Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Κονταροχτυπιούνται» οι «εναλλακτικές» για τη διάσωση του κεφαλαίου

«Εθνική Συσπείρωση» και «Λαϊκό Μέτωπο» καθησυχάζουν τους μεγαλοεργοδότες για τους στόχους τους

Αποκαλυπτική των ταξικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να υπηρετήσουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, μπροστά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιούνη (7 Ιούλη θα γίνει ο β' γύρος) ήταν οι βασικοί άξονες που παρουσίασαν χτες εκπρόσωποι των κυριότερων σχημάτων που διεκδικούν συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας (με πρώτη την ένωση των μεγαλοβιομηχάνων Medef).

O επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Εθνικής Συσπείρωσης» (Ressemblement National - RN), Ζορντάν Μπαρντελά, έσπευσε να καθησυχάσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι «δεν θα αλλάξω την ηλικία συνταξιοδότησης», διευκρινίζοντας και ότι τυχόν άλλες διακηρύξεις σε προγράμματα της RN δεν εξυπηρετούν παρά τις ευρύτερες αντιασφαλιστικές επιταγές της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαπίστωσε μεν ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που έχουν πολύ δύσκολες δουλειές και που θα ήθελαν να μπορέσουν να απολαύσουν τη σύνταξη χωρίς να έχουν τσακισμένη πλάτη και να έχουν καλή υγεία», διευκρίνισε δε πως η συνταξιοδότηση στα 60 που το κόμμα του αναφέρει θα αφορά ένα μέρος του πληθυσμού ...προς εξαφάνιση (αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μετατρέπουν αυτές τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε «όνειρο θερινής νυκτός»), δηλαδή «όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20 τους χρόνια» και θα θέλουν «να φύγουν στα 60» αλλά αν έχουν «40 χρόνια εισφορών»...

Επίσης, μίλησε για αντιμετώπιση του χρέους «ενάντια στη σπατάλη και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη (...)».

Χαρακτηριστικά ήταν όμως και όσα παρέθεσαν οι εκπρόσωποι του «Λαϊκού Μετώπου» (FN) που δηλώνει έτοιμο να φράξει τον δρόμο στην ακροδεξιά δήθεν ως «εναλλακτική» και «στον μακρονισμό».

Ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS) Μπορίς Βαγιό ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο για το 92% των επιχειρήσεων» και καθησύχασε πως «το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας που αυξάνουμε αφορά τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών, περισσότερο από ό,τι τις επιχειρήσεις». Κάλεσε τις επιχειρηματικές οργανώσεις σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για «νέο παραγωγικό σύμφωνο», ζητώντας «εθνική ανάκαμψη, παραγωγικό επανεξοπλισμό, επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας». Μεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη για καλύτερη «εκπροσώπηση των μικρών επιχειρήσεων» στην αγορά (στη Γαλλία μικρή και μεσαία επιχείρηση μπορεί να σημαίνει εκατοντάδες άτομα προσωπικό) και για «φορολογική δικαιοσύνη», ώστε και «να προστατεύσουμε» και «να κρατήσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό αγορών» και για τις ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Αλλά και (ο προερχόμενος από την «Ανυπότακτη Γαλλία») Ερίκ Κοκερέλ, εξέφρασε προβληματισμό επειδή οι ενισχύσεις ή οι απαλλαγές που χορηγεί το κράτος στις επιχειρήσεις είναι «σχεδόν άνευ όρων σήμερα» και «πρέπει να αναπροσανατολιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που βρήκαν να προσάψουν στην κυβέρνηση Μακρόν οι εκπρόσωποι ήταν η «αναποτελεσματικότητα» και «το αδιέξοδο» που προκάλεσαν...

Λογική και σαφήνεια ζητούν οι επιχειρηματίες

Σημειωτέον ότι, προχτές, η Medef έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τους άξονες που πρέπει να αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι «επείγει να επανέρθει στον δημόσιο διάλογο η λογική και η διαφάνεια», τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις μας σήμερα είναι αντιμέτωπες με βαριές και πολλαπλές προκλήσεις», αλλά και πως «οι υπεύθυνες πολιτικές πρέπει να συναισθάνονται αυτήν την πραγματικότητα».

Επιβεβαιώνοντας δε ότι το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο αφουγκράζεται και μελετά προσεκτικά όλες τις προτάσεις που αρθρώνονται σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, η Medef αναφέρει πως «μέσα στο πλαίσιο των "εύθραυστων" δημόσιων οικονομικών (της χώρας), της πολύ αβέβαιης συγκυρίας και του βίαιου διεθνούς ανταγωνισμού, πολλά μέτρα που προτείνουν το "Νέο Λαϊκό Μέτωπο" και η "Εθνική Συσπείρωση" μοιάζουν ακατάλληλα ακόμα και επικίνδυνα για τη γαλλική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση», διαμηνύοντας πως «χρειαζόμαστε καθαρές διασαφηνίσεις τόσο ως προς τη χρηματοδότηση όσο και ως προς τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτών των μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ