ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Φαρμάκι» οι νέες αυξήσεις τιμών για τον λαό στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού»

Τις αυξήσεις έως και 357% σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα προωθούν κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανίες, ενώ το αίτημα για αύξηση τιμών σε 998 κωδικούς φαρμάκων διαδέχτηκε χτες η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου. Εκεί, επικροτήθηκαν η πολιτική που φέρνει στον λαό αυξημένες πληρωμές για το φάρμακο - εμπόρευμα και ο σχεδιασμός για νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

«Ιστορική ημέρα για το υπουργείο Υγείας» χαρακτήρισε ο Αδ. Γεωργιάδης τη συνάντηση με το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας, όπου, όπως είπε, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024. Τα νέα χαράτσια που θα προστεθούν στα προηγούμενα για το φάρμακο και όσα έπονται, επιβάλλονται ώστε «οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις», είπε ο υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι «εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός», αποσιωπώντας τα δισ. ευρώ που δίνονται για τις φοροαπαλλαγές της φαρμακοβιομηχανίας.

Οπως... καμάρωσε ο υπουργός Επικρατείας, Α. Σκέρτσος, η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική γίνεται με «όρους ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών», αναδεικνύοντας την πραγματική στόχευση της παράδοσης της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις, προκειμένου να ρυθμίζεται το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για «τη διακύμανση των επιστροφών του clawback».

«Να υπάρχει μια προβλεψιμότητα», ήταν ο καημός του προέδρου της ΠΕΦ, αποκαλύπτοντας τη συζήτηση με την κυβέρνηση για τριετή προγραμματική συμφωνία που θα καθορίζει ποια και πόσα εγχώρια φάρμακα θα παράγονται, και θα εξορθολογίζει τις «πολύ μεγάλες επιστροφές ειδικά στα παλιά φάρμακα», προκειμένου να «συνεχιστούν οι επενδύσεις». Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκαν μέτρα «που προσβλέπουν στον έλεγχο της ζήτησης και στη "χαλιναγώγησή" της», λέγοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού θα ικανοποιούν μέχρι κεραίας τη μεγαλύτερη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Ενώ και η πρόεδρος του PIF εξέφρασε τη συμφωνία «για εξορθολογισμό της δαπάνης και για να βρεθούν λύσεις χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας», η οποία θα προέρχεται από την τσέπη των ασθενών, επαναλαμβάνοντας το αίτημα «να μπούμε σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τριετή ορίζοντα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαιτούν ένταξη στα ΒΑΕ και μέτρα ουσιαστικής στήριξης, κόντρα στις απολύσεις

Με κινητοποιήσεις, χτες, σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαίτησαν την ένταξη στα ΒΑΕ, ενώ επανέφεραν τις διεκδικήσεις τους για την αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων.

Στην Αττική, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και οργάνωσαν παρεμβάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Οικονομικών, εισπράττοντας απαντήσεις περί «αντοχών της οικονομίας» και «περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου». Βέβαια, αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν όταν δίνονται φοροαπαλλαγές δισ. ευρώ σε κλινικάρχες και επιχειρηματικούς ομίλους ή όταν γίνονται διακανονισμοί μαζί τους για τις οφειλές εκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιγύρισαν οι εργαζόμενοι, προκαλώντας βουβαμάρα στα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι απέναντι στο δίκαιο αίτημά τους για ένταξη στα ΒΑΕ, για αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, απέσπασαν ως «δικαιολογία» από την κυβέρνηση ότι «η γενική τάση σε όλη την Ευρώπη είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά «εκτός τόπου και χρόνου» παρόμοιες διεκδικήσεις ουσιαστικής στήριξης.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην 3η ΥΠΕ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι (ΣΟΧ) και να μην παραδοθεί η υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβο.

Ο υποδιοικητής της ΥΠΕ δεσμεύθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον διοικητή προκειμένου να ζητήσουν από την κυβέρνηση να υπάρξει πρωτοβουλία με την κατάθεση τροπολογίας για παράταση σύμβασης των ΣΟΧ έστω και με αναδρομική ισχύ, για να μη δοθεί η υπηρεσία καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, κάτω από τις πιέσεις των ταξικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό είχε δοθεί παράταση στις συμβάσεις ΣΟΧ μέχρι τις 30 Ιούνη. Ομως, ακόμη δεν κατατέθηκε, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΨΝΘ να επισπεύσει την είσοδο εργολάβου στο νοσοκομείο από την 1η Ιούλη.

Νωρίτερα, το πρωί, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΘ για να μπλοκάρει την είσοδο του εργολάβου, που εκτός ότι θα οδηγήσει στην ανεργία τους 35 εργαζόμενους με ΣΟΧ, θα εκτινάξει στα ύψη το οικονομικό κόστος της καθαριότητας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΘ, οι εργαζόμενοι ΣΟΧ κοστίζουν μόλις 835.000 ευρώ ετησίως στο νοσοκομείο, ενώ ο αρχικός διαγωνισμός για τον εργολάβο ανερχόταν στα 1.090.000 ευρώ, το δε τελικό κόστος της σύμβασης με τον εργολάβο αναμένεται να εκτιναχθεί σε 1.500.000 ευρώ.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καμία απόλυση συμβασιούχου. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα νοσοκομεία. Να σταματήσει εδώ και τώρα η παράδοση της καθαριότητας στους εργολάβους. Καμία ανοχή σε φαινόμενα αυταρχικών και απαξιωτικών συμπεριφορών σε εργαζόμενους/ες.

Εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από το πρόγραμμα PHILOS-ΕΟΔΥ. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 30/6 και δεν υπάρχει ενημέρωση για ανανέωσή τους. Το Σωματείο διεκδικεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Στο «κόκκινο» η έλλειψη προσωπικού στο «Αγ. Ανδρέας»

Στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», στην Πάτρα, με συγκέντρωση στην πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα για το «Αγιος Ανδρέας», σημειώθηκε ότι η έλλειψη εργαζομένων σε όλους τους κλάδους είναι στο «κόκκινο», κύρια στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε εργαστήρια, μαίες, διοικητικούς, οδηγούς κ.ά.

Υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι, λόγω των συνολικών ελλείψεων, αδυνατούν να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια, ενώ συνεχίζονται οι παραιτήσεις προσωπικού λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί.

Επισημάνθηκε ότι λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιδεινωθεί η κατάσταση και απαιτήθηκε και από τη διοίκηση, στην οποία πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων, άμεσα να πραγματοποιηθούν προσλήψεις για όλα τα κενά, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Κυνική ομολογία του ΚΕΣΥ για τη δημιουργία φραγμών

Κινητοποίηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, αντιδρώντας στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση για φραγμούς στην έναρξη ειδικότητας με παραβίαση της σειράς αναμονής μέσω ποσόστωσης και «εξετάσεων».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης ισχυριζόταν σε συνέντευξή του ότι «η σχετική απόφαση, για την έναρξη της διαδικασίας εξετάσεων για την ειδικότητα, θα αποσυρθεί». Στην πραγματικότητα όμως, αναδεικνύει η ΟΕΝΓΕ, η ίδια η αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, παρά τη «διόρθωση» και μερική «υπαναχώρηση», «αποκάλυψε πως η πρόθεση της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΣΥ είναι όντως να εισηγηθεί "ηθμό" πριν την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης, με τη γνωστή λογική της δήθεν "αριστείας"».

Δηλαδή, «οι (υποτίθεται) "άριστοι" να έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα εκτός σειράς αναμονής σε ειδικότητες και τμήματα όπου υπάρχει αναμονή, ενώ οι υπόλοιποι (η μεγάλη πλειοψηφία) να κατευθύνεται αναγκαστικά σε ειδικότητες και τμήματα που δεν έχουν αναμονή. Επαναλήφθηκε το γνωστό επιχείρημα "αυτά ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση"».

Οπως σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, «επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, είναι ακριβώς αυτή: Η καθιέρωση αντιδραστικών φραγμών - "ηθμών" στην πρόσβαση των νέων πτυχιούχων στην έναρξη ειδικότητας και στην πρόσβαση των νέων ειδικευμένων στην έναρξη εξειδίκευσης. Γιατί αυτά τα αντιδραστικά μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της γενικότερης αντιδραστικής πολιτικής, που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της περίθαλψης».

«Η σημερινή εξέλιξη με την έστω προσωρινή, έστω μερική κυβερνητική υπαναχώρηση αποτελεί μια πρώτη νίκη των νοσοκομειακών γιατρών», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και διαμηνύει ότι «θα μας ξαναβρίσκουν μπροστά τους σε κάθε επόμενη αντιδραστική επιχείρηση καθιέρωσης οποιουδήποτε τύπου φραγμών ή "ηθμών" στην έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα βάρη στον λαό, νέα κέρδη στους φαρμακοβιομήχανους

Σε ανακοίνωσή του για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων προσθέτουν νέα βάρη στη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού και νέα κέρδη στους φαρμακοβιομήχανους. Αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που έχει ως "Ευαγγέλιο" η κυβέρνηση, και τα άλλα αστικά κόμματα, έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αφαίμαξη του λαού, ακόμη και για τις ανάγκες της υγείας του.

Τώρα απαιτείται ακόμα πιο ισχυρό εργατικό και λαϊκό κίνημα, συμπόρευση με το ΚΚΕ για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, για κρατική χρηματοδότηση της απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού με φορολόγηση του κεφαλαίου. Για την προοπτική της ανάπτυξης με κοινωνική ιδιοκτησία της φαρμακοβιομηχανίας, όπου το κίνητρο της έρευνας και της παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των καπιταλιστών».

Τετραπλασιάστηκαν σε μια βδομάδα οι νεκροί με covid

Τετραπλασιάστηκαν σε μια βδομάδα οι θάνατοι από covid, φθάνοντας σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ στους 18 για το διάστημα από 17 έως 23 Ιούνη. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση στη θετικότητα, στις νέες εισαγωγές και τους διασωληνωμένους. Σε ό,τι αφορά τον ιό της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα χωρίς σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και χωρίς νέο θάνατο, ενώ δεν βρέθηκαν θετικά δείγματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για κορονοϊό ήταν 487 και 7 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχθηκαν: Χανιά (204%), Ιωάννινα (153%), Ηράκλειο (69%), Λάρισα (52%), Θεσσαλονίκη (51%), Βόλος (47%), Αττική (40%), Αλεξανδρούπολη (34%), Ξάνθη (33%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ