ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα «Philos»

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του προγράμματος «PHILOS ΙΙ - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση» και για το νέο πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης», ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται στους υπουργούς Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου και που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Αμπατιέλος, Βιβή Δάγκα, Νίκος Εξαρχος, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Τσοκάνης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης:

«Το ΚΚΕ έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων συνολικά, όπως και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές προσφύγων. Το σχετικό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα "Philos" I και II αποδείχτηκε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, οι όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και υποστήριξης στους ευάλωτους πληθυσμούς των δομών προσφύγων ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αποσπασματικές και συχνά ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δομή της Σάμου, που διαφημίζεται ως "πρότυπο" από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπήρχε για μήνες γιατρός.

Μάλιστα, στην υπ' αριθμό 107/17.07.2023 Ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα "Για την ένταξη των εργαζομένων του προγράμματος «PHILOS ΙΙ - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση» σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα", προς τους κ. υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, το υπουργείο Υγείας δεν είχε απαντήσει, το υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει αναρμόδιο και το υπουργείο Μετανάστευσης είχε απαντήσει ότι επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης" με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι του προγράμματος "Philos II" καταγγέλλουν ότι ανακοινώθηκε η λύση των συμβάσεών τους στις 30.06.2024, χωρίς να έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς η όποια "συνέχεια" για την προστασία των προσφύγων. Το νέο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης" φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής Υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ. Ηδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφθεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την "απορρόφηση" ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος "Philos II", σε απροσδιόριστο χρόνο. Οι διερμηνείς και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

- Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 400 εργαζόμενους του υπάρχοντος προγράμματος PHILOS ΙΙ, οι οποίοι διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια την παροχή Υγείας εν μέσω πανδημίας σε ΚΥΤ/ΚΕΔ/ΚΦΠΜ καθώς και σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης".

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ».

Ελεύθερος αφέθηκε ο ποινικολόγος που ξυλοκόπησε την σύζυγό του

Ο γνωστός 52χρονος ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ιδιαίτερα προβεβλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές για τις υποθέσεις που έπαιρνε, μεταξύ άλλων και κακοποιημένων γυναικών (!), συνελήφθη την περασμένη Κυριακή για τον ξυλοδαρμό της 37χρονης συζύγου του, επίσης δικηγόρου. Το θύμα της κακοποίησης εξετάστηκε σε ιδιωτική κλινική όπου μεταφέρθηκε μετά τον ξυλοδαρμό και όπου ο γιατρός κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, δίνοντας σχετική κατάθεση.

Κι όμως, παρότι ο ίδιος ο ποινικολόγος αποδέχτηκε την ενοχή του (αν και το αρχικό «σενάριο» που παρουσιάστηκε κατά τη μεταφορά της γυναίκας στην κλινική ήταν «πτώση από σκάλες»), ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο. Του επιβλήθηκαν μόνο κάποιοι περιοριστικοί όροι, μεταξύ άλλων να παρακολουθήσει «ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει μετανιώσει, ότι θα αναζητήσει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτήν την πράξη και ότι θέλει να θεραπευτεί.

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που ζήτησε να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο της τακτικής ανακρίτριας όσο και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, αφενός λόγω της βαρύτητας της πράξης κακουργηματικού χαρακτήρα και αφετέρου καθώς ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει την πράξη.

Αμφισσα: Αιμόφυρτη κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό της

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα αποτρόπαιο περιστατικό, 22χρονη μητέρα στην Αμφισσα συγκλόνισε πριν δυο μέρες όταν με βίντεο που ανάρτησε, αιμόφυρτη, κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της, αποκορύφωμα της συστηματικής κακοποιητικής συμπεριφοράς που δεχόταν.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καταδίκασε το γεγονός, ζητώντας την άμεση και παραδειγματική καταδίκη του δράστη και παράλληλα αναδεικνύοντας τις ελλείψεις δομών προστασίας για τις κακοποιημένες γυναίκες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες εγκλημάτων βίας σε βάρος γυναικών, ακόμα και παιδιών. Καταγγέλλουμε την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, προστασίας και στήριξης των γυναικών από την πολύμορφη βία, με κρατική ευθύνη», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Και τονίζει ότι «είναι διαχρονικά εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, κινούμενες στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που λογαριάζουν με τη λογική του κόστους - οφέλους για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους τα αναγκαία μέτρα στήριξης των γυναικών».

Με αφορμή και το τελευταίο αυτό περιστατικό, το Εργατικό Κέντρο προβάλλει τις διεκδικήσεις σωματείων και μαζικών φορέων: Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων - δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας κ.λπ.), στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, ΣΣΕ, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, κάλυψη των αναγκών των γυναικών με δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Φωτιές σε Πελοπόννησο και Νάξο

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 μ. της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δροσάτο Καλαβρύτων στην Αχαΐα. Η φωτιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Γουμένισσα, ευτυχώς χωρίς να απειληθούν σπίτια, λόγω της αντίθετης φοράς του ανέμου. Από τις φλόγες κάηκε δασική και καλλιεργήσιμη έκταση

Οπως έγινε γνωστό, επίσης, την ίδια μέρα συνελήφθη ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για την πρόκληση της πυρκαγιάς λόγω αγροτικών εργασιών στην περιοχή, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και ο εισαγγελέας.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και χθες περίπου στις 2.30 μ.μ. στο Αλιμάκι της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας του δήμου Τριφυλίας, στον χώρο όπου μέχρι πριν λίγους μήνες - όπως αναφέρθηκε από την περιοχή - λειτουργούσε ο ΧΑΔΑ. Από τις φλόγες καίγονταν τόνοι σκουπιδιών, με τους καπνούς να πνίγουν όλη την ευρύτερη περιοχή.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σαγκρί Νάξου.

Για σήμερα και αύριο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές και ειδικά σε Αττική και Εύβοια, όπου ακόμα και τώρα, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, οι ακαθάριστοι χώροι κοντά και στον οικιστικό ιστό είναι πάρα πολλοί.

BBC
Κατηγορεί την Ελλάδα για θανάτους δεκάδων μεταναστών

Το ελληνικό Λιμενικό έχει προκαλέσει, με τις πρακτικές του, τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα 3 ετών, αναφέρει χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του BBC, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες. Γίνεται αναφορά σε δημοσιογραφική έρευνα - ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νεκρική νηνεμία: Σκοτώνοντας στη Μεσόγειο;» που ανέλυσε 15 περιστατικά, τα οποία συνέβησαν στο διάστημα από τον Μάη του 2020 έως τον ίδιο μήνα του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές που επικαλείται το BBC ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η Τουρκική Ακτοφυλακή.

Σε 5 από τα περιστατικά, οι μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε άλλες 4 περιπτώσεις, οι μάρτυρες είπαν ότι είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά κυνηγήθηκαν, ενώ σε κάποια άλλα ανέφεραν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες, οι οποίες στη συνέχεια ξεφουσκώθηκαν ή φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Από την πλευρά του, το Λιμενικό υποστήριξε στην έρευνα ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες. «Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Και βάσει της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές έχει παταχθεί στη ρίζα της η παράνομη μετανάστευση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ομνύοντας στην επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Δουβλίνο, Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο), έχει εντείνει το κυνήγι κατά των κατατρεγμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ