Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος αφέθηκε ο ποινικολόγος που ξυλοκόπησε την σύζυγό του

Ο γνωστός 52χρονος ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ιδιαίτερα προβεβλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές για τις υποθέσεις που έπαιρνε, μεταξύ άλλων και κακοποιημένων γυναικών (!), συνελήφθη την περασμένη Κυριακή για τον ξυλοδαρμό της 37χρονης συζύγου του, επίσης δικηγόρου. Το θύμα της κακοποίησης εξετάστηκε σε ιδιωτική κλινική όπου μεταφέρθηκε μετά τον ξυλοδαρμό και όπου ο γιατρός κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, δίνοντας σχετική κατάθεση.

Κι όμως, παρότι ο ίδιος ο ποινικολόγος αποδέχτηκε την ενοχή του (αν και το αρχικό «σενάριο» που παρουσιάστηκε κατά τη μεταφορά της γυναίκας στην κλινική ήταν «πτώση από σκάλες»), ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο. Του επιβλήθηκαν μόνο κάποιοι περιοριστικοί όροι, μεταξύ άλλων να παρακολουθήσει «ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει μετανιώσει, ότι θα αναζητήσει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτήν την πράξη και ότι θέλει να θεραπευτεί.

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που ζήτησε να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο της τακτικής ανακρίτριας όσο και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, αφενός λόγω της βαρύτητας της πράξης κακουργηματικού χαρακτήρα και αφετέρου καθώς ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει την πράξη.

Αμφισσα: Αιμόφυρτη κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό της

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα αποτρόπαιο περιστατικό, 22χρονη μητέρα στην Αμφισσα συγκλόνισε πριν δυο μέρες όταν με βίντεο που ανάρτησε, αιμόφυρτη, κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της, αποκορύφωμα της συστηματικής κακοποιητικής συμπεριφοράς που δεχόταν.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καταδίκασε το γεγονός, ζητώντας την άμεση και παραδειγματική καταδίκη του δράστη και παράλληλα αναδεικνύοντας τις ελλείψεις δομών προστασίας για τις κακοποιημένες γυναίκες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες εγκλημάτων βίας σε βάρος γυναικών, ακόμα και παιδιών. Καταγγέλλουμε την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, προστασίας και στήριξης των γυναικών από την πολύμορφη βία, με κρατική ευθύνη», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Και τονίζει ότι «είναι διαχρονικά εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, κινούμενες στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που λογαριάζουν με τη λογική του κόστους - οφέλους για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους τα αναγκαία μέτρα στήριξης των γυναικών».

Με αφορμή και το τελευταίο αυτό περιστατικό, το Εργατικό Κέντρο προβάλλει τις διεκδικήσεις σωματείων και μαζικών φορέων: Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων - δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας κ.λπ.), στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, ΣΣΕ, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, κάλυψη των αναγκών των γυναικών με δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ