Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πλήγματα ακριβείας»

Εικαστική έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία διοργανώνει από αύριο η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt»

Από προηγούμενη έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt»
Από προηγούμενη έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt»
Εικαστική έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, με τίτλο «Πλήγματα ακριβείας», διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ, από 15 έως 30 Ιούνη, στην Αίθουσα Τέχνης του πρώην δημαρχείου Νεάπολης (Βενιζέλου 125) Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας και ψηφιακών μέσων, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και χώρες.

Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες Ελληνες και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να "ξερνούν φωτιά" στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με 2.300 αεροπορικές επιδρομές.

(...) Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν πρόσχημα την ειρήνη».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ σημειώνει ότι ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των κοινωνικά ευαίσθητων και μαχόμενων καλλιτεχνών, «γιατί σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να εκφραστεί η αντίθεση του λαού μας, όλων των λαών του πλανήτη ενάντια στη βαρβαρότητα και τις κτηνωδίες που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός παντού στον κόσμο. Στην πολύπαθη Παλαιστίνη, στην Ουκρανία.

(...) Με την έκθεση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, που έχει εμπλέξει τη χώρα και τον λαό μας σε δύο πολέμους ταυτόχρονα, αλλά και στα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα της χώρας (...) Οπως το 1999, έτσι και σήμερα, ο λαός μας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, δεν συμφωνεί. Την αντίρρησή του αυτή τη διαδηλώνει καθημερινά».

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της σερβικής οργάνωσης «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ