ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά

Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά γύρισαν χτες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που δουλεύουν στα συνεργεία που εκτελούν τις μετασκευές των βαγονιών του ΟΣΕ και των ΗΣΑΠ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργατοτεχνίτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, μετά από τις απανωτές απεργιακές τους κινητοποιήσεις, χτες κατάφεραν να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου τους Σπ. Σκανιακού, που είχαν συναποφασίσει εργολάβοι και διοίκηση του ναυπηγείου, στα πλαίσια της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού σε βάρος των εργασιακών κατακτήσεων των εργατοτεχνιτών. Οι εργατοτεχνίτες, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, βρίσκονταν στο πόδι εδώ και τρεις βδομάδες με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν από προχτές Δευτέρα. Κάτω από την καθολική και αποφασιστική συμμετοχή των εργατοτεχνιτών στον απεργιακό αγώνα, προχτές αργά το βράδυ, η διοίκηση των ναυπηγείων ανακοίνωσε την ανάκληση της απόλυσης, γεγονός που ανέστειλε και τον απεργιακό αγώνα.

Η απόλυση του συνδικαλιστή Σπ. Σκανιακού πριν από περίπου τρεις βδομάδες από το συνεργείο του εργολάβου Δ. Λαγογιάννη είχε έρθει να συμπληρώσει το σκηνικό που βιώνουν οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων στο ναυπηγείο, καθώς διοίκηση και εργολάβοι παραβιάζουν κατάφωρα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συνολικά την εργατική νομοθεσία. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κώστας Φάκαρος θα πει χαρακτηριστικά: «Εληξε νικηφόρα η απεργία μας. Δεσμεύτηκαν από τη διεύθυνση ότι θα επανέλθει ο εργαζόμενος στο πόστο του. Αυτό για μας είναι μία νίκη γιατί αποτελεί πρώτο μας μέλημα η προστασία των εργαζομένων πόσο μάλιστα των συνδικαλιστών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Καταφέραμε να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου μας Σκανιακού από την αγωνιστική πίεση που ασκήσαμε έχοντας στο πλευρό μας και "μόνιμους" εργαζόμενους. Ομως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατοτεχνίτες στο ναυπηγείο παραμένουν. Οι συνάδελφοι βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Οι αγώνες μας δε σταματούν εδώ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά αναφέρεται ότι: «Ο ενωτικός και αδιάκοπος αγώνας» ανάγκασε την εργοδοσία να ανακληθεί η απόλυση του εργατοτεχνίτη από το συνεργείο ΚΑΣΒΕ Λαγογιάννη, ενώ γίνεται σαφές ότι «με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μας γυρίσουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα».

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Τα πιστοποιητικά εκδόθηκαν χωρίς έλεγχο

Ζήτημα ζωής και θανάτου αποτελεί πλέον η άμεση επιστροφή του Ελληνικού Νηογνώμονα στον κρατικό έλεγχο. Η σωρεία συγκλονιστικών στοιχείων που έρχονται σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια του Πειραιά όπου διεξάγονται οι δίκες για τα τραγικά ναυάγια του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και του «ΔΥΣΤΟΣ», με τα οποία χάθηκαν συνολικά 44 άνθρωποι, έχουν αποδείξει ότι από το 1992 που ο Ελληνικός Νηογνώμονας ξεπουλήθηκε σε εφοπλιστές και σε διάφορους άλλους αετονύχηδες - όπως κάποιες... Λιβεριανές εταιρίες που κανείς δε γνωρίζει ούτε με τι ασχολούνται - αποτελεί μία ακόμα πηγή κέρδους για τους εφοπλιστές σε βάρος της ζωής των ναυτεργατών. Εχει γίνει σαφές ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας όχι μόνο δεν προστατεύει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά στέλνει ανθρώπους στον πάτο της θάλασσας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα όσα έχει αναφέρει ο πραγματογνώμονας Μανώλης Μανιός, ο οποίος χτες κατέθετε για δεύτερη μέρα στο τριμελές Εφετείο Πειραιά όπου διεξάγεται η δίκη για το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ».

Ο Μ. Μανιός είναι ο ένας από τους δύο πραγματογνώμονες που είχαν αναλάβει να ερευνήσουν τα αίτια που στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στον Ατλαντικό Ωκεανό έστειλαν στο βυθό το φορτηγό πλοίο αύτανδρο, με 24 ναυτεργάτες πλήρωμα. Ο πραγματογνώμονας παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να τηρήσει... «ίσες αποστάσεις», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου επανέλαβε και χτες ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εξέδιδε πιστοποιητικά αξιοπλοϊας στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Οπως σημείωσε, όσα έγγραφα έχουν περιέλθει στα χέρια του δείχνουν ότι το πλοίο θα έπρεπε να βρίσκεται στο διαλυτήριο και όχι να ταξιδεύει. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις ευθύνες του Ελληνικού Νηογνώμονα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Νηογνώμονας αυτός εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο πλοίο χωρίς να το ελέγξει και χωρίς να λάβει υπόψη του τις σοβαρές παρατηρήσεις που είχε καταγράψει για το πλοίο ο προηγούμενος Νηογνώμονας του Ελληνικού, ο Γαλλικός.

Ο Γαλλικός Νηογνώμονας είχε καταγράψει σοβαρές παρατηρήσεις για τις πλαϊνές δεξαμενές έρματος του πλοίου και απαίτησε να γίνουν άμεσα εκτεταμένες επισκευές σε αυτά τα σημεία μέχρι τις 31 Μάη 1994 για να συνεχίσει να εκδίδει πιστοποιητικά. Οι πλοιοκτήτες αδελφοί Ηλιόπουλοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις επισκευές αυτές επειδή ήδη είχαν πουλήσει το πλοίο για παλιοσίδερα. Τότε... έσπευσε ο Ελληνικός Νηογνώμονας και τον Ιούνη 1994 εξέδωσε τα πιστοποιητικά. Αποτέλεσμα, δύο περίπου μήνες μετά το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» βουλιάζει από ρήγμα στην πλαϊνή Νο 5 δεξιά δεξαμενή έρματος.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Ζητούν επαναπροσλήψεις, προετοιμάζονται για αγώνα

Τη νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας ενάντια στα συμφέροντα και την ενότητα των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά κατήγγειλαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΕΚΘ εκφράστηκε έντονα η απόφαση του κλάδου να συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, όπως τονίστηκε και στην ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΕΠ Κώστα Αρτεμίου που επισήμανε: «Συνεδριάζουμε εκτάκτως σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους της χώρας μας και ειδικότερα του κλάδου μας. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής και η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων εντείνονται. Στέλνουμε όμως μήνυμα προς την κυβέρνηση και εργοδοσία ότι είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε αταλάντευτα στον αγώνα για τα δίκαιά μας».

Το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με τα βασικά αιτήματα του κλάδου που ανάμεσα στα άλλα ζητά την άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΠΕΠΣΙΚΟ-ΗΒΗ, ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ και ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Ενέκρινε επίσης ειδικό ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στις αντεργατικές και προκλητικές πρακτικές και μεθοδεύσεις μερίδας της εργοδοσίας του κλάδου.


ΟΕΚ
Περιορισμένες ρυθμίσεις για αποπληρωμή δανείων

Ρύθμιση οφειλών από δάνεια που είχαν λάβει δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομίας και Εργασίας. Η ρύθμιση περιλαμβάνει περιοριστικούς όρους που καθιστούν αμφίβολη τη χρησιμότητά της σε μεγάλη μερίδα οφειλετών.

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του ΟΕΚ που έχουν πάρει δάνειο βάσει των διατάξεων του Ν.Δ. 1138/1972 και του Ν.1641/1986, έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ληξιπρόθεσμου ποσού του δανείου που προέρχεται από το κεφάλαιο του ΟΕΚ, με έκπτωση 50% για τα δάνεια του Ν.Δ. 1138/72 και 60% για τα δάνεια του Ν.1641/1986, εφόσον η καταβολή του ποσού γίνει εφάπαξ μέσα στους προσεχείς έξι (6) μήνες και με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν ταυτόχρονα και τυχόν τόκοι υπερημερίας που αντιστοιχούν στο ποσό αυτό.

Επίσης, δυνατότητα εξόφλησης με έκπτωση μέχρι και 60% παρέχεται και στους δικαιούχους των σεισμοπλήκτων περιοχών των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κοζάνης και Γρεβενών, για τις οφειλές από τα δάνεια του Ν.Δ.1138/1972 και του Ν.1641/1986, που είχαν ανασταλεί με το άρθρο 6 του Ν.2736/1999.

Για την υπαγωγή στις παραπάνω ρυθμίσεις οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΟΕΚ.

ΑΜΦΙΣΣΑ
Δε συζητούν εργατικά αιτήματα

Για τρίτη φορά το Νομαρχιακό Συμβούλιο αρνήθηκε τη σχετική συζήτηση

Μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της Φωκίδας, στέκεται η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποδεικνύοντας, έτσι, ότι φιλοκυβερνητικοί και νεοδημοκράτες σύμβουλοι υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική.

Για τρίτη συνεχή φορά κάτω από την πίεση των φορέων του νομού εισάγεται για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το ψήφισμα της μεγαλειώδους απεργιακής συγκέντρωσης της 17ης Μάη για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά με διάφορες μεθοδεύσεις και «τεχνάσματα» της μιας πλευράς και της άλλης, όχι μόνο δεν παίρνεται απόφαση, αλλά ούτε καν συζητιέται. Μάλιστα, με περίσσιο θράσος καταγγέλλεται προσχηματικά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου γιατί κατήγγειλε στο λαό της Φωκίδας τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του ΝΣ. επί δύο συνεχόμενες φορές. Επιπλέον, κυνικά οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ζητάνε «δήλωση μετανοίας» από το Εργατικό Κέντρο, να αποσύρει την καταγγελία, αλλιώς το θέμα δε συζητιέται.

Τη στάση αυτή της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο και σημειώνει ότι η δράση της πλειοψηφίας είναι επικεντρωμένη στη διατήρηση της καρέκλας και στο πώς δε θα θιγεί η κυβερνητική πολιτική, πώς θα ξεφύγουν από το σκόπελο που τους έβαλαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις όλου του λαού της Φωκίδας.

«Αλλά εάν ήθελαν να στηρίξουν τα δικαιώματα του λαού, συνεχίζει, στην Ασφάλιση, στην Υγεία - Πρόνοια, στη σύνταξη, θα ήταν παρόντες στα συλλαλητήρια και στους αγώνες μας. Θεωρούμε, καταλήγει η καταγγελία του Εργατικού Κέντρου, ότι το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες δεν έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το κίνημα που συσπείρωσε άτομα ανεξάρτητα της πολιτικής και ιδεολογικής τους θέσης, μπορεί να βάλει φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των δικαιωμάτων του. Μπορεί να απομονώσει τις όποιες προσπάθειες διάσπασής του. Μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στην Τοπική - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί αυτή ενεργά να μάχεται για τα συμφέροντα και μόνο του λαού της περιοχής».

Εκρηξη στην ζώνη

Εκρηξη σημειώθηκε χτές λίγο πρίν τις 2 το μεσημέρι σε πλοίο που επισκευάζεται στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με απολογισμό τον τραυματισμό δύο αλλοδαπών εργαζομένων κατα πάσα πιθανότητα ανασφάλιστοι. Το γεγονός της έκρηξης μέχρι και τις 9:10 το βράδυ δεν είχε αναφερθεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τουλάχιστον απο τα όσα αναφέρθησαν απο το γραφείο τύπου. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο του εφοπλιστή Μελισανίδη «Ετζίαν iv» το οποίο επισκευάζεται στον ναυπηγείο Καράγιωργα. Οι τραυματισμένοι είναι εργαζόμενοι απο την Γκάνα και μεταφέρθησαν με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφροίες που προέρχονται απο καταγγελίες συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά η έκρηξη σημειώθηκε στο κενό που υπάρχει μεταξύ του πλωραίου στεγανού του πλοίου και των δεξαμενών φορτίου. Στο σημείο αυτό εκτελούνταν εργασίες βαφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ