Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επίσημη επίσκεψη Πούτιν και στο Βιετνάμ

«Εμβάθυνση στρατηγικής σχέσης» με έμφαση σε Ασφάλεια και Ενέργεια

Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων
Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων
Πάνω από 10 συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας υπέγραψαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Βιετνάμ, Το Λαμ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στη χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, μιας περιοχής όπου τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Ανάμεσα σε άλλα οι δύο πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα Δήλωση για «περαιτέρω εμβάθυνση της Περιεκτικής Στρατηγικής Σχέσης» τους, ενώ στη διεύρυνση της συνεργασίας τους ιεραρχούν την Ενέργεια, με φόντο τις διεθνείς αναδιατάξεις στο κλάδο. Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου TASS, ο Πούτιν χαρακτήρισε «καρποφόρες» τις «κοινές επιχειρήσεις στη σφαίρα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» τις οποίες αναπτύσσουν οι δύο πλευρές, όπως με τη δραστηριότητα των δύο ρωσο-βιετναμέζικων κοινοπραξιών «Vietsovpetro» και «Rusvietpetro», στην υφαλοκρηπίδα του Βιετνάμ και στην Αυτόνομη Περιφέρεια Νένετς της βόρειας Ρωσίας αντίστοιχα. Η Ρωσία είναι έτοιμη να δημιουργήσει «άμεσα και μακροπρόθεσμα προμήθειες» υδρογονανθράκων στο Βιετνάμ, συμπεριλαμβανομένου του LNG, πρόσθεσε.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας «RusHydro» θα συμβάλει στην επέκταση της χωρητικότητας των υδροηλεκτρικών σταθμών σε ποταμούς του Βιετνάμ, ενώ προχωρά και κοινό σχέδιο για την κατασκευή υπεράκτιου σταθμού αιολικής ενέργειας 1.000 MW στην επαρχία Μπιν Τουάν.

Τέλος, «πολλά υποσχόμενος τομέας διμερούς συνεργασίας» χαρακτηρίστηκε και αυτός της πυρηνικής ενέργειας, ενώ μεταξύ άλλων υπογράφηκαν μνημόνια για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής ενός Κέντρου Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Βιετνάμ, με τη συμμετοχή της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom». Ακόμα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν και για την ανάπτυξη υποδομών σε εργαστήρια για την καταπολέμηση των επιδημιών.

Από τη δική του πλευρά, ο Λαμ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να απόσχουν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας που θα μπορούσε να βλάψει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των δύο χωρών με τρίτα έθνη. Ακόμα, είπε ότι Μόσχα και Ανόι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια, αλλά και θα αντιμετωπίσουν από κοινού «οποιεσδήποτε προκλήσεις, νέες και παλιές», εστιάζοντας και στο ότι «υποστηρίζουν τη διασφάλιση της ειρήνης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» (όπου το Βιετνάμ διατηρεί εδαφικές διαφορές με την Κίνα) την παροχή ασφάλειας στη θάλασσα και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Ο Πούτιν έγινε δεκτός στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς στη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής τελετής, που αντίστοιχή της είχε οργανωθεί πέρυσι για την υποδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και εκείνου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο Ανόι και ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ

Στην επίσκεψη Πούτιν αντέδρασαν οι ΗΠΑ, των οποίων η πρεσβεία στο Ανόι ανακοίνωσε ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά και εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στο Βιετνάμ δήλωσε ότι το Ανόι έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δική του εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε όμως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει πως η Μόσχα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, θα έχει επίσημες επαφές στο Ανόι σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, ώστε να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο Αμερικανός διπλωμάτης «θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα ισχυρό, ανεξάρτητο, ανθεκτικό και ευημερούν Βιετνάμ, και θα συζητήσει τους κοινούς στόχους για τις υπουργικές συναντήσεις του επόμενου μήνα που σχετίζονται με την ASEAN», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ