ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Σημαίνουν ξεσηκωμό για τις θέσεις εργασίας, δεν υποχωρούν αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις

Σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. η μεγάλη συγκέντρωση στην Ευελπίδων για τα ασφαλιστικά μέτρα

«

Την Τρίτη 18 Ιούνη κατεβαίνουμε στην Αθήνα και δεν πρόκειται να φύγουμε αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις μας»:

Αυτό είναι το αποφασιστικό μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους μετά και τη νέα κοροϊδία που συνάντησαν χθες στο υπουργείο Εργασίας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και έκφρασης αλληλεγγύης στην κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στα Δικαστήρια Ευελπίδων, όπου η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα βρεθούν και σήμερα δεκάδες εργατικά σωματεία της Αττικής, που καλούν σε έμπρακτη στήριξη. Σε μαζική συμμετοχή καλεί επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στη συνάντηση που είχε χθες η αντιπροσωπεία των Σωματείων έφτασε στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους παρουσιάζονται οι μεθοδεύσεις να πεταχτούν στον δρόμο και τα ντροπιαστικά προγράμματα ανεργίας - που τους αποκαλούν «απολυμένους» και «ανέργους» - ως αποφάσεις και ενέργειες ...υπέρ των εργαζομένων. Μια εξέλιξη που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν το λιγότερο προσχηματικές, ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία κοροϊδεύουν και παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, επιδιώκοντας απλώς να τους παραπλανήσουν και να κερδίσουν χρόνο.


Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη η αντιπροσωπεία των Σωματείων αποχώρησε από το υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι σήμερα θα κατέβουν στην Αθήνα, ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ συναντήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την γγ του υπουργείου Αννα Στρατινάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς η νέα υπουργός Νίκη Κεραμέως δεν ήταν έτοιμη να τους συναντήσει, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του υπουργείου.

«Το υπουργείο Εργασίας είναι ο λαγός της κυβέρνησης και δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο αρνείται να κατεβάσει την πλατφόρμα που μας αποκαλεί άνεργους πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών, αρνείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είναι η εργασία μας στη ΛΑΡΚΟ, αρνείται να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως τα έχουμε καταγγείλει. Ενα είναι σίγουρο: Δεν θα τους περάσει. Την Τρίτη κατεβαίνουμε Αθήνα και δεν θα φύγουμε αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις μας».

Ξεσηκωμός και πρωτόγνωρη συμμετοχή για τη νέα κάθοδο στην Αθήνα

«Θα είμαστε όλοι εκεί. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις ζωές και τα χωριά μας που ερημώνουν», είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, με τη συμμετοχή για τη σημερινή κινητοποίηση στα Δικαστήρια Ευελπίδων να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και την αποφασιστικότητά τους να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, μετά και τον νέο άθλιο εμπαιγμό του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής, σύμφωνα με την καταγραφή του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη κάθοδο της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, δείχνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα, αλλά και ότι η ενότητα, η συσπείρωσή τους γίνεται όλο και δυνατότερη με το πέρασμα του χρόνου.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται να κατέβουν ξανά στην Αθήνα και να δώσουν μαζικά το «παρών» στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία για να μην περάσουν οι απολύσεις, προσθέτοντας έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό στον αγώνα που δίνουν πάνω από τεσσεράμισι χρόνια τώρα για την εργασία τους, για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να μην ερημώσει ο τόπος τους.

Ολες τις προηγούμενες μέρες στον οικισμό του εργοστασίου και στα υπόλοιπα ΛΑΡΚΟχώρια επικρατούσε αγωνιστικός ξεσηκωμός, με τη διοίκηση του Σωματείου και τις Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων να βρίσκονται «στο πόδι» προετοιμάζοντας τη νέα κάθοδο στην Αθήνα. Τα γραφεία του Σωματείου ήταν η καρδιά των προετοιμασιών, με δεκάδες εργαζόμενους να συμβάλλουν στο να λυθούν ζητήματα της νέας κινητοποίησης, να φτάσει παντού το κάλεσμα της μαζικής καθόδου, να γεμίσουν τα ΛΑΡΚΟχώρια με τις αφίσες και τα πανό.

«Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να παλέψουν για το δίκιο τους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Αυτό που γίνεται έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έρχονται στο Σωματείο και δηλώνουν συμμετοχή μαζί με τις οικογένειές τους, ή η συγκινητική ανταπόκριση από τον λαό της περιοχής, αλλά είναι η αγωνιστική διάθεση, η ενότητα και εμπιστοσύνη που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, η πίστη σε αυτόν τον αγώνα», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές μας, οι φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής, θα βρεθούμε μαζικά έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και απευθύνουμε κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και στον λαό της Αττικής να σταθούν και αυτήν τη φορά στο πλευρό μας».

Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε!

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και έκφρασης αλληλεγγύης στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας ότι «μπροστά μας έχουμε ακόμη μία ταξική σύγκρουση: Εχουμε ξεκάθαρο ότι δεν διεξάγεται μια απλή δικαστική διαμάχη μεταξύ των εργαζομένων και της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων». Και εξηγεί:

«Από τη μία πλευρά είμαστε όλοι εμείς και από την άλλη πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβερνητική στρατηγική και οι μηχανισμοί στήριξής της.

Είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία της εκδίκασης. Εχουμε επιχειρήματα, αποδείξεις, ντοκουμέντα, το δίκιο. Είμαστε σε ετοιμότητα να κλιμακώσουμε με οποιαδήποτε μορφή πάλης χρειαστεί.

Η μαζικότητα και η έκφραση αλληλεγγύης είναι καθοριστικές για να επιτύχουμε νέα παράταση της εργασίας μας. Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την έκτακτη δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, έδειξαν ότι «όποτε, όπου, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί, το μέτωπο υπεράσπισης της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και όλων των θέσεων εργασίας αυτόν τον αγώνα θα τον φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση.

Εχουμε το δίκιο και τα επιχειρήματα, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα (ξανα)βγούμε νικητές.

Διεκδικούμε:

Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής, με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη.

Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της εργασίας μας σε αυτή.

Να μην ερημώσουν τα χωριά μας».

Δίπλα τους τα συνδικάτα της Στερεάς - Εύβοιας

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους βρίσκονται και σ' αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς του λαϊκού κινήματος από τη Στερεά και την Εύβοια, που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να μην περάσουν οι απολύσεις τους, απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς και Φωκίδας, ενώ λεωφορεία για την κινητοποίηση θα αναχωρήσουν από μια σειρά περιοχές.

Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από:

Οικισμό Λάρυμνας (7 π.μ.), Παραλία Λάρυμνας (7.05 π.μ.), Μαλεσίνα (7.10 π.μ.), Μαρτίνο (7.15 π.μ.), Αη Γιάννη (7 π.μ.), Κόκκινο (7.05 π.μ.), Ακραίφνιο (7.20 π.μ.), Κάστρο (7.25 π.μ.), Αταλάντη (7 π.μ.), Λαμία (6 π.μ., από οδό Στουρνάρα - πάρκινγκ Τσαλτάκη). Ψαχνά (8 π.μ., από το δημαρχείο), Ν. Αρτάκη (8.15 π.μ., από την κεντρική πλατεία), Χαλκίδα (8.30 π.μ., από το Πάρκο Βούρκου).


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Πρόσφεραν δύναμη στους εργάτες και τις οικογένειές τους

Από την επίσκεψη αλληλεγγύης της Ομάδας Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης
Από την επίσκεψη αλληλεγγύης της Ομάδας Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης
Δύναμη και κουράγιο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους για να συνεχίσουν τον μεγάλο και δίκαιο αγώνα τους, έδωσε η πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης (ΟΓΕ) να επισκεφτεί το εργοστάσιο και τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Τις γυναίκες που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο, το πρωί της Κυριακής 16 Ιούνη, υποδέχτηκαν μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, αλλά και αντιπροσωπεία της Ομάδας Γυναικών Λοκρών (ΟΓΕ).

Αρχικά έγινε υποδοχή στα γραφεία του Σωματείου, όπου ο πρόεδρος του ΔΣ, Παναγιώτης Πολίτης, ενημέρωσε για το τι είναι η ΛΑΡΚΟ, για τη σημασία της στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας μας συνολικά, αλλά και τον ρόλο που παίζει στην τοπική κοινωνία, η οποία ερημώνει κάτω από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων, όπως επισήμανε.

Εγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να πετάξει εκτός εργοστασίου τους εργαζόμενους, αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ και να μην μαραζώσει ο τόπος.

Μάλιστα, από την πλευρά της Ομάδας Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης προσφέρθηκε οικονομική ενίσχυση στο Σωματείο για τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε αυτή την κρίσιμη φάση του αγώνα, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη σημερινή συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων στην Αθήνα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη λαογραφική έκθεση που στεγάζεται στο σχολείο του οικισμού, όπου παράλληλα παρακολούθησαν την εργασία μαθητών και δασκάλων του Γυμνασίου με θέμα: «Επιστροφή στις ρίζες. Υλικός και άυλος πολιτισμός. Μετατροπή της αγροτικής κοινωνίας σε βιομηχανική».

Μέσα από την έκθεση λαογραφίας και την εργασία των μαθητών και εκπαιδευτικών, οι γυναίκες της Ομάδας Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης ενημερώθηκαν για την ιστορική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της περιοχής, τον μόχθο και τους αγώνες του λαού. Πώς, με επίκεντρο τα μεταλλεία και στη συνέχεια το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, η περιοχή μετατράπηκε από αγροτική σε βιομηχανική. Μια εξέλιξη που οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων θέλουν να της κόψουν το νήμα, κλείνοντας και διαλύοντας τη ΛΑΡΚΟ, διώχνοντας τους εργαζόμενους, ερημώνοντας τον τόπο.

Η επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και την περιοχή της Λάρυμνας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

«Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη που μας βαστά όρθιους»

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας εκφράζει τη χαρά και τη συγκίνησή του για την πρωτοβουλία και την επίσκεψη της Ομάδας Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης.

Επισημαίνει ότι «η έκφραση αλληλεγγύης είναι η δύναμη που μας βαστά όρθιους 4 χρόνια και 7 μήνες» και τονίζει: «Η ζωντανή έκφραση αλληλεγγύης επιβεβαιώνει ότι όποτε, όπου, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί, το μέτωπο υπεράσπισης της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και όλων των θέσεων εργασίας σε αυτή, αυτόν τον αγώνα θα τον φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη».


ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Συνεχίζουν, μια γροθιά, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Νέα 24ωρη απεργία αύριο για τη ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Με νέα 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, που παλεύουν για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνικά επιδόματα. Αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών δράσεων, μετά την άρνηση της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός» για συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει η τελική ευθεία των συζητήσεων πάνω στην πρόταση που έχουν καταθέσει. Ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν σε διάρκεια, μορφές και δράσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Εργαζομένων Μεταλλείων Ολυμπιάδας «Στοά 59» και Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» αναφέρονται στη νίκη τους σε σχέση με την κατοχύρωση του 8ωρου και δηλώνουν ότι πάνω στην αποφασιστικότητά τους θα σπάσουν και οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για κατάργηση των επίσημων αργιών και δουλειά 365 μέρες τον χρόνο.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η υποχώρηση της "Ελληνικός Χρυσός" και η απόρριψη του προγράμματος 12ωρης εργασίας που ήθελε να επιβάλει είναι γεγονός. Το σχέδιό της βρίσκεται πλέον στο καλάθι των αχρήστων και εκεί θα παραμείνει για όσο υπάρχουν ανοιχτά μεταλλεία, για όσο υπάρχουν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής σ' αυτά τα μέρη, για πάντα δηλαδή.

Στον ίδιο κάδο θα βρεθεί και το σχέδιό σας για κατάργηση των αργιών και εργασία 365 ημερών στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας με εξοντωτικά συνεχόμενα ωράρια».

Σχολιάζοντας μάλιστα το σενάριο της εργοδοσίας να αναλάβουν ντόπιοι εργολάβοι τις εργασίες κατά τις μέρες των αργιών, προειδοποιούν: «Για τολμήστε να το κάνετε (...) Οπως σας είπαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, δεν μας λογαριάσατε καλά και συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο λάθος». Και ξεκαθαρίζουν:

«Οσο προσπαθείτε να μας διασπάσετε και να διαχωρίσετε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους δίνοντας πότε κάτι περισσότερο στον έναν κλάδο (υπόγεια) και πότε στον άλλον (επιφάνεια), τόσο περισσότερο δυναμώνετε τις σχέσεις και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γίναμε ένα σ' αυτόν τον αγώνα, δεν θα λυγίσει κανείς.

Κύριοι, πέσατε σε βράχο, κάντε πίσω».

Στο πλευρό τους η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τον μεγάλο, μαζικό και ελπιδοφόρο αγώνα των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η μεγάλη νίκη της εξασφάλισης του 8ωρου έχει πανελλαδική εμβέλεια και πρέπει να σημάνει την κλιμάκωση του αγώνα για να υπογραφεί η νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν κατατεθεί ως πρόταση από τα σωματεία και αφορούν τη διασφάλιση των αργιών για το σύνολο των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός", αλλά και την ουσιαστική αύξηση του μισθού.

Η νέα προσπάθεια της εταιρείας να διασπάσει τους εργαζόμενους δεν πρέπει να περάσει.

Η ήττα της "Ελληνικός Χρυσός" στη διεύρυνση του εργάσιμου χρόνου απέδειξε ότι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, όπως αυτοί των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, μπορούν να τσακιστούν μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την αποφασιστική τους πάλη μέσα από τα σωματεία.

Χρεοκοπούν στην πράξη οι λογικές που καλλιεργούνται συνειδητά από στελέχη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος, που βλέπουν τον λαό μόνο ως ψηφοφόρο και ντεκόρ στα δικά τους πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια με τις εταιρείες.

Λύση δεν μπορούν να δώσουν αυτοί που είναι εξαρτημένοι από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που και οι ίδιοι άμεσα ή έμμεσα έχουν οικονομικά οφέλη από την επένδυση στην πλάτη των εργατών, ιδιαίτερα των εργολαβικών.

Τη λύση στην ακρίβεια, στον εργάσιμο χρόνο, στον μισθό, στα μέτρα υγείας και ασφάλειας, συνολικά στα προβλήματα που βασανίζουν τους μεταλλωρύχους και τις οικογένειές τους, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ενεργητική συμμετοχή τους στον αγώνα», σημειώνει.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΦΑΓΕ
«Φρένο» στην παραγωγή για τη ΣΣΕ και ουσιαστικές αυξήσεις

Οι εργάτες συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ
Οι εργάτες συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ
Με επιτυχία και με μαζική συμμετοχή δόθηκε η μάχη της 48ωρης απεργίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση, που ολοκληρώθηκε χτες, καταφέρνοντας ξανά να βάλει «φρένο» στην παραγωγή, ενώ συνεχίστηκε και χτες η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης με την παρουσία άλλων σωματείων του κλάδου έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επιχειρησιακού Σωματείου με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, ο οποίος απέφυγε να δεσμευθεί για οτιδήποτε.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, κάτι που η εργοδοσία απορρίπτει, εμμένοντας σε μια οικειοθελή παροχή - «ψίχουλα» της τάξης του 3%. Οπως σημειώνει το Σωματείο, «παρ' όλη την αυξημένη κερδοφορία η εργοδοσία αρνείται την αύξηση που προτείνουμε, καθώς και την επαναφορά των τριετιών από το 2012 που πάγωσαν λόγω οικονομικής κρίσης, παρά την υπερβολική κερδοφορία τετραπλασιάζοντας τα κέρδη τα τελευταία χρόνια από τη δική μας δουλειά. Το μόνο που μας ζητάει όλα τα χρόνια, είναι να βάζουμε πλάτη, όπως το 2003 με τα μουχλιασμένα γιαούρτια, ενώ όταν ζητάμε ικανοποιητικές αυξήσεις, μας γυρνάει την πλάτη και απαντάει ότι δίνει τα νόμιμα καλυπτόμενη από τον νόμο που πάγωσε τις τριετίες».

Το Σωματείο τις επόμενες μέρες θα καλέσει τους εργαζόμενους σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο βρέθηκε από νωρίς το πρωί μαζί με τους απεργούς αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων «Hellenic Quality Foods» Εύβοιας, που ανήκει στον ίδιο όμιλο, εκφράζοντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή του. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, «οι εργαζόμενοι στον ΜΙΜΙΚΟ, παρότι βρισκόμαστε και εμείς στις επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κλάδου Τροφίμων και Ποτών, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε λόγω των χαμηλών αποδοχών που παίρνουμε. Δεν πάει άλλο! Διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και στον δικό μας εργασιακό χώρο των επιχειρήσεων ΦΙΛΙΠΠΟΥ. Ο συντονισμός και η κοινή δράση όλων των σωματείων στις επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ και ταυτόχρονα ο ξεχωριστός αγώνας που αναπτύσσει το κάθε σωματείο είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε καλύτερα εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ