ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πλήγματα ακριβείας»

Εικαστική έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία διοργανώνει από αύριο η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt»

Από προηγούμενη έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt»
Από προηγούμενη έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt»
Εικαστική έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, με τίτλο «Πλήγματα ακριβείας», διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ, από 15 έως 30 Ιούνη, στην Αίθουσα Τέχνης του πρώην δημαρχείου Νεάπολης (Βενιζέλου 125) Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας και ψηφιακών μέσων, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και χώρες.

Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες Ελληνες και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να "ξερνούν φωτιά" στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με 2.300 αεροπορικές επιδρομές.

(...) Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν πρόσχημα την ειρήνη».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ σημειώνει ότι ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των κοινωνικά ευαίσθητων και μαχόμενων καλλιτεχνών, «γιατί σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να εκφραστεί η αντίθεση του λαού μας, όλων των λαών του πλανήτη ενάντια στη βαρβαρότητα και τις κτηνωδίες που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός παντού στον κόσμο. Στην πολύπαθη Παλαιστίνη, στην Ουκρανία.

(...) Με την έκθεση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, που έχει εμπλέξει τη χώρα και τον λαό μας σε δύο πολέμους ταυτόχρονα, αλλά και στα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα της χώρας (...) Οπως το 1999, έτσι και σήμερα, ο λαός μας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, δεν συμφωνεί. Την αντίρρησή του αυτή τη διαδηλώνει καθημερινά».

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της σερβικής οργάνωσης «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

«Ακυρώνετε την πρόσκληση σε μια φωνή που κραύγαζε στίχους κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του»

Ο Παλαιστίνιος ποιητής Mosab Abu Toha για τον αποκλεισμό του από φεστιβάλ ποίησης στην Αθήνα

Σε μια απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας κατέφυγε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα, αφού προχώρησε στην ακύρωση της πρόσκλησης που είχε απευθύνει στον Παλαιστίνιο ποιητή Mosab Abu Toha, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ακύρωση της Ισραηλινής ποιήτριας που θα παρουσιαζόταν στην ίδια ενότητα του φεστιβάλ.

Η Ισραηλινή ποιήτρια Τal Nitzan δεν δέχτηκε την πρόσκληση, ισχυριζόμενη ότι γίνονται επιθέσεις στην Ελλάδα εναντίον Ισραηλινών τουριστών, οπότε το αρχικό σχέδιο της διοργάνωσης για τη συνύπαρξη των δύο ποιητών αναβλήθηκε.

Με δημοσίευσή του στα μέσα ο Παλαιστίνιος ποιητής κατήγγειλε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, υπενθυμίζοντας ότι είχε λάβει και πέρσι πρόσκληση, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» λόγω της μη χορήγησης βίζας από το Ισραήλ. Ακόμα, ανέφερε ότι δεν γνώριζε για τη συνύπαρξή του επί σκηνής με την Ισραηλινή λογοτέχνη, καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδάλλως θα είχε προβάλει αντίρρηση εξαρχής.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, ο «Κύκλος ποιητών», μετά από τις διαμαρτυρίες αναγκάστηκαν να ψελλίσουν δυο λόγια, χωρίς όμως να παίρνουν πίσω την απόφασή τους. Απαντώντας στους διοργανωτές ο Mosab Abu Toha αναρωτήθηκε για το εάν η ποίησή του ως Παλαιστίνιου έχει αξία μόνο δίπλα στην ποίηση μιας Ισραηλινής επισημαίνοντας ακόμα, μεταξύ άλλων:

«Είναι ενάντια στην ποίηση να εμποδίζεις έναν ποιητή να μοιραστεί την ιστορία του λαού του κατά τη διάρκεια σκοτεινών στιγμών. Αντί να δίνετε χώρο στους ποιητές να μιλήσουν για την καταστροφή της πατρίδας τους εδώ και 76 χρόνια, αντί να προσκαλείτε ποιητές που έγραψαν ποιήματα για τις πληγές τους και τις εμπειρίες τους από εκτοπισμό, απαγωγή και τη μετέπειτα εξορία, ακυρώνετε την πρόσκληση σε μια φωνή που κραύγαζε στίχους κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του, κάτω από πυροβολισμούς, ενώ είχε δεμένα μάτια και χειροπέδες και ενώ έκλαιγε για τα βάσανα της οικογένειάς του, των φίλων και των γειτόνων του για περισσότερο από εννέα μήνες...».

Και τελειώνει λέγοντας: «Ξέρετε ότι γεννήθηκε (σ.σ. η Ισραηλινή ποιήτρια) στη Γιάφα, την πόλη όπου οι παππούδες μου εκδιώχθηκαν το 1948. Θα έπρεπε να έχω γεννηθεί εκεί. Και ο πατέρας μου και η μητέρα μου και τα αδέρφια μου επίσης. Θα έπρεπε να γράφω για τα πορτοκάλια της Γιάφα και όχι για τα ερείπια του σπιτιού μου στη Γάζα ή για τις πληγές και τον πόνο μου...».

Και φέτος... «ξαφνικά το καλοκαίρι»

Το «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» επιστρέφει για 13η συνεχόμενη χρονιά από 27 Ιούνη έως 3 Ιούλη στο θερινό σινεμά «ΡΙΒΙΕΡΑ».

Το πρόγραμμά του, όπως κάθε χρόνο, περιλαμβάνει κλασικά διαμάντια του Χόλιγουντ που συναντάει κανείς σπάνια στη διανομή των επανεκδόσεων. Με έμφαση στη δεκαετία του '50 κυρίως αλλά και επιλεγμένες ταινίες από άλλες δεκαετίες, θα συναντηθούμε με το σινεμά των Φορντ, Ριτ και Μάνκιεβιτς και σπουδαίους πρωταγωνιστές, όπως οι Κρόφορντ, Γκέιμπλ, Ντέιβις, Μπάξτερ, Κίτον, Αλεν και Χόφμαν.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τις «Λένι ο βρωμόστομος» του Μπομπ Φόσι (1974), «Η βιτρίνα» του Μάρτιν Ριτ (1976), «Ολα για την Εύα» του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς (1950), «Η Κοιλάδα της Κατάρας» του Τζον Φορντ (1941), «Ο Πόλεμος Του Εγκλήματος» του Τζόζεφ Χ. Λιούις (1950), «Ο Χαϊδεμένος της δασκάλας» του Τζορτζ Σίτον (1958).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://freecinema.gr και φυσικά στον κινηματογράφο «Ριβιέρα» (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια).

All eyes on Palestinian Art...

Ποίηση, λογοτεχνία και τέχνη της Παλαιστίνης

Τη Δευτέρα 17 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Ηλιος» (Αγίου Αντωνίου 18, στο Περιστέρι, πλησίον μετρό Αγ. Αντωνίου), διοργανώνεται συζήτηση για τη λογοτεχνία, την ποίηση και την τέχνη της Παλαιστίνης.

Συμμετέχουν:

Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

Κωνσταντίνος Κατσικέας, εκδόσεις «Ειρήνη»

Θέμις Αμάλλου, κριτικός τέχνης

Salma Shawa, Παλαιστίνια συγγραφέας από τη Γάζα, υπεύθυνη πολιτιστικών της Παλαιστινιακής Παροικίας.

Στην απαγγελία κειμένων ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης.

Σήμερα η συναυλία του Frank the Zapper

Ο Frank the Zapper σήμερα Παρασκευή ξεκινάει το καλοκαίρι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Ενα live στην αυλή του «CatDog Bar» (Καραολή και Δημητρίου 105, Μοσχάτο, δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού).

Ενώ η ζωή φαίνεται διαρκώς να δυσκολεύει, υπάρχουν οι σπίθες αλληλεγγύης, συλλογικότητας και διεκδίκησης που δίνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία μαζί να «έχουμε το καλοκαίρι υπό έλεγχο». Επιμένοντας ότι το hip hop μπορεί να είναι διασκεδαστικό χωρίς να είναι γελοίο, και να ασχολείται με τα μεγάλα και τα σημαντικά που συμβαίνουν στις ζωές μας χωρίς σοβαροφάνεια και μεγαλοστομίες, ο Frank the Zapper υπόσχεται μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη με ένταση και «ζεστή» ατμόσφαιρα.

Στα decks θα βρίσκεται ο Lef Kay, ενώ καλεσμένοι θα είναι ο Yiotis, ο Boem και σύσσωμη η «Λίγκα», που θα πλαισιώσει το πρόγραμμα με φιλικές συμμετοχές.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Συγκροτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή

Συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη προσχεδίου νόμου για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το προσχέδιο μέχρι τέλη Ιούλη.

Θυμίζουμε ότι μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν τον περασμένο χειμώνα από τους καλλιτέχνες οι οποίοι απαίτησαν με κάθε τρόπο ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών μέσα και από την ίδρυση πανεπιστημίου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει την ίδρυση πανεπιστημίου με ορίζοντα το 2025. Τότε, μάλιστα, τον Φλεβάρη του 2023 είχαν συγκροτηθεί τρεις ομάδες εργασίας (θέατρο, μουσική, χορός), οι οποίες όφειλαν να καταθέσουν έως και τις 31 Μάρτη 2023 τεκμηριωμένη πρόταση για την ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες.

Η σύνθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, όμως, που εκτός από την γγ Σύγχρονου Πολιτισμού την απαρτίζουν μόνο νομικοί, χωρίς την παρουσία έστω και ενός καλλιτέχνη, αλλά και η απουσία ενημέρωσης για το πού κατέληξαν οι ομάδες εργασίας, εύλογα γεννούν ερωτήματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ