ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
«Αριστερές» φιγούρες στον εσωκομματικό χορό

Με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις - οι οποίες στην παρούσα εσωκομματική τρικυμία είναι χρήσιμες - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφτηκε χτες τη Γυάρο «σε μια συμβολική πράξη» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από την αιματοβαμμένη δικτατορία».

Στο ντεκόρ της φιέστας που οργάνωσε ο πρωθυπουργός πολλοί και διάφοροι, ανάμεσά τους και ο Γρ. Φαράκος

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ στη Γυάρο, στα Γιούρα, δεν είναι τυχαία. Για τη σύγχρονη Ελλάδα η Γυάρος είναι σύμβολο. Διπλό σύμβολο: της τυραννίας που δε θέλουμε, δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε· σύμβολο της Αντίστασης, που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Γι' αυτό η Γυάρος θα γίνει μνημειακός χώρος», δήλωσε ο Κ. Σημίτης, αναγγέλλοντας ότι το υπουργείο Αιγαίου θα αναλάβει να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση μνημείου -πρόεδρος της Επιτροπής των προσφορών για το μνημείο αυτό θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Η δικτατορία υπήρξε καταστροφική για τη χώρα μας, η πιο μακρά στρατιωτική δικτατορία της νεότερης Ελλάδας συνδέθηκε με την απομόνωση της χώρας, με τις ταπεινώσεις της χώρας και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τοποθέτησε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο των φυλακών της Γυάρου.

«Για όσους ζήσαμε αυτή τη δραματική περίοδο η δικτατορία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «είχε προηγηθεί το μεταπολεμικό αυταρχικό κράτος της Δεξιάς. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός κοινωνικών στρωμάτων και πολιτικών δυνάμεων από το δημόσιο βίο. Είχαν προηγηθεί αιώνες φαρμάκι, γενιές φαρμάκι, για να θυμηθούμε το Σεφέρη.»

Οι αντιστασιακοί τού γύρισαν την πλάτη

Χωρίς τη συνοδεία αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, επισκέφτηκε χθες το μαρτυρικό νησί της Γυάρου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε απ' τον Σύνδεσμο, μόλις δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κ. Σημίτη, να παραστεί στην εκδήλωση αντιπροσωπεία του. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, το ΔΣ του Συνδέσμου κατέληξε προχθές το βράδυ στην απόφαση να μη συνοδέψει τον Κ. Σημίτη στη Γυάρο, με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι «η πολιτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του δεν εκφράζει τα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης». Θεωρήθηκε δε ότι η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ένας ακόμα σημαντικός λόγος για το «όχι» των αντιστασιακών ήταν το ότι το Γραφείο του πρωθυπουργού δε δεσμεύτηκε στο να εκφωνηθεί στο μαρτυρικό νησί ομιλία εκπροσώπου του Συνδέσμου με τις θέσεις και τις απόψεις τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Στήνουν καβγά, για να κρύψουν τα αντιλαϊκά μέτρα

Αθλιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών γενικότερα έχουν στήσει οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίες στην πραγματικότητα διαγκωνίζονται, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής των νεοφιλελεύθερων επιλογών και στηρίζουν από κοινού την υλοποίησή τους.

Η κυβέρνηση Σημίτη χρησιμοποιεί άλλη μια φορά τη δοκιμασμένη τακτική της καλλιέργειας προσδοκιών στα λαϊκά στρώματα για «καλύτερες μέρες», ακριβώς γιατί την ίδια στιγμή προωθεί ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και γενναιόδωρα φιλομονοπωλιακά κίνητρα. Ετσι, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2002 που επιφυλάσσει νέα σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και παραπέρα περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, η κυβερνητική προπαγάνδα διοχετεύει ότι θα μοιραστούν «300-500 δισ. για τους μη έχοντες». Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς παραμύθι «πουλάει» συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής της πολιτικής. Ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε χτες να ενισχύσει αυτό το «εμπόριο ελπίδων», κάνοντας λόγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για «περιθώρια άσκησης και ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής».

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να εξουδετερώσει τα περί «κοινωνικής πολιτικής» επικαλούμενη τη «μελανή» πορεία της οικονομίας και ασκώντας πιέσεις για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο είπε ότι επιβεβαιώνονται «οι ανησυχίες μας για την πορεία της οικονομίας και για την ύπαρξη σοβαρού, δημοσιονομικού προβλήματος». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τη μεγάλη καθυστέρηση στην απελευθέρωση της οικονομίας», καθώς και την προσφυγή της στην πολιτική του άκρατου κρυφού δανεισμού «υπό το βάρος των αδιεξόδων». Αποδοκίμασε επίσης τα επικοινωνιακά και προεκλογικά τεχνάσματα γιατί «κάνουν ζημιά στην οικονομία και υπονομεύουν το μέλλον» και κατέληξε λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση». Δε ζήτησε όμως ούτε αυτή τη φορά πρόωρες εκλογές.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, επισείοντας τις τελευταίες εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δείχνουν ότι η Ελλάδα περνά για πρώτη φορά την Ιταλία και την Πορτογαλία στην ανταγωνιστικότητα, «επίτευγμα» όμως που οφείλεται αποκλειστικά στις βαρύτατες θυσίες των εργαζομένων και του λαού. Οι εκθέσεις αυτές κατά τον εκπρόσωπο δείχνουν ότι «η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική και αναγνωρίζεται από όλους». Η ηγεσία της ΝΔ για λόγους μικροκομματικούς διαστρεβλώνει αυτή την πραγματικότητα «αδιαφορώντας αν έτσι βλάπτει τη χώρα, υπονομεύοντας τη σταθερή οικονομική πορεία της. Συνεχίζει έτσι να διαδραματίζει τον καταστροφολογικό ρόλο της»(!).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς «έμμεσες συνομιλίες»;

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και ο εκπρόσωπός του Φρεντ Εκχαρτ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι επίκειται η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, προχτές το απόγευμα, «αν επίκειται η επανέναρξη των συνομιλιών, τώρα που ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι σκοπεύει να έρθει στη Νέα Υόρκη για να τον δει», ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν απάντησε: «Θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα όταν συναντηθώ με τον ειδικό σύμβουλό μου, κ. Ντε Σότο. Οπωσδήποτε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πάλι στο κοντινό μέλλον».

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ επισήμανε: «Είναι γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες σύντομα όπως ελπίζει ο γενικός γραμματέας. Ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό κ. Ντε Σότο είχε, τις τελευταίες μέρες, επαφές με τον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, αλλά δεν είμαι ακόμη σε θέση να σας ανακοινώσω κάτι το συγκεκριμένο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χωριστές συναντήσεις που θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Ανάν και ο κ. Ντε Σότο με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα πάρουν μια κάπως διαφορετική μορφή και αντί για «εκ του σύνεγγυς συνομιλίες» θα ονομαστούν «έμμεσες συνομιλίες (indirect talks)».

Επιφυλακτικός ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου

Με επιφυλάξεις δέχτηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς για ενδεχόμενη επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών. Εξέφρασαν, ωστόσο, την επιθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς για συμμετοχή σ' αυτές, αλλά πάνω στη σωστή βάση.

Τις θέσεις τους εξέφρασαν σήμερα με δηλώσεις ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι άρχισε η εφαρμογή των σεναρίων, για τα οποία γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να επιμένουν ότι δε θα υπάρξει διαφοροποίηση της διαδικασίας και οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από το σημείο που είχαν καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο στη Γενεύη.

Οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, Νίκος Αναστασιάδης και Τάσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με τον οποίο θα συζητήσει το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν ότι δεν έχουν σχετική πληροφόρηση. Τόνισαν, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στη διαδικασία, αλλά οι προθέσεις του και η κατάληξη των συνομιλιών.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος μιλούσαν στους δημοσιογράφους ύστερα από κοινή συνάντηση που είχαν το πρωί υπό την ιδιότητά τους ως προέδρων των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Λιντί Πολφέρ.

Πολιτικές δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στη Βαλκανική, αλλά και τα μηνύματα που προκύπτουν από τη μεγάλη διαδήλωση στη Γένοβα, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις 8μ.μ. στο πάρκο μπροστά από το Β` ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αμπελοκήπων του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Δυο ομιλίες - συζητήσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, με ομιλητή το μέλος του ΠΓ του Κόμματος Σπύρο Στριφτάρη, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας την Παρασκευή 27 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ, στην παραλία Αστακού και το Σάββατο 28 Ιουλίου την ίδια ώρα στο Μύτικα.

- Περιοδεία στο νομό Λασιθίου θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσόγκας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο βουλευτής του Κόμματος θα ξεκινήσει την περιοδεία του στις 9.30 μ.μ, από το Ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ ΠΑΛΛΑΣ», όπου θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους, για να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 12.00 το μεσημέρι, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «ΛΙΚΤΟΣ» στην Ιεράπετρα και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Στις 2.00 μ.μ ο βουλευτής του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δήμου Ιεραπέτρας. Η περιοδεία θα κλείσει με ανοιχτή ομιλία στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγ. Νικολάου με θέμα: «Εργασιακά - Κοινωνική Ασφάλιση», ενώ στη συνέχεια θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ