Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εξετάζεται η απόσυρση εκατοντάδων γενόσημων

Ελαβαν έγκριση βάσει μη αξιόπιστων ερευνών και μελετών, αναφέρει η «Le Monde»

Στο ενδεχόμενο απόσυρσης πολλών γενόσημων φαρμάκων και στις ελλείψεις που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στις αγορές των κρατών - μελών της ΕΕ αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», με τίτλο «Εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα ενδέχεται να αποσυρθούν από την αγορά στην Ευρώπη λόγω παραβάσεων».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), κρίνοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός από τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έλαβαν την έγκριση κυκλοφορίας βάσει μη αξιόπιστων επιστημονικά ερευνών και μελετών, αποφάσισε να εισηγηθεί στα κράτη - μέλη της ΕΕ την απόσυρσή τους.

Ο ΕΜΑ, αναγνωρίζοντας ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι σε περίπτωση απότομης απόσυρσης θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ελλείψεις σε εθνικές αγορές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις η απόσυρση να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρώτες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των επιστημονικών ερευνών, επί τη βάσει των οποίων έλαβαν κάποια γενόσημα φάρμακα την έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη, διατυπώθηκαν το 2020 και συγκεκριμένα έπειτα από πραγματογνωμοσύνη της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων στην Ινδία, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία «Sunapse Labs», αρμόδια για τη διενέργεια πολλών επιστημονικών ερευνών.

Οι αμφιβολίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια δεύτερης επιθεώρησης της ισπανικής υπηρεσίας το 2022, η οποία έκρουσε στη συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Εθνική Υπηρεσία Φαρμάκων εξετάζει έναν κατάλογο 72 γενόσημων και ότι στις 24 Ιούνη θα αποφανθεί αν και πόσα από αυτά μπορούν να αποσυρθούν άμεσα.

Η Υπηρεσία αναφέρει ωστόσο ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κίνδυνοι για τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι εδώ και χρόνια στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ