Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
BBC
Κατηγορεί την Ελλάδα για θανάτους δεκάδων μεταναστών

Το ελληνικό Λιμενικό έχει προκαλέσει, με τις πρακτικές του, τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα 3 ετών, αναφέρει χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του BBC, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες. Γίνεται αναφορά σε δημοσιογραφική έρευνα - ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νεκρική νηνεμία: Σκοτώνοντας στη Μεσόγειο;» που ανέλυσε 15 περιστατικά, τα οποία συνέβησαν στο διάστημα από τον Μάη του 2020 έως τον ίδιο μήνα του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές που επικαλείται το BBC ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η Τουρκική Ακτοφυλακή.

Σε 5 από τα περιστατικά, οι μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε άλλες 4 περιπτώσεις, οι μάρτυρες είπαν ότι είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά κυνηγήθηκαν, ενώ σε κάποια άλλα ανέφεραν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες, οι οποίες στη συνέχεια ξεφουσκώθηκαν ή φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Από την πλευρά του, το Λιμενικό υποστήριξε στην έρευνα ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες. «Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Και βάσει της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές έχει παταχθεί στη ρίζα της η παράνομη μετανάστευση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ομνύοντας στην επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Δουβλίνο, Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο), έχει εντείνει το κυνήγι κατά των κατατρεγμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ