Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους εργάτες του «Βαρβαρέσου»

Με μαζική συμμετοχή του λαού της Νάουσας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους εργάτες της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος», στο πάρκο της πόλης.

Σε μια ακόμα κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης, οι εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν στάθηκαν στο πλευρό των απολυμένων, που παλεύουν διεκδικώντας από κράτος και εργοδοσία να μη χαθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, οικονομική ενίσχυση 4.000 ευρώ, μέτρα προστασίας των ανέργων, να υπολογιστεί ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας. Επίσης διεκδικούν να δοθούν δωρεάν ξύλα στις οικογένειες των απολυμένων, να μην κοπεί ρεύμα και νερό σε κανένα σπίτι, να παγώσουν λογαριασμοί και δάνεια για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία και να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από την ΦΙΕΡΑΤΕΞ στο Κιλκίς, που λίγες μέρες μετά το κλείσιμο του «Βαρβαρέσου» κλήθηκαν να μπουν σε διαθεσιμότητα, να ζήσουν με μισό μισθό και ένσημο και τώρα αγωνίζονται έχοντας στήσει το στρατηγείο του αγώνα τους έξω από την πύλη του εργοστασίου (βλ. θέμα δίπλα).

Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι σωματείων του νομού που μετέφεραν τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους, ενώ η εκδήλωση στηρίχθηκε και από προσφορές των επαγγελματιών της πόλης.


Στη συναυλία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ, τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη και άλλα στελέχη.

Να το αποτύπωμα της «ελευθερίας» των επιχειρηματικών ομίλων

Τη «μεγάλη εικόνα» για το «αδίστακτο πρόσωπο» των βιομηχάνων, που φανερώνουν οι εξελίξεις στα εργοστάσια, ανέπτυξε ο Αλέκος Κύρκας, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στον «Βαρβαρέσος» και γγ του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας. Μιλώντας για το παράδειγμα του «Βαρβαρέσου» και της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, σημείωσε ότι οι εργοδότες «αφού για δεκαετίες κολύμπησαν στα κέρδη, έλαβαν από όλες τις κυβερνήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων και ξεζούμισαν τους εργαζόμενους, μόλις αυτά τα κέρδη μειώθηκαν, αυτοί συνεχίζουν ανενόχλητοι τις επενδύσεις τους σε άλλους πιο κερδοφόρους κλάδους και εμείς πετιόμαστε στην ανεργία, ενώ μας χρωστάνε 7 εκατ. από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας.

Ετσι ρήμαξαν ολόκληρες πόλεις, όπως τη δική μας, αφαιρώντας το δικαίωμα και από τις νέες γενιές να ζήσουν στον τόπο τους με σταθερή δουλειά, σε αντίθεση με την κόλαση της εποχικότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον νομό μας.

Αυτό είναι το αποτύπωμα της ελευθερίας των επιχειρηματιών να κάνουν ό,τι θέλουν με την υπογραφή της ΕΕ και όλων των αντεργατικών νόμων που εδώ και δεκαετίες ξηλώνουν τις ζωές μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Σπάρτακος» ΦΙΕΡΑΤΕΞ, δηλώνοντας ότι ο αγώνας είναι κοινός, ότι είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας, ανέφερε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αλληλεγγύης, ενίσχυσε τον αγώνα τους με 300 ευρώ. Την αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών μετέφερε και η Χάρις Αξούριστου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας.

«Γροθιά» αποτέλεσαν τα λόγια της Ελεάνας, κόρης απολυμένου και τελειόφοιτης μαθήτριας, που κάλεσε «όλοι μαζί να αντισταθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ώστε να σταματήσει ο οικονομικός μαρασμός της Νάουσας. Παρόλο που η ανεργία είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας, αν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο ένα πράγμα δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας πάρουν, την αξιοπρέπειά μας».

Ακολούθησε μια όμορφη μουσική βραδιά στον χώρο του πάρκου που είχε στολιστεί με τα πανό του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, που πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις των απολυμένων και ταυτόχρονα την αιτία που οδηγεί στη φτώχεια και την ανέχεια τους εργάτες.

Επί σκηνής ο Κώστας Καλδάρας μετέφερε τη συμπαράσταση των συναδέλφων του καλλιτεχνών και κάλεσε σε ακόμα πιο μαζικό μαχητικό αγώνα στο πλευρό των απολυμένων. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μουσικών της πόλης Τάσο Καραγκιοζίδη, Αναστάση Κτώνα, Βαγγέλη Δερβόκη και Σάκη Βαρβέρη. Ενώ συνόδευσε στο τραγούδι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, Νίκος Νατζμέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η παρέμβαση για ΦΙΕΡΑΤΕΞ και «Βαρβαρέσο»(2024-06-26 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι περιφρουρούν το εργοστάσιο(2024-06-18 00:00:00.0)
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις θέσεις εργασίας και για μέτρα στήριξης(2024-05-10 00:00:00.0)
Ο αγώνας δε σταματά(2009-11-06 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε επαγρύπνηση και αγώνα(2007-11-21 00:00:00.0)
«Αγώνας μέχρι να δικαιωθούμε!»(2006-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ