσωνα «οι εργασίες να σταματήσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, για να προστατευτεί η υγεία και ασφάλεια όλων μας», χωρίς καμία περικοπή στον μισθό, ούτε συμψηφισμό στον χρόνο εργασίας.

Με 12ωρες βάρδιες καλούνται να δουλέψουν εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, καταγγέλλει η παράταξη «Αγωνιστικό Μέτωπο».«Δηλαδή μας λέει η εταιρεία πως η προστασία από τον καύσωνα είναι να δουλεύουμε επιπλέον 12ωρα, επιβαρύνοντας κι άλλο τον οργανισμό μας», αναφέρει το «Αγωνιστικό Μέτωπο». Διεκδικεί αποχή από την εργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κατάλληλης διάρκειας διαλείμματα και περιορισμό των βαριών εργασιών, στελέχωση των τμημάτων ώστε να σταματήσουν τα 12ωρα.

Τον αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους τονίζουν ακόμα η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα και ελέγχους για την εφαρμογή τους.

Ανάλογη παρέμβαση κάνουν σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο από τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «καμίνια». Πιο συγκεκριμένα, με κοινή τους ανακοίνωση απαιτούν μέτρα προστασίας: Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» ν. Θεσσαλονίκης.

«Ετσι όπως και πέρυσι, που με τις παρεμβάσεις μας σταμάτησαν οι εργασίες, που αναγκάστηκε το κράτος να βγάλει απαγορευτικό, έτσι και φέτος τα σωματεία θα είναι μπροστά στη μάχη», σημειώνουν, επαναφέροντας διεκδικήσεις για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, όπως άμεση διακοπή υπαίθριων εργασιών με πλήρη αποζημίωση, συχνά διαλείμματα κ.ά.

Στο εργοτάξιο του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας

Ειδική παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, για το Αιολικό Πάρκο Βερμίου και άλλους χώρους όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες, πραγματοποίησαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Κοζάνης και Νάουσας, το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Στην περιοχή είναι υπό κατασκευή ίσως το μεγαλύτερο σήμερα αιολικό πάρκο στη χώρα, το Αιολικό Πάρκο Βερμίου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, όπου το προηγούμενο διάστημα σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος, ενώ σημειώθηκαν και άλλα εργατικά «ατυχήματα». Εργαζόμενος σκοτώθηκε επίσης σε κατασκευαστικές εργασίες στον Συνεταιρισμό στην Επισκοπή Νάουσας.

Οπως αναφέρουν, το εργοτάξιο του Αιολικού Πάρκου «βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Αυτό συνεπάγεται μια τελείως διαφορετική αίσθηση της θερμοκρασίας για τους εργαζόμενους, όπως και διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, οξυγόνου κ.λπ.».

Ζητούν το ΣΕΠΕ να κάνει προειδοποιήσεις «προς τον κύριο και ανάδοχο του έργου στο Αιολικό Πάρκο Βερμίου, ώστε να αναπρογραμματίσουν τη διαδικασία σκυροδέτησης αν την έχουν προγραμματίσει σε συνθήκες καύσωνα, διότι η 10ωρη αδιάκοπη διαδικασία θα είναι εξουθενωτική για τους συναδέλφους και εγκυμονεί κίνδυνους για την ασφάλεια και τη ζωή τους».

Επίσης ζητούν παρεμβάσεις για τις κατασκευαστικές εργασίες στα έργα του νέου Διοικητηρίου Βέροιας, του αγωγού φυσικού αερίου της «ΑΒΑΞ» στη Νάουσα, σε πολλά έργα οδοποιίας κ.λπ.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απαιτούν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Το αίτημα για την άμεση και αναδρομική χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας θέτει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Σωματεία Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας), με αφορμή τον επικείμενο καύσωνα και τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει εδώ και χρόνια «μπαλάκι» μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ «παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την ένταξη των εργαζομένων της Επιθεώρησης Εργασίας ήδη από το 2018!».

«Οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία όχι απλά δεν μπορούν να αποφύγουν τους ανθυγιεινούς και επικίνδυνους χώρους εργασίας, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τους αναζητούν», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», προκειμένου να διαπιστώνουν τους κινδύνους και να προβαίνουν στις προβλεπόμενες ενέργειες. Τους ίδιους ακριβώς χώρους «ελέγχουν και οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», προσθέτει. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες σε όλες τις καιρικές συνθήκες, καθώς έχουν το καθήκον να ελέγξουν «αν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει παγετός ή καύσωνας» και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ομως, το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση της Επιθεώρησης, που εκδίδουν σε κάθε ευκαιρία «πανηγυρικά Δελτία Τύπου με το πόσες εκατοντάδες έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν», είναι οι ίδιοι που «δεν έχουν φροντίσει να υλοποιήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την υπαγωγή της εργασίας μας στο καθεστώς της επικίνδυνης και ανθυγιεινής», τονίζει η συνδικαλιστική παράταξη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συστάσεις προς την εργοδοσία για τον καύσωνα χωρίς αντίκρισμα

Στην έκδοση μιας εγκυκλίου, όπως κάνει τις περισσότερες φορές, αρκείται το υπουργείο Εργασίας, για τα υποτιθέμενα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις σε συνθήκες καύσωνα. Μέτρα που είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης να ελέγξει τους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, προβλέπεται για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία, «υποχρεωτική παύση εργασιών» κατά το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, αλλά αυτό αφορά μόνο «χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο».

Πιο συγκεκριμένα, σε αντιδιαστολή με τα σωματεία που απαιτούν παύση για θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, το υπουργείο αναφέρει ενδεικτικά εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., που θα παύουν όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου, εξαιρώντας τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που το όριο είναι οι 38 βαθμοί.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει επίσης ότι για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που αναφέρθηκαν «δίδεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ