ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επίσημη επίσκεψη Πούτιν και στο Βιετνάμ

«Εμβάθυνση στρατηγικής σχέσης» με έμφαση σε Ασφάλεια και Ενέργεια

Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων
Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων
Πάνω από 10 συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας υπέγραψαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Βιετνάμ, Το Λαμ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στη χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, μιας περιοχής όπου τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Ανάμεσα σε άλλα οι δύο πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα Δήλωση για «περαιτέρω εμβάθυνση της Περιεκτικής Στρατηγικής Σχέσης» τους, ενώ στη διεύρυνση της συνεργασίας τους ιεραρχούν την Ενέργεια, με φόντο τις διεθνείς αναδιατάξεις στο κλάδο. Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου TASS, ο Πούτιν χαρακτήρισε «καρποφόρες» τις «κοινές επιχειρήσεις στη σφαίρα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» τις οποίες αναπτύσσουν οι δύο πλευρές, όπως με τη δραστηριότητα των δύο ρωσο-βιετναμέζικων κοινοπραξιών «Vietsovpetro» και «Rusvietpetro», στην υφαλοκρηπίδα του Βιετνάμ και στην Αυτόνομη Περιφέρεια Νένετς της βόρειας Ρωσίας αντίστοιχα. Η Ρωσία είναι έτοιμη να δημιουργήσει «άμεσα και μακροπρόθεσμα προμήθειες» υδρογονανθράκων στο Βιετνάμ, συμπεριλαμβανομένου του LNG, πρόσθεσε.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας «RusHydro» θα συμβάλει στην επέκταση της χωρητικότητας των υδροηλεκτρικών σταθμών σε ποταμούς του Βιετνάμ, ενώ προχωρά και κοινό σχέδιο για την κατασκευή υπεράκτιου σταθμού αιολικής ενέργειας 1.000 MW στην επαρχία Μπιν Τουάν.

Τέλος, «πολλά υποσχόμενος τομέας διμερούς συνεργασίας» χαρακτηρίστηκε και αυτός της πυρηνικής ενέργειας, ενώ μεταξύ άλλων υπογράφηκαν μνημόνια για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής ενός Κέντρου Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Βιετνάμ, με τη συμμετοχή της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom». Ακόμα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν και για την ανάπτυξη υποδομών σε εργαστήρια για την καταπολέμηση των επιδημιών.

Από τη δική του πλευρά, ο Λαμ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να απόσχουν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας που θα μπορούσε να βλάψει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των δύο χωρών με τρίτα έθνη. Ακόμα, είπε ότι Μόσχα και Ανόι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια, αλλά και θα αντιμετωπίσουν από κοινού «οποιεσδήποτε προκλήσεις, νέες και παλιές», εστιάζοντας και στο ότι «υποστηρίζουν τη διασφάλιση της ειρήνης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» (όπου το Βιετνάμ διατηρεί εδαφικές διαφορές με την Κίνα) την παροχή ασφάλειας στη θάλασσα και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Ο Πούτιν έγινε δεκτός στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς στη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής τελετής, που αντίστοιχή της είχε οργανωθεί πέρυσι για την υποδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και εκείνου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο Ανόι και ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ

Στην επίσκεψη Πούτιν αντέδρασαν οι ΗΠΑ, των οποίων η πρεσβεία στο Ανόι ανακοίνωσε ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά και εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στο Βιετνάμ δήλωσε ότι το Ανόι έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δική του εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε όμως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει πως η Μόσχα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, θα έχει επίσημες επαφές στο Ανόι σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, ώστε να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο Αμερικανός διπλωμάτης «θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα ισχυρό, ανεξάρτητο, ανθεκτικό και ευημερούν Βιετνάμ, και θα συζητήσει τους κοινούς στόχους για τις υπουργικές συναντήσεις του επόμενου μήνα που σχετίζονται με την ASEAN», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Κονταροχτυπιούνται» οι «εναλλακτικές» για τη διάσωση του κεφαλαίου

«Εθνική Συσπείρωση» και «Λαϊκό Μέτωπο» καθησυχάζουν τους μεγαλοεργοδότες για τους στόχους τους

Αποκαλυπτική των ταξικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να υπηρετήσουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, μπροστά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιούνη (7 Ιούλη θα γίνει ο β' γύρος) ήταν οι βασικοί άξονες που παρουσίασαν χτες εκπρόσωποι των κυριότερων σχημάτων που διεκδικούν συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας (με πρώτη την ένωση των μεγαλοβιομηχάνων Medef).

O επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Εθνικής Συσπείρωσης» (Ressemblement National - RN), Ζορντάν Μπαρντελά, έσπευσε να καθησυχάσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι «δεν θα αλλάξω την ηλικία συνταξιοδότησης», διευκρινίζοντας και ότι τυχόν άλλες διακηρύξεις σε προγράμματα της RN δεν εξυπηρετούν παρά τις ευρύτερες αντιασφαλιστικές επιταγές της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαπίστωσε μεν ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που έχουν πολύ δύσκολες δουλειές και που θα ήθελαν να μπορέσουν να απολαύσουν τη σύνταξη χωρίς να έχουν τσακισμένη πλάτη και να έχουν καλή υγεία», διευκρίνισε δε πως η συνταξιοδότηση στα 60 που το κόμμα του αναφέρει θα αφορά ένα μέρος του πληθυσμού ...προς εξαφάνιση (αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μετατρέπουν αυτές τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε «όνειρο θερινής νυκτός»), δηλαδή «όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20 τους χρόνια» και θα θέλουν «να φύγουν στα 60» αλλά αν έχουν «40 χρόνια εισφορών»...

Επίσης, μίλησε για αντιμετώπιση του χρέους «ενάντια στη σπατάλη και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη (...)».

Χαρακτηριστικά ήταν όμως και όσα παρέθεσαν οι εκπρόσωποι του «Λαϊκού Μετώπου» (FN) που δηλώνει έτοιμο να φράξει τον δρόμο στην ακροδεξιά δήθεν ως «εναλλακτική» και «στον μακρονισμό».

Ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS) Μπορίς Βαγιό ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο για το 92% των επιχειρήσεων» και καθησύχασε πως «το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας που αυξάνουμε αφορά τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών, περισσότερο από ό,τι τις επιχειρήσεις». Κάλεσε τις επιχειρηματικές οργανώσεις σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για «νέο παραγωγικό σύμφωνο», ζητώντας «εθνική ανάκαμψη, παραγωγικό επανεξοπλισμό, επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας». Μεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη για καλύτερη «εκπροσώπηση των μικρών επιχειρήσεων» στην αγορά (στη Γαλλία μικρή και μεσαία επιχείρηση μπορεί να σημαίνει εκατοντάδες άτομα προσωπικό) και για «φορολογική δικαιοσύνη», ώστε και «να προστατεύσουμε» και «να κρατήσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό αγορών» και για τις ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Αλλά και (ο προερχόμενος από την «Ανυπότακτη Γαλλία») Ερίκ Κοκερέλ, εξέφρασε προβληματισμό επειδή οι ενισχύσεις ή οι απαλλαγές που χορηγεί το κράτος στις επιχειρήσεις είναι «σχεδόν άνευ όρων σήμερα» και «πρέπει να αναπροσανατολιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που βρήκαν να προσάψουν στην κυβέρνηση Μακρόν οι εκπρόσωποι ήταν η «αναποτελεσματικότητα» και «το αδιέξοδο» που προκάλεσαν...

Λογική και σαφήνεια ζητούν οι επιχειρηματίες

Σημειωτέον ότι, προχτές, η Medef έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τους άξονες που πρέπει να αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι «επείγει να επανέρθει στον δημόσιο διάλογο η λογική και η διαφάνεια», τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις μας σήμερα είναι αντιμέτωπες με βαριές και πολλαπλές προκλήσεις», αλλά και πως «οι υπεύθυνες πολιτικές πρέπει να συναισθάνονται αυτήν την πραγματικότητα».

Επιβεβαιώνοντας δε ότι το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο αφουγκράζεται και μελετά προσεκτικά όλες τις προτάσεις που αρθρώνονται σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, η Medef αναφέρει πως «μέσα στο πλαίσιο των "εύθραυστων" δημόσιων οικονομικών (της χώρας), της πολύ αβέβαιης συγκυρίας και του βίαιου διεθνούς ανταγωνισμού, πολλά μέτρα που προτείνουν το "Νέο Λαϊκό Μέτωπο" και η "Εθνική Συσπείρωση" μοιάζουν ακατάλληλα ακόμα και επικίνδυνα για τη γαλλική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση», διαμηνύοντας πως «χρειαζόμαστε καθαρές διασαφηνίσεις τόσο ως προς τη χρηματοδότηση όσο και ως προς τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτών των μέτρων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΠΟΛΗ.-- Στρώμα στάχτης κάλυψε χθες τον ουρανό στην ιταλική Νάπολη, μετά από τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη το βράδυ στον λόφο Καμαλντόλι.

ΜΕΚΚΑ.-- Ξεπερνούν τους 1.080 οι νεκροί του προσκυνήματος στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου εδώ και μια βδομάδα επικρατεί καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 51 βαθμών Κελσίου υπό σκιά. Τα περισσότερα από τα θύματα δεν είχαν εγγραφεί στους καταλόγους προσκυνητών και στερούνταν πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από θερμοπληξία.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Σε μετωπική σύγκρουση αμαξοστοιχίας κρατικής εταιρείας με μια εμπορική αμαξοστοιχία ιδιωτικής εταιρείας στη Χιλή, στην περιοχή Σαν Μπερνάντο, σκοτώθηκαν οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής και τραυματίστηκαν 9 εργαζόμενοι. Η αμαξοστοιχία εκτελούσε δοκιμαστική διαδρομή το βράδυ της Τετάρτης και στις ίδιες ράγες έπεσε πάνω στη σταθμευμένη εμπορική. Για το περιστατικό - που θυμίζει έντονα το έγκλημα των Τεμπών - διεξάγεται έρευνα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εξετάζεται η απόσυρση εκατοντάδων γενόσημων

Ελαβαν έγκριση βάσει μη αξιόπιστων ερευνών και μελετών, αναφέρει η «Le Monde»

Στο ενδεχόμενο απόσυρσης πολλών γενόσημων φαρμάκων και στις ελλείψεις που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στις αγορές των κρατών - μελών της ΕΕ αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», με τίτλο «Εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα ενδέχεται να αποσυρθούν από την αγορά στην Ευρώπη λόγω παραβάσεων».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), κρίνοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός από τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έλαβαν την έγκριση κυκλοφορίας βάσει μη αξιόπιστων επιστημονικά ερευνών και μελετών, αποφάσισε να εισηγηθεί στα κράτη - μέλη της ΕΕ την απόσυρσή τους.

Ο ΕΜΑ, αναγνωρίζοντας ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι σε περίπτωση απότομης απόσυρσης θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ελλείψεις σε εθνικές αγορές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις η απόσυρση να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρώτες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των επιστημονικών ερευνών, επί τη βάσει των οποίων έλαβαν κάποια γενόσημα φάρμακα την έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη, διατυπώθηκαν το 2020 και συγκεκριμένα έπειτα από πραγματογνωμοσύνη της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων στην Ινδία, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία «Sunapse Labs», αρμόδια για τη διενέργεια πολλών επιστημονικών ερευνών.

Οι αμφιβολίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια δεύτερης επιθεώρησης της ισπανικής υπηρεσίας το 2022, η οποία έκρουσε στη συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Εθνική Υπηρεσία Φαρμάκων εξετάζει έναν κατάλογο 72 γενόσημων και ότι στις 24 Ιούνη θα αποφανθεί αν και πόσα από αυτά μπορούν να αποσυρθούν άμεσα.

Η Υπηρεσία αναφέρει ωστόσο ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κίνδυνοι για τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι εδώ και χρόνια στην αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ