ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Αύριο στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό μπλόκο στα νέα αντεργατικά μέτρα που σηματοδοτούν η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και η σχετική εγκύκλιος που την ενεργοποιεί σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, καθώς και η εφαρμογή στην πράξη της 6ήμερης εργασίας, από την 1η Ιούλη, που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, στήνουν συνδικάτα και εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ. συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και δίνουν μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία προωθούν και στην πράξη πλέον τις αντεργατικές ρυθμίσεις, που κάνουν σμπαράλια τον εργάσιμο χρόνο, αυξάνουν τον βαθμό και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενταφιάζουν ακόμα πιο βαθιά το 8ωρο και το πενθήμερο.

Ηδη η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου για τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) και την ψηφιακή κάρτα εργασίας από το υπουργείο Εργασίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από Ομοσπονδίες και Σωματεία, που με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις οι οποίες επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στους βιομηχανικούς κλάδους. «Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, που προωθείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ και συνεχίζει: «Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες.

Γι' αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη βδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!».

«Τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσουν!», καταλήγει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αποσυρθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Την απόσυρση της εγκυκλίου απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να οργανώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς, με στόχο να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Την εγκύκλιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«Η "ψηφιακή κάρτα" της κυβέρνησης είναι το καλύτερο εργαλείο για τους βιομήχανους και εργοδότες, ώστε να υφαρπάξουν επιπλέον εργασία και μάλιστα απλήρωτη», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και καλεί σήμερα στο υπουργείο. «Η ερμηνευτική εγκύκλιος συνιστά μια ωμή προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και υπερεργασίας. Η άμεση απόσυρσή της είναι καθολική απαίτηση των εργαζομένων», σημειώνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ).

Στη Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος και να μπει φρένο στην 6ήμερη και 7ήμερη εργασία απαιτούν Σωματεία και της Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αισχρή εγκύκλιο της κυβέρνησης.

Τα Σωματεία Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Χάρτου - Τύπου Κ. Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».

Βδομάδα δράσης

Παράλληλα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προγραμματίζει βδομάδα δράσης για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου για το νέο έκτρωμα με τις ηλεκτρονικές κάρτες, που χωρίζει ακόμα πιο προκλητικά τον εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και ανενεργό και δίνει τη δυνατότητα στους βιομήχανους να κλέβουν με «ηλεκτρονικό τρόπο» τους εργαζόμενους.


ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαχητικά υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία στο «Lidl»

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στο παράνομο άνοιγμα των καταστημάτων της πολυεθνικής «Lidl» στο νησί. Και την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, τα μέλη του Συνδέσμου βρέθηκαν έξω από το εν λόγω σούπερ μάρκετ στον κόμβο του αεροδρομίου, όπου με την ανακοίνωση στο χέρι ενημέρωσαν εργαζόμενους και πελάτες για την παράνομη δράση της εργοδοσίας.

Σύμφωνα με το σωματείο, από τις 16/5 η πολυεθνική, λειτουργώντας ως «λαγός» για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στο Εμπόριο, έχει επιβάλει την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων της για 7 συνεχόμενες Κυριακές. Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων έχει προχωρήσει σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις όλες αυτές τις Κυριακές, με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα, προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας κ.λπ.

Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων ήταν η αποκάλυψη της παράνομης δράσης της εργοδοσίας, που ψευδώς ισχυρίζεται ότι λειτουργεί τα καταστήματα σύμφωνα με τον νόμο, και η επιβολή προστίμου στην πολυεθνική από το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί.

Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Το αίτημα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να σταματήσει η αυθαίρετη και παράνομη τακτική της πολυεθνικής «Lidl» μετέφερε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος. Κατήγγειλε ότι αυτή η μεθόδευση στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, καθώς εφόσον περάσει θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, στη μητρότητα κ.λπ., αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που τελικά θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό και αρμοδιότητες, καθώς είναι εντελώς υποστελεχωμένο. Μάλιστα, όπως είπε, για τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας υπάρχουν μόλις 4 υπάλληλοι με ένα απαρχαιωμένο αυτοκίνητο, που δεν αρκούν για να διεξάγουν ελέγχους, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των εργαζομένων, ειδικά στην Κέρκυρα.

Να δικαιολογήσει την κατάσταση επιχείρησε η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως στην απάντησή της, επικαλούμενη την επιβολή προστίμου από την Επιθεώρηση Εργασίας, ύψους 6.200 ευρώ (!), ποσό πολύ μικρό μπροστά στα κέρδη της πολυεθνικής, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασίας της στη χώρα μας έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους φέρουν βαρύτατες ευθύνες και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, καθώς παρά τα παχιά λόγια περί προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για άλλη μια Κυριακή η μεγαλοεργοδοσία, δείχνοντας στην πράξη ποια τάξη τελικά κάνει κουμάντο στη χώρα, με την ανοχή της κυβέρνησης λειτούργησε και πάλι παράνομα τα καταστήματά της», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο και επισημαίνει ότι η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων είναι η μοναδική εγγύηση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.


«Χτυπήστε την κάρτα μια ώρα αργότερα, είμαστε καλυμμένοι»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ξεσάλωμα που ετοιμάζει η εργοδοσία με την αβάντα του υπουργείου

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους εργαζόμενους και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), καθώς στον κλάδο τους εφαρμόζεται ήδη εδώ και δύο χρόνια η «ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Μάλιστα, από τότε ακόμα είχε γίνει ξεκάθαρο πως οι σουπερμαρκετάδες «αξιοποίησαν» το νέο εργαλείο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, στις 4 Ιουλίου 2022 ο ΣΕΑ κατήγγειλε: «Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων ζητούσαν από τις ταμίες να "χτυπήσουν" την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να "χτυπήσουν" την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να "χτυπάνε" την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό, αλλά με οδηγία να μη "χτυπήσουν" κάρτα».

Ενώ για τις τωρινές εξελίξεις ο ΣΕΑ σημειώνει πως «από τη δημοσίευση της εγκυκλίου συνάδελφοί μας καταγγέλλουν πως στην ηλεκτρονική δήλωση του ωραρίου τους δηλώνεται σε κάποιους "ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτά", σε άλλους "ευέλικτη προσέλευση 120 λεπτά"...!».

Εβαλαν τους ωρομετρητές στα ...αποδυτήρια

Χαρακτηριστικά για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας είναι και τα παραδείγματα που φέρνουν οι εργαζόμενοι σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες, στη ΦΑΜΑΡ.

Οπως σημειώνει το επιχειρησιακό σωματείο σε Αλιμο και Ανθούσα, η εργοδοσία βάζει τα μηχανήματα ωρομέτρησης μέσα στα αποδυτήρια, σε μια ωμή προσπάθεια να βγάλει εκτός 8ώρου την προετοιμασία των εργαζομένων, εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία τους.

Αναφέρει ως παράδειγμα ότι «ένας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 λεπτά για την ένδυσή του στα αποδυτήρια και άλλα 5 λεπτά για την απόδυσή του στο τέλος της βάρδιας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην ΦΑΜΑΡ για 8 ώρες και 10 λεπτά. Αν σε αυτόν τον χρόνο προστεθεί και το διάλειμμα το οποίο πλέον θα είναι στην ευχέρεια της ΦΑΜΑΡ, αν θα το πληρώνει, βάσει νόμου, ο απλήρωτος χρόνος εκτοξεύεται σε 40 λεπτά ημερησίως, 200 λεπτά την εβδομάδα, πάνω από 13 ώρες τον μήνα».

Το Σωματείο απαιτεί «οι συσκευές ωρομέτρησης να παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή έξω από τα αποδυτήρια, στους κεντρικούς, κοινούς χώρους εισόδου και εξόδου όλων των εργαζομένων» και σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί με 2ωρες στάσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας επίσης την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σημειώνει: «Φανταστείτε ο εργαζόμενος στα διυλιστήρια, ή στις μονάδες παραγωγής Ενέργειας ή στη Ρεβυθούσα, μέχρι να ετοιμαστεί, μέχρι να κάνει ένα μπάνιο στο σχόλασμα για να ξεβρωμίσει από τη μυρωδιά, ο τεχνίτης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να πάει στο σημείο εργασίας του, που μπορεί να βρίσκεται και πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να αποκαταστήσει μια βλάβη, αυτός ο χρόνος να μην μετράει ως εργάσιμος...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ