ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αρχισε η 12ήμερη απεργία

Με καθολική συμμετοχή στις βάρδιες παραγωγής και κλιμακωτά στα διάφορα τμήματα

Με το σταμάτημα των μονάδων παραγωγής των Ελληνικών Πετρελαίων σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από χτες στις 7 το πρωί οι έξι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία με αίτημα να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια παραπέρα ξεπουλήματος της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ και σε όλες τις θυγατρικές αντιδρούν αγωνιστικά στα σχέδια της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ότι θα πουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμα 15 με 30% της εταιρίας. Να σημειώσουμε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει μετοχοποιήσει το 49% των ΕΛ.ΠΕ και συνεχίζει σήμερα την πολιτική ξεπουλήματος ακόμα μιας δημόσιας εταιρίας στρατηγικής σημασίας.

Η απεργία ξεκίνησε χτες από όλες τις βάρδιες των εργαζομένων (περίπου 800) στις μονάδες παραγωγής στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, δεν έγινε καμία φόρτωση βυτιοφόρων ενώ διακόπηκε η παροχή πετρελαίου στα Διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ. Παροχή πετρελαίου κατά ένα ποσοστό έγινε μόνο στη ΔΕΗ και σε νοσοκομεία. Σκοπός των επαναλαμβανόμενων απεργιών είναι την έβδομη μέρα της απεργίας να νεκρώσουν όλα τα εργοστάσια της εταιρίας και να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ και των θυγατρικών εταιριών (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ και ΑΣΠΡΟΦΩΣ ΑΕ).

Σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) έχει καλέσει τους εργαζόμενους να δώσουν «αποφασιστικά τον αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος και ταυτόχρονα να διευρύνουν την πορεία του αγώνα για ΕΛ.ΠΕ 100% στο δημόσιο».

Στην ανακοίνωση η παράταξη κάνει παράλληλα σαφές ότι είναι εγκληματικό το όποιο πισωγύρισμα σε ενδεχόμενο κυβερνητικού ελιγμού που θα μεταθέτει το πρόβλημα ή θα προσπαθήσει με άλλο τρόπο να περάσει από το παράθυρο το ξεπούλημα.

Αναλύοντας τις αιτίες των κυβερνητικών αποφάσεων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ σημειώνει ότι: «Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα της εταιρίας, των εργαζομένων, της οικονομίας γενικότερα. Αντίθετα τα συμφέροντα αυτά θυσιάζονται σε μια αμφίβολη προσδοκία για αλλαγή κλίματος στην αγορά, σε μια ανιστόρητη προσδοκία για έλεγχο της βαλκανικής και ανατολικότερης αγοράς, λες και στο παιχνίδι αυτό παίζουν μόνο τα ΕΛ.ΠΕ και όχι και τα πολυκλαδικά πολυεθνικά μονοπώλια της ενέργειας».

Στη Θεσσαλονίκη

Η απεργία στους σταθμούς φορτοεκφόρτωσης θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου 28/7, οπότε και θα αρχίσει η απεργία στο διυλιστήριο. Τη Δευτέρα 30/7 στις 7 π.μ. ξεκινά η απεργία στα χημικά εργοστάσια και από την Τρίτη 31/7 έως την Κυριακή 5 Αυγούστου, η απεργία θα επεκταθεί σε όλο το προσωπικό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης.

Τα μόνα φορτία καυσίμων που διακινήθηκαν χτες από το προσωπικό ασφαλείας, ήταν οι απαραίτητες ποσότητες για τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Πετρελαίων Π. Οφθαλμίδης τόνισε ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων έχει κορυφωθεί, το ηθικό τους είναι υψηλό και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Θορυβημένη η κυβέρνηση από την έκταση και τη διάρκεια της απεργίας δέχτηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των απεργών ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Η συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει αργά χτες το βράδυ.

Συνεπικουρείται η λογική της κυβέρνησης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη συζήτηση της πρότασης νόμου του Συνασπισμού για τη λήψη ενισχυτικών μέτρων σε άνεργους και συνταξιούχους

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντιμετωπίσει την πολιτική της κυβέρνησης και να απαιτήσει μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Συνασπισμός, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενισχυτικού χαρακτήρα για άνεργους και συνταξιούχους στα πλαίσια όμως της «κοινωνικής αλληλεγγύης», συνεπικουρώντας ουσιαστικά στην κυβερνητική λογική που αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας την αντίθεση του Κόμματος στη συγκεκριμένη λογική, κατέθεσε προτάσεις τονίζοντας ότι «ζητάμε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων ομάδων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων. Επανασύνδεση των κατώτατων ορίων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Μείωση των ορίων ηλικίας. Επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά και όχι με την παράταση όπως προτείνει ο Συνασπισμός». Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να έρχεται εδώ η κυβέρνηση να μιλά για ελλείμματα όταν περικόπτει κατά δύο μονάδες τις εισφορές των εργοδοτών», τονίζοντας ότι το κόστος αυτών των μέτρων πρέπει να αναληφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσθέτοντας πως οι προτάσεις του ΚΚΕ «είναι μέτρα στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας και λαϊκής μέριμνας».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη λογική της «κοινωνικής αλληλεγγύης» που εμπεριέχεται στην πρόταση του ΣΥΝ, σημείωσε ότι «οι μικροπαροχές χρησιμοποιούνται για να ενσωματώνονται οι λαοί στις λογικές της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης», έκανε λόγο για λογική «αποπροσανατολιστική σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες», τονίζοντας ότι «η πρόταση σύστασης ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης εντάσσεται στην ίδια λογική». Παράλληλα, τόνισε ότι ενώ «η κυβέρνηση προωθεί και νέα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, δεν είναι τυχαίο που η πρόταση του Συνασπισμού δε συνδέει το αίτημα με την προοπτική της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

ΔΙΟΔΙΑ
Αρχισαν και απεργία πείνας

Συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και την απεργία πείνας που άρχισαν από χτες, οι συμβασιούχοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εκεί, στα διόδια του σταθμού Αφιδνών, παρά την αδιαφορία των κυβερνώντων και τις αόριστες «απαντήσεις» του αρμόδιου υφυπουργού για να σταματήσουν την απεργία και να περιμένουν τη λύση ύστερα από...6 μήνες, χωρίς βέβαια να υπάρχει δέσμευση. Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς είναι δεδομένο ότι ήδη για 8 και 10 χρόνια καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

«ΒΙΟΜΕΚ»
Συνεχίζουν την απεργία

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αυτή τη βδομάδα, συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι 52 εργαζόμενοι στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΒΙΟΜΕΚ» στην περιοχή Αλιβερίου, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που εκκρεμούν από το Δεκέμβρη του 2000, μετά τον εμπαιγμό και στη συνέχεια την αρνητική στάση που έχει κρατήσει η εργοδοσία.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γ. Ξένος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, σημείωσε: «Τα αιτήματά μας: Αύξηση του μεροκάματου και των μισθών που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας, αποτελούν το ελάχιστο των διεκδικήσεών μας, μπροστά στα τεράστια κέρδη που έχει η εταιρία, μετά την εξαγορά της από την ΤΕΡΝΑ (εταιρία κατασκευής και λειτουργίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)».

Από την πλευρά της η εργοδοσία, ποτέ δεν είδε με καλό μάτι το συνδικαλισμό στο εργοστάσιο και γι' αυτό από την αρχή προσπάθησε να διαλύσει το σωματείο, να διχάσει τους εργαζόμενους. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με την έναρξη των κινητοποιήσεων, με πιέσεις, εκφοβισμούς και διασπαστικές κινήσεις.

«Οι εργαζόμενοι, σημειώνει ο Γ. Ξένος, επιδεικνύουν - αν και νέοι - μια ενότητα και αγωνιστικότητα που δίνει σ' εμάς τους συνδικαλιστές αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε και να πετύχουμε».

Οι εργαζόμενοι με συνεχή ενημέρωση σε γενικές συνελεύσεις στις οποίες συμμετέχουν μαζικά, έχουν δείξει την αγωνιστική τους διάθεση και την απόφασή τους να σπάσουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Σήμερα, στο εργοστάσιο θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Δ. Τσουμπρής από το ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πλήθος αιτημάτων ζητά ικανοποίηση

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για το πλαίσιο διεκδίκησης με αφορμή την απεργία που έχει εξαγγείλει για αύριο η διοίκηση της Ομοσπονδίας

Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο, Πέμπτη 26 του Ιούλη, έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με πλαίσιο, όμως, αιτημάτων τέτοιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου. Επί της ουσίας, η διοίκηση της Ομοσπονδίας περιορίζει τη διεκδίκηση σε ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό ταμείο και τη σχολή του κλάδου.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Επισιτισμού - Τουρισμού» καλεί τους εργαζόμενους σε συντονισμό με άλλα συνδικάτα για τη διεκδίκηση σύγχρονων ασφαλιστικών και άλλων αιτημάτων και σαν τέτοια αναφέρει: «Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με 5νθήμερη και 35ωρη απασχόληση για όλους. Διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων. Αυστηρές ποινές σε όσους εργοδότες παραβιάζουν το 5νθήμερο. Να καθιερωθεί η απασχόληση και η ασφάλιση των εποχιακά εργαζομένων με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μέχρι το κλείσιμο.

Να σταματήσει η μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Να καθιερωθεί ασφαλιστική εισφορά με βάση την ελάχιστη σύνθεση εργαζομένων σε σχέση με τις κλίνες και την κατηγορία, σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε καταθέσει. Να απαιτήσουμε την ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Να υπερασπιστούμε το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και να απαιτήσουμε την ένταξη και άλλων. Να απαιτήσουμε τη μείωση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη κατά 5 χρόνια. Τη μείωση των προϋποθέσεων από 4.500 ένσημα σε 4.050. Ολος ο χρόνος της ανεργίας να προσμετράτε σαν κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση. Να διεκδικήσουμε την επέκταση του ΤΑΞΥ σε όλη την Ελλάδα, με διαρκής βελτίωση των παροχών. Δημόσιο σύστημα υγείας με αναβαθμισμένες παροχές για όλο το λαό. Αμεση επαναλειτουργία των Σχολών μετεκπαίδευσης. Αμοιβή των μαθητών με τον κατώτερο της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ