ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί εναντίον εκτοπισμένων σε υποτιθέμενη «ασφαλή περιοχή» και πεινασμένων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια

Copyright 2024 The Associated

Νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, μεταξύ άλλων σε υποτιθέμενες «ασφαλείς περιοχές» και κοντά σε μεθοριακό πέρασμα όπου πεινασμένοι άνθρωποι περίμεναν λίγη ανθρωπιστική βοήθεια, εξαπέλυσε το Ισραήλ, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμάκωσε τις κατεδαφίσεις κτιρίων και συνοικιών στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο (στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια»), επιδιώκοντας τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Ο ισραηλινός στρατός δεν δίστασε να ρίξει ξανά οβίδες σε σκηνές εκτοπισμένων αμάχων στον παράκτιο καταυλισμό Αλ Μαουάσι, σε υποτιθέμενη «ασφαλή περιοχή», σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 αμάχους. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μία οβίδα έπληξε την περιοχή, προκαλώντας φωτιά σε σκηνές όπου κοιμούνταν γυναίκες και παιδιά. Επιζώντες άμαχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξήγησαν ότι αν δεν είχαν επέμβει άμεσα οι διασώστες, ο χώρος θα είχε καεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα ακόμα πιο τραγική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Χτες βράδυ, ισραηλινές βόμβες χτύπησαν ομάδα αμάχων που βρισκόταν κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ περιμένοντας λίγη ανθρωπιστική βοήθεια, με απολογισμό 9 νεκρούς και 30 τραυματίες. Τον βομβαρδισμό κατέγραψαν ανταποκριτές του «Al Jazeera» και του πρακτορείου «Ρόιτερς». Η κάμερα του «Al Jazeera» κατέγραψε την προσπάθεια δεκάδων τραυματιών να βρουν βοήθεια στο υπερπλήρες Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα.

Ηδη πριν από αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα, ο συνολικός απολογισμός από τις 257 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα είχε φτάσει τους 37.396 νεκρούς Παλαιστίνιους και τους 85.523 τραυματίες.

Δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν επίσης το τελευταίο 24ωρο στην πόλη της Γάζας, όπου άγνωστος αριθμός αμάχων καταπλακώθηκαν χτες το μεσημέρι από βομβαρδισμό σε κατοικία στη συνοικία Σάμπρα, καθώς και στην πόλη Ράφα.

Και στις δύο πόλεις διεξάγονται σκληρές συγκρούσεις του κατοχικού στρατού με μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων.

Αθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων αμάχων

Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα κάλεσαν τον ισραηλινό στρατό να απελευθερώσει αμέσως 310 γιατρούς και νοσηλευτές που «υπόκεινται σε βασανιστήρια». Απαίτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας «για να αποκαλυφθεί η τύχη δεκάδων απαχθέντων Παλαιστινίων νοσηλευτών και γιατρών».

Παράλληλα, χτεσινή ανταπόκριση του BBC από καταυλισμούς εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας μετέφερε τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης καθώς μέσα σε όλες τις ελλείψεις (τρεχούμενο καθαρό νερό, δίκτυο αποχέτευσης, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, φάρμακα κ.ά.) έχουν να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη και τους πάνω από 330.000 τόνους σκουπιδιών που έχουν δημιουργήσει μεγάλους λόφους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές οι οποίες είναι ήδη γεμάτες ερείπια. Η έντονη δυσοσμία ενισχύεται από χιλιάδες πτώματα που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια και είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης. Την τραγική εικόνα συμπληρώνουν στρατιές πεινασμένων αδέσποτων σκυλιών και άλλων ζώων που ξεθάβουν πτώματα από τα νεκροταφεία για να επιβιώσουν...

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη του πολέμου, πριν από 8 και πλέον μήνες, περίπου το 67% των εγκαταστάσεων υγιεινής και ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί.

«Καθώς οι μολυσματικές ασθένειες συνεχίζουν να εξαπλώνονται και η θερμοκρασία να αυξάνεται, η έλλειψη υγιεινής και ύδρευσης απειλεί την υγεία των ανθρώπων σε όλη τη Γάζα», ανέφερε η UNRWA.

Εκθεση του ΟΗΕ για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου

Σε ένα τέτοιο φόντο παρουσιάστηκε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη η έκθεση Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών, με επικεφαλής την Νάβι Πιλάι, για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε Λωρίδα της Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η Πιλάι αφού κατήγγειλε την άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με τη διεθνή επιτροπή, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα να δοθεί βίζα για να επισκεφθούν οι ερευνητές την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.

«Ακόμη και η επίθεση (σ.σ. του Ισραήλ) στον ΟΗΕ είναι πρωτοφανής. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πρωτοφανής. Δεν έχει γίνει αυτό ποτέ πριν! Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι», τόνισε, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Πιλάι τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις κατά των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά των αμάχων της Γάζας, η ίδια απαρίθμησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Δολοφονίες αμάχων, σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά αμάχων, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, αρπαγή ομήρων.

«Βρήκαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σεξουαλική βία με πρόθεση την ταπείνωση και την υποταγή των Παλαιστινίων», ανέφερε. Σημειώνεται επίσης ότι «Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν συγκεκριμένες διωκτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και απάνθρωπη, σκληρή μεταχείριση».

Σε άλλο σημείο η Πιλάι αναφέρθηκε στον βίαιο εκτοπισμό αμάχων της Γάζας, τονίζοντας πως ο ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα εξαναγκάστηκε να φύγει και να μεταβεί σε «επισφαλείς και μη κατοικήσιμες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, η επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι «εντόπισε μοτίβα ενδεικτικά της σεξουαλικής βίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν ήταν μεμονωμένα, αλλά διαπράττονταν με παρόμοιους τρόπους σε παρόμοιες τοποθεσίες, κυρίως εναντίον Ισραηλινών γυναικών». Κάνει λόγο επίσης για σκόπιμη κατεύθυνση επιθέσεων κατά αμάχων, φόνο ή απόπειρες φόνων, απαγωγές ατόμων κ.ά.

Η Πιλάι αναφέρθηκε επίσης στα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους στη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβρη αριθμός - ρεκόρ Παλαιστινίων αμάχων. Πρόσθεσε δε ότι η βία εκεί οφείλεται και στις επιχειρήσεις του στρατού που έχουν αυξηθεί ποιοτικά και ποσοτικά και στις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων.

Η επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιμέρους εκθέσεις που θα υποβληθούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε υπηρεσίες και δομές Υγείας στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ι. Κραΐσι, σχολιάζοντας την έκθεση, κατήγγειλε με τη σειρά του τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τον «γενοκτονικό πόλεμο» σε βάρος του λαού του, ενώ τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά συνεχίζονται αμείωτα.

Η Χαμάς από την πλευρά της εξέφρασε λύπη για την επιλογή της Επιτροπής Ειδικών του ΟΗΕ να εξισώσει το θύμα με τον θύτη εκτοξεύοντας κατηγορίες και κατά των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Πιθανή η γρήγορη ανάκαμψη της Χαμάς

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μέιρ Μπεν Σαμπάτ εκτίμησε χτες ότι ο πολύ γρήγορος τερματισμός του πολέμου θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα, εμφανίζοντας το Ισραήλ ως «αδύναμο».

«Ο τερματισμός του πολέμου στην παρούσα κατάσταση θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα», δήλωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Arutz Sheva». Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πιθανότητα «θα εκληφθεί από τους εχθρούς μας και τις χώρες της περιοχής ως αποτυχία του Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του πολέμου και ως επιτυχία της Χαμάς».

Ενώ η Χαμάς έχει υποστεί ένα «οδυνηρό πλήγμα», είπε, αυτό δεν είναι «μοιραίο ούτε μη αναστρέψιμο».

Στην ουσία επιβεβαιώνεται ότι παρά την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό και τον θάνατο άνω των 37.000 Παλαιστινίων, οι ισραηλινοί στόχοι περί «ολοκληρωτικής νίκης» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μπαράζ νέων συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο αριθμός των συλληφθέντων από την περασμένη Κυριακή ανέρχεται σε τουλάχιστον 90.

Στη βόρεια πόλη Τουλκαρέμ ο στρατός χτες έκανε χρήση εμπρηστικών βομβών με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτες χωράφια και θερμοκήπια.

Στην περιοχή αλ Γιαμούν, που είναι κοντά στην πόλη Τζενίν, σημειώθηκαν εισβολή του στρατού και συγκρούσεις, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας έφηβος Παλαιστίνιος και συνελήφθη άλλος ένας.

Εισβολή έκανε ο στρατός και στην παρακείμενη περιοχή αλ Γιαμπάντ.

Οξύνονται οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ την ίδια ώρα οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις οξύνονται καθημερινά. Πέρα από τις κόντρες ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, εντείνονται κόντρες και εντός της κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου χτες αποδοκίμασε τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιτ. Μπεν Γκβιρ, λοιδορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι αποκαλύπτει κρατικά μυστικά ή ιδιωτικές συνομιλίες.

Ο Μπεν Γκβιρ, από την πλευρά του, απαίτησε να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αναγκάζει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, να περνούν από «ανιχνευτή ψεύδους»...

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο κρατικός ελεγκτής του Ισραήλ, Μ. Ενγκλμαν, αποκάλυψε χτες ότι το πρωθυπουργικό γραφείο τού ζήτησε να σταματήσει την έρευνα σε βάρος του Νετανιάχου επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο σταμάτησε τις έρευνες για τον στρατό και τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Η στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ την κάνει στόχο

Χαρακτηριστικές «προειδοποιήσεις» από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, με φόντο την κλιμάκωση της πολεμικής προετοιμασίας από το Ισραήλ

Το γεγονός ότι η συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ την καθιστά στόχο ήρθαν να επιβεβαιώσουν με χαρακτηριστικό τρόπο οι «προειδοποιήσεις» που απηύθυνε χθες προς τη Λευκωσία ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, την ώρα που αυξάνονται οι σοβαροί κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο του συνεχιζόμενου μακελειού από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και των εντεινόμενων ισραηλινών προετοιμασιών για πόλεμο στον Λίβανο.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η εισβολή στη Γαλιλαία είναι ένα θέμα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί» και κατήγγειλε το Ισραήλ πως αποκρύπτει τις πραγματικές απώλειες που υφίστανται στα πεδία της μάχης οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Αμυνας του εχθρού έχει ανακοινώσει πως υπάρχουν 8.663 ανάπηροι αξιωματικοί και στρατιώτες» και απαίτησε να ανακοινωθεί και ο πραγματικός αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις στη Γάζα.

Σε άλλο σημείο, προειδοποίησε ότι οι μαχητές της οργάνωσής του θα πολεμήσουν «χωρίς κανόνες και όρια» σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης με το Ισραήλ, μη παραλείποντας να βάλει στο «κάδρο» και διάφορους στόχους και στη Μεσόγειο.

Υποστήριξε πάντως ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει ολομέτωπο πόλεμο με το Ισραήλ, μετά τον τελευταίο, το καλοκαίρι του 2006. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι από τότε η οργάνωσή του αύξησε την παραγωγή πυραύλων και τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, καθώς επίσης βελτίωσε τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Επιπρόσθετα, είπε ότι η Χεζμπολάχ ακολουθεί «στρατηγική τύφλωσης και κώφωσης του εχθρού», στοχοποιώντας ισραηλινό τεχνικό εξοπλισμό, ραντάρ κ.ά.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ακόμα πως οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες γνώριζαν από τις 8 Οκτώβρη ότι ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες θα στοχοποιούνταν, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν εκκενωθεί όλες. Σε αυτούς τους στόχους συμπεριέλαβε και την ισραηλινή βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο όρος Μερόν, τονίζοντας πως αυτή ήταν «φιλόδοξος στόχος» και στον πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου το 2006, και σήμερα είναι «πλήρως εκτεθειμένη» στις ρουκέτες και στους πυραύλους της οργάνωσης.

Η εξέλιξη έρχεται πριν καλά - καλά συμπληρωθεί 24ωρο από την ανακοίνωση της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού ότι ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια μάχης κατά του Λιβάνου.

Παράλληλα, χτες ο ισραηλινός στρατός απάντησε στο προχτεσινό βίντεο της Χεζμπολάχ που έδειχνε «ευαίσθητες» στρατιωτικές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ και στο λιμάνι της Χάιφα, με δικό του βίντεο που στοχοποιεί βάσεις και αποθήκες της οργάνωσης στον Λίβανο.

«Δυτικές» διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη «βιασύνη» του Ισραήλ να πάει σε πόλεμο στον Λίβανο χωρίς να έχει καταστρώσει μια «ξεκάθαρη στρατηγική» ή να έχει υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες μιας διευρυμένης σύγκρουσης. Αυτά ενώ ήδη μέσα στους πρώτους 8 μήνες οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει μόνο στον Λίβανο τον θάνατο τουλάχιστον 472 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά ανάμεσά τους ήταν και 91 Λιβανέζοι άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 15 στρατιώτες και 11 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Χτες ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε παράκτια πόλη του Λιβάνου και το χωριό Γιαρόν, προκαλώντας τον θάνατο 3 ανδρών, που αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Επίσης, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέση εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στην Αϊτα ας-Σαμπ του νότιου Λιβάνου.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει βροχή ρουκετών, προκαλώντας για μια ακόμα φορά ζημιές σε σπίτια της μεθοριακής περιοχής του Ισραήλ, Κιριάτ Σμονά, και νέες πυρκαγιές.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί και στη Συρία. Χτες, σε δύο αεροπορικές επιδρομές που έκανε ισραηλινό αεροπλάνο στις περιοχές Κουνέιτρα και Νταράα σκότωσε έναν Σύρο αξιωματικό.

Εκκληση στους Χούθι για απελευθέρωση ναυτικών

Χτες η διαχειρίστρια ιαπωνική εταιρεία του φορτηγού πλοίου «Galaxy Leader» απηύθυνε νέα έκκληση στην ηγεσία των Χούθι της Υεμένης να απελευθερώσουν τα 25 μέλη του πληρώματος, που κρατούνται εδώ και 7 μήνες.

Το σκάφος είχε καταληφθεί από τους Χούθι στις 19 Νοέμβρη και είχε πιαστεί αιχμάλωτο το 25μελές πλήρωμα.«Δεν υπάρχει τίποτα που θα αποκομίσουν οι Χούθι συνεχίζοντας να κρατούν αιχμάλωτα τα 25 μέλη του πληρώματος», υπογραμμίζει η διαχειρίστρια εταιρεία.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, UKMTO, ανακοίνωσε ότι βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα, το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Tutor», που είχε δεχτεί επίθεση των Χούθι στις 12 Ιούνη.

Χτεσινοβραδινές αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων, τέλος, κατέγραψαν νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ταΐφ, νότια της Χοντέιντα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για τον απρόσκοπτο εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου

Διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση του στρατιωτικού εξοπλισμού του Ισραήλ από τις ΗΠΑ δίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς η Ουάσιγκτον αρματώνει ακόμα περισσότερο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο για τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα, για την πολεμική προπαρασκευή απέναντι στον Λίβανο αλλά και για την «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ όσο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ξεκαθάρισαν ότι πέρα από την «εξέταση» ενός συγκεκριμένου φορτίου βομβών του 1 τόνου (μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη χρήση τους από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό εναντίον αμάχων), η αποστολή των υπόλοιπων αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ συνεχίζεται «κανονικά».

«Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς λέει», είπε η Ζαν Πιερ για το προχτεσινό βίντεο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, όπου φαινόταν να διαμαρτύρεται για τις «καθυστερήσεις» στη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και να αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα, ότι δούλευε νυχθημερόν «για να άρει τους περιορισμούς».

Με εξαίρεση «ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών», «δεν υπάρχουν άλλες παύσεις (...) όλα τα υπόλοιπα κινούνται με βάση τη σωστή διαδικασία», υπογράμμισε η Ζαν Πιερ.

Σε δική του παρέμβαση ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την εξέταση της αποστολής βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλά), εξαιτίας των ανησυχιών μας σχετικά με τη χρήση τους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Ράφα. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά (...) με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Τζακ Λιου ενημέρωσε χτες τον Νετανιάχου (σύμφωνα με ανάρτηση του τελευταίου στην πλατφόρμα «Χ») ότι τα πυρομαχικά και τα όπλα στα οποία αναφέρθηκε προχτές είναι στον δρόμο προς αποστολή στο Ισραήλ.

Χαγκάρι: Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς

Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι έχει «παγώσει» η έμμεση διαπραγμάτευση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για εκεχειρία και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς το περασμένο 24ωρο δεν ανακοινώθηκε καμία νέα συνάντηση, ούτε έγινε δήλωση για νέες διαβουλεύσεις.

Αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ η δήλωση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ο οποίος μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 13 News» τόνισε ότι «η ιδέα της καταστροφής της Χαμάς είναι απλώς σαν να ρίχνεις άμμο στα μάτια του κοινού».

«Η Χαμάς είναι μια ιδέα, η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κόμμα. Εχει τις ρίζες της στις καρδιές των ανθρώπων - όποιος νομίζει ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς κάνει λάθος», συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Χαμάς είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Στο διά ταύτα, είπε πως «αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναπτυχθεί κάτι άλλο για να την αντικαταστήσει» σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, καθώς «αν δεν φέρουμε κάτι άλλο στη Γάζα, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε τη Χαμάς».

Συνάντηση Αμερικανών - Ισραηλινών για το Ιράν

Στο φόντο αυτό, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέψευσαν ότι αναβλήθηκε η συνάντηση Αμερικανών και Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είχε προγραμματιστεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο το Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» ότι θα γίνει κανονικά η συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρ. Ντέρμερ, και του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Χανέγκμπι, με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Στην Τεχεράνη, στο μεταξύ, αναφέρθηκε συνάντηση αξιωματούχων των Συμβουλίων Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας και Ιράν.

Σύμφωνα δε με το ιρανικό πρακτορείο «Mehr», ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ του Ιράν, Αλί Μπαγέρι, μετέβη χτες στην Ντόχα για να συναντήσει αξιωματούχους του Κατάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ