ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
Σελ. /32
Επιβεβλημένη η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η ΕΒΕ

Eurokinissi

Να καταργηθεί και να μην ισχύσει τουλάχιστον φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που επιβάλλεται από την υψηλή δυσκολία των θεμάτων και μια σειρά ακόμα προβλημάτων που εντοπίζονται σε εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία έχουν πυροδοτήσει δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Από την περίοδο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι φορείς των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους, λόγω των ολέθριων συνεπειών της ως ενός επιπλέον κόφτη στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητριών και μαθητών στα πανεπιστήμια.

Φέτος, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θεωρείται, και σωστά, ακόμα πιο επιβεβλημένη λόγω της πολύ υψηλής δυσκολίας των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων σε μια σειρά μαθήματα (Φυσική, Ιστορία), σε συνέχεια μάλιστα θεμάτων με ασάφειες και προβλήματα ως προς τις αποδεκτές απαντήσεις (Βιολογία, Μαθηματικά).

Η πολιτική ευθύνη για την επιλογή τέτοιων θεμάτων βαραίνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο φαίνεται να προωθεί, και μέσω των νέων εμποδίων που ορθώνει στις νέες και στους νέους, τα αντιεκπαιδευτικά του σχέδια (ιδιωτικά πανεπιστήμια, Εθνικό Απολυτήριο, κ.ά.).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη θέση του για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την πρότασή του για δυνατότητα οι μαθήτριες και οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις να μπορούν να κατοχυρώνουν βαθμολογία σε μαθήματα και να ξαναδίνουν σε άλλα, καταθέτει ως άμεσο, ελάχιστο και επείγον το δίκαιο αίτημα: Να μην ισχύσει τουλάχιστον για φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής». Την Ερώτηση υπογράφει η βουλευτής Αφροδίτη Κτενά.

Σημειώνεται ότι το αίτημα να μην εφαρμοστεί φέτος η ΕΒΕ έχει διατυπώσει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτηση γονέων και μαθητών για τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δυναμική διεκδίκηση για τη σχολική στέγη

Κινητοποίηση έκαναν χτες στο δημαρχείο η Ενωση Γονέων με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων εκπαιδευτικών και άλλων φορέων

Απαιτώντας σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σχολική στέγη, ελέγχους, κάθε είδους αναγκαίες μελέτες, επισκευές, κατασκευή νέων αιθουσών (ορόφων, κτιρίων) και ανέγερση νέων κτιρίων, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης Γονέων Ζακύνθου στο δημαρχείο του νησιού. Την κινητοποίηση στήριξαν το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕΖ, ο Σύλλογος Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σύλλογοι Μηχανικών και Γονέων Βρεφικών Σταθμών.

Παρά την απουσία του δημάρχου, αλλά και του αντιδημάρχου Παιδείας την ώρα της κινητοποίησης, δείγμα και των «προτεραιοτήτων» της δημοτικής αρχής (ΝΔ κ.ά.), από τους συγκεντρωμένους απαιτήθηκε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, με δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση σε σχολικά κτίρια ασφαλή και σύγχρονα, που να ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές τους ανάγκες.

«Δεν αποδεχόμαστε την άθλια και πολλές φορές επικίνδυνη κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νησιού μας στο όνομα του κόστους, της έλλειψης χρηματοδότησης και των χρονοβόρων διαδικασιών. Δεν μας ικανοποιούν τα μπαλώματα και τα ημίμετρα.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας! Απαιτούμε εδώ και τώρα την αλήθεια για την κατάσταση και την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων. Απαιτούμε ουσιαστικές λύσεις για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία», τονίστηκε. Σημειώθηκε ότι τα σχολεία εκπέμπουν SOS και με φωτογραφίες που θυροκολλήθηκαν στην είσοδο του δημαρχείου, από κτίρια με πεσμένους σοβάδες κι άλλα προβλήματα, καταγγέλλοντας τη στάση δημοτικής αρχής, υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης συνολικά.

Επίσης, καυτηριάστηκε η στάση της δημοτικής αρχής να καθυστερεί τους ελέγχους στα σχολεία, στην πιο σεισμογόνο περιοχή της Ελλάδας, επικαλούμενη τις ελλείψεις κρατικών χρηματοδοτήσεων και προσωπικού.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Ανάστατοι είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, συνολικά η κοινωνία της Καβάλας, με την απόφαση της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να προχωρήσουν συγχωνεύσεις και συνδιδασκαλίες σε τμήματα ίδιων τάξεων, ή σε ζευγάρια (1η με 2η, 3η με 4η, 5η με 6η) την επόμενη σχολική χρονιά.

Ηδη τα σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν αντιδράσει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας ζητά στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθεί ως έκτακτο θέμα προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις και στον μεσαίωνα της συνδιδασκαλίας.

Τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της Καβάλας καταγγέλλουν ως απαράδεκτο τον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναδεικνύουν ότι με τις συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις σχολικών μονάδων και τώρα συνδιδασκαλίες, το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση, σε αρμονία με τις Οδηγίες της ΕΕ, επιχειρούν να καλύψουν τα χιλιάδες κενά, χωρίς να προχωρούν σε νέες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλώντας με προφορικές οδηγίες τις διευθύνσεις να διαχειριστούν το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό. Ετσι, επιλέγεται να στοιβάζονται μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για τις αυξημένες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, που απαιτούν ολιγομελή τμήματα για πιο ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, για να μπορεί ο εκπαιδευτικός να σκύβει πάνω στις ανάγκες κάθε μαθητή του.

«Από το προνήπιο μέχρι το πανεπιστήμιο, τα παιδιά μας γίνονται θύματα της πολιτικής του κόστους - οφέλους. Μιας πολιτικής που έχει υποβαθμίσει τη μόρφωση, που φέρνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεν έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών μας», σημειώνουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ «Το ΒΑΡΕΛΙ», Εργαζομένων ΒΦΛ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημοτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΒΦΛ και ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας.

  • Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική απόφαση για συγχωνεύσεις, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. «Αυτό είναι το "νέο ψηφιακό σχολείο" της αγοράς, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, των στελεχών της Εκπαίδευσης σε ρόλο "μάνατζερ", της κατηγοριοποίησης και της απαξίωσης του παιδαγωγικού ρόλου των δασκάλων. Το σχολείο του ΟΟΣΑ και της ΕΕ! Το σχολείο όπου οι μαθητές είναι αριθμοί και τα πάντα λογαριάζονται με τον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων», σημειώνει και τονίζει ότι ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη αντιπαιδαγωγική απόφαση αφορά όλο τον λαό της Καβάλας και χρειάζεται να κλιμακωθεί.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση του Συλλόγου Οικοτρόφων για τη σίτιση και μέτρα για τον καύσωνα

Λύσεις στα ζητήματα της ελλιπούς ποσότητας και χαμηλής ποιότητας σίτισης αλλά και του καύσωνα απαίτησε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, με κινητοποίηση που πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή, στη φοιτητική μέριμνα των εστιών και με τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι ενώ το πανεπιστήμιο και η αντιπρύτανης ήταν ενήμεροι γι' αυτά τα ζητήματα από τη Δευτέρα 17/6, απέφευγαν επικοινωνία με τους εστιακούς φοιτητές.

Αντίστοιχα, μετά από μέρες προσπαθειών για επικοινωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τελικά δεν έγινε καμία ουσιαστική αλλαγή, που θα λύσει το πρόβλημα της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού που τρώνε, πρόβλημα διαχρονικό που απορρέει από το γεγονός ότι η σίτιση των φοιτητών αποτελεί πεδίο κερδοφορίας εργολάβων.

Οσον αφορά την αφόρητη ζέστη εν μέσω εξεταστικής, αυτό που τους απάντησε η γενική διευθύντρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ότι δεν είχαν κάποιο σχετικό αίτημα για κλιματισμό στις εστίες. Λες και δεν είναι αυτονόητο πως εκατοντάδες φοιτητές βράζουν σε δωμάτια 10 τετραγωνικών, σε κτίρια χωρίς εγκαταστάσεις κλιματισμού μέσα στο κατακαλόκαιρο και τον καύσωνα. Παρ' όλα αυτά δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν το αίτημα για φορητά κλιματιστικά.

Οι εστιακοί φοιτητές απαιτούν εδώ και τώρα:

- Αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες τους.

- Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους, με ευθύνη του πανεπιστημίου.

- Καμία σκέψη για κάρτες σίτισης. Ποιοτική και ποσοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές.

- Το πανεπιστήμιο να μεριμνήσει άμεσα για κλιματιζόμενους χώρους σε εστίες και αίθουσες εξετάσεων. Φορητά κλιματιστικά για όλα τα δωμάτια.

Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Ξεκίνησε από χτες και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 31 Ιούλη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά είτε απευθείας, μέσω της σελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr/, είτε μέσω του gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και την υποκατηγορία «Πανεπιστήμια και φοίτηση».

Ξεκινά το Συνέδριο της ΔΟΕ

Ξεκινά σήμερα η 93η Τακτική Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 29 Ιούνη. Στις τετραήμερες εργασίες της θα συζητηθούν ο απολογισμός, ο προγραμματισμός και το πρόγραμμα δράσης, και θα εκλεγεί το νέο ΔΣ της ΔΟΕ.

Με ενισχυμένες δυνάμεις, σημειώνοντας αύξηση σε ψήφους, ποσοστά και αντιπροσώπους, προσέρχεται στο Συνέδριο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», μετά τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας οι οποίες προηγήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ