Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Συνεχίζουν, μια γροθιά, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Νέα 24ωρη απεργία αύριο για τη ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Με νέα 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, που παλεύουν για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνικά επιδόματα. Αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών δράσεων, μετά την άρνηση της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός» για συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει η τελική ευθεία των συζητήσεων πάνω στην πρόταση που έχουν καταθέσει. Ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν σε διάρκεια, μορφές και δράσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Εργαζομένων Μεταλλείων Ολυμπιάδας «Στοά 59» και Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» αναφέρονται στη νίκη τους σε σχέση με την κατοχύρωση του 8ωρου και δηλώνουν ότι πάνω στην αποφασιστικότητά τους θα σπάσουν και οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για κατάργηση των επίσημων αργιών και δουλειά 365 μέρες τον χρόνο.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η υποχώρηση της "Ελληνικός Χρυσός" και η απόρριψη του προγράμματος 12ωρης εργασίας που ήθελε να επιβάλει είναι γεγονός. Το σχέδιό της βρίσκεται πλέον στο καλάθι των αχρήστων και εκεί θα παραμείνει για όσο υπάρχουν ανοιχτά μεταλλεία, για όσο υπάρχουν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής σ' αυτά τα μέρη, για πάντα δηλαδή.

Στον ίδιο κάδο θα βρεθεί και το σχέδιό σας για κατάργηση των αργιών και εργασία 365 ημερών στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας με εξοντωτικά συνεχόμενα ωράρια».

Σχολιάζοντας μάλιστα το σενάριο της εργοδοσίας να αναλάβουν ντόπιοι εργολάβοι τις εργασίες κατά τις μέρες των αργιών, προειδοποιούν: «Για τολμήστε να το κάνετε (...) Οπως σας είπαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, δεν μας λογαριάσατε καλά και συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο λάθος». Και ξεκαθαρίζουν:

«Οσο προσπαθείτε να μας διασπάσετε και να διαχωρίσετε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους δίνοντας πότε κάτι περισσότερο στον έναν κλάδο (υπόγεια) και πότε στον άλλον (επιφάνεια), τόσο περισσότερο δυναμώνετε τις σχέσεις και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γίναμε ένα σ' αυτόν τον αγώνα, δεν θα λυγίσει κανείς.

Κύριοι, πέσατε σε βράχο, κάντε πίσω».

Στο πλευρό τους η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τον μεγάλο, μαζικό και ελπιδοφόρο αγώνα των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η μεγάλη νίκη της εξασφάλισης του 8ωρου έχει πανελλαδική εμβέλεια και πρέπει να σημάνει την κλιμάκωση του αγώνα για να υπογραφεί η νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν κατατεθεί ως πρόταση από τα σωματεία και αφορούν τη διασφάλιση των αργιών για το σύνολο των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός", αλλά και την ουσιαστική αύξηση του μισθού.

Η νέα προσπάθεια της εταιρείας να διασπάσει τους εργαζόμενους δεν πρέπει να περάσει.

Η ήττα της "Ελληνικός Χρυσός" στη διεύρυνση του εργάσιμου χρόνου απέδειξε ότι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, όπως αυτοί των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, μπορούν να τσακιστούν μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την αποφασιστική τους πάλη μέσα από τα σωματεία.

Χρεοκοπούν στην πράξη οι λογικές που καλλιεργούνται συνειδητά από στελέχη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος, που βλέπουν τον λαό μόνο ως ψηφοφόρο και ντεκόρ στα δικά τους πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια με τις εταιρείες.

Λύση δεν μπορούν να δώσουν αυτοί που είναι εξαρτημένοι από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που και οι ίδιοι άμεσα ή έμμεσα έχουν οικονομικά οφέλη από την επένδυση στην πλάτη των εργατών, ιδιαίτερα των εργολαβικών.

Τη λύση στην ακρίβεια, στον εργάσιμο χρόνο, στον μισθό, στα μέτρα υγείας και ασφάλειας, συνολικά στα προβλήματα που βασανίζουν τους μεταλλωρύχους και τις οικογένειές τους, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ενεργητική συμμετοχή τους στον αγώνα», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ