ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προστατευτεί το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

Να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δασικό συγκρότημα Περτουλίου, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό δάσος, το διαμάντι της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, όπως σημείωσε ο Β. Μεταξάς, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από την καταιγίδα «Daniel» οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί, τόσους μήνες μετά.

Το οδικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο λόγω των κατολισθήσεων και συνεχίζεται η διάβρωση του εδάφους. Μάλιστα, κάποια «μπαλώματα» που έγιναν για τη διάνοιξη δρόμων, χωρίς να ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την αντιστήριξη, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες κατολισθήσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε επίσης την κατάργηση ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ανήκε στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ μέχρι πρότινος), το οποίο είχε τη διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου. Το εν λόγω ΝΠΔΔ συγχωνεύτηκε με άλλους φορείς του ΑΠΘ και απορροφήθηκε από το Πανεπιστήμιο, δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου.

Οπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη εξέλιξη προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του δάσους και την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, έκανε «μπαλάκι» τις ευθύνες στο ΑΠΘ, επικαλούμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Για την κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών υποστήριξε πως δεν υπάρχει διάλυση αλλά συγχώνευση, για την «ορθολογικότερη» λειτουργία του. Αρνήθηκε δε τον σχεδιασμό για παράδοση του δάσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν και επέκρινε το ΚΚΕ ότι έχει «φοβία» στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στη δευτερολογία του ο Β. Μεταξάς υπενθύμισε ότι το ΑΠΘ διακινεί ερωτηματολόγιο στο οποίο γίνεται λόγος για την εξεύρεση «ιδίων εσόδων» από τα πανεπιστημιακά δάση. Προειδοποίησε ακόμα για τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων και πυρκαγιών, σημειώνοντας πως «θα έχουμε σοβαρές συνέπειες και η ευθύνη θα βαρύνει εσάς».

Συνεχίστηκαν οι πυρκαγιές

Ο Ασπρόπυργος και πάλι «θάλαμος αερίων»

Από παλαιότερη φωτιά στον Ασπρόπυργο
Από παλαιότερη φωτιά στον Ασπρόπυργο
Για άλλη μια φορά η περιοχή του Ασπροπύργου και το Θριάσιο μετατράπηκαν σε «θάλαμο αέριων», από φωτιά σε προαύλιο χώρο εταιρείας ανακύκλωσης. Ενα μαύρο σύννεφο κάλυψε για ώρες τον ουρανό, σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοί της έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο φαινόμενο δεκάδες φορές και φέτος, πράγμα που επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας από τους επιχειρηματίες. Εκεί στη Δυτική Αττική, όπου τα εργοστάσια είναι μπερδεμένα με οικισμούς και ξύπνησε ο ξανά ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, οι πυροσβέστες έδιναν σκληρή μάχη να περιορίσουν τη φωτιά.

Τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο, όπου και σε αυτή την περιοχή αναδείχτηκαν οι ελλείψεις στις υπηρεσίες πυροπροστασίας, πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας. Ετσι με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και τη συνδρομή πτητικών μέσων έγινε κατορθωτό να περιοριστούν, ενώ επίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κάλεσε τους αγρότες να συνδράμουν με τα μηχανήματα που διαθέτουν.

Η πρώτη δασική πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στην περιοχή Μαυριγιά ανάμεσα στα χωριά Κάπη και Μανταμάδος στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Εκει η φωτιά έκαψε πάνω από 250 στρέμματα πευκοδάσους.

Την Κυριακή επίσης ξέσπασε φωτιά το μεσημέρι στη βόρεια περιοχή Ράχωνας ανάμεσα στην Πέτρα και το Μολύβο, που είναι τουριστικά θέρετρα, καίγοντας χαμηλή βλάστηση χωρίς να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Επίσης σχεδόν ταυτόχρονα, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο κέντρο του νησιού στην Αγιάσο, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε χωρίς να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

  • Πυρκαγιές, ευτυχώς μικρής έντασης, ξέσπασαν χτες και στην Αττική στην περιοχή Βρανάς στον Μαραθώνα και δύο εστίες σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους στην περιοχή του Μαρκόπουλου, που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τις ευλογίες της Κομισιόν ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για το Μετρό στα Εξάρχεια

«

Πλάτη» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ και των μεγαλοκατασκευαστών βάζει η Κομισιόν για τα έργα του Μετρό στα Εξάρχεια. Στην απάντησή της στην Αναφορά των κατοίκων των Εξαρχείων προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (PETI) η Κομισιόν αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία των δικαιολογημένων ανησυχιών των κατοίκων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και εστιάζει σε ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα», αποποιούμενη τις ευθύνες της ΕΕ και λύνοντας τα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα που συνοδεύουν την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια, όπως και των υπόλοιπων υπό κατασκευή σταθμών της γραμμής 4, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής και κυβερνητικής πολιτικής του κόστους - οφέλους που διέπει τον σχεδιασμό των έργων, με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για κάθε περιοχή και με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας της αναδόχου εταιρείας και των κατασκευαστικών ομίλων.

Η Κομισιόν με την απάντησή της δίνει το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός. Μάλιστα δεν υιοθετεί τον ισχυρισμό ότι οι Οδηγίες της δεν εφαρμόζονται σωστά... Αντίθετα, διαβεβαιώνει ότι οι Οδηγίες της έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Πρόκειται για Οδηγίες της ΕΕ που ακριβώς επειδή εφαρμόζονται κατά γράμμα εξασφαλίζουν ασυλία για τους μεγαλοκατασκευαστές και έχουν προκαλέσει τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι κάτοικοι σε μία περιοχή ήδη επιβαρυμένη από την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, τη στιγμή που αυτά δεν είναι αντικειμενικά, μιας και έχουν ξεπεραστεί σε άλλους σταθμούς στο παρελθόν.

Παράλληλα, η κατασκευή του σταθμού προχωράει με την αστυνομική καταστολή, απέναντι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και με τη συνενοχή της ΕΕ.

Η επέκταση του Μετρό στην Αθήνα είναι έργο αναγκαίο για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των κατοίκων της πόλης, είναι όμως απαραίτητο να συνδέεται με τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς, να εξασφαλιστούν συχνά δρομολόγια, με ασφάλεια, εκσυγχρονισμό, φτηνό εισιτήριο για όλους και να μην έχει αρνητικό αποτύπωμα στους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν - πλευρές που σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει υπόψη η συγκεκριμένη επέκταση του Μετρό.

Παρά την αρνητική εισήγηση της Κομισιόν, που δρομολογεί το κλείσιμο της Αναφοράς, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα παρέμβει στην Επιτροπή Αναφορών για να παραμείνει η συγκεκριμένη Αναφορά ανοιχτή και προς διερεύνηση, όπως είχε κάνει και στη σχετική συζήτηση του Μαρτίου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σήμερα η απόφαση για τους ρατσιστές τραμπούκους

Συνεχίστηκε χτες, έπειτα από διακοπή, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, η δίκη για τα επεισόδια και το πογκρόμ κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς τον Απρίλη του 2018. Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι 26, με μία από αυτούς να έχει αποβιώσει, ακολούθησε η πρόταση εισαγγελέα και διεκόπη η δίκη με την αγόρευση των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και των συνηγόρων υπεράσπισης. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας της έδρας αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η ομάδα «Πατριωτική Κίνηση» και το σχετικό κάλεσμα στην υποστολή της σημαίας, την ημέρα των επεισοδίων - πλην όμως πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης για τους 7 σε απόπειρα απλής επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος κατά της ζωής. Πρότεινε δε την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά, και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία, και την ενοχή κάποιων για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία.

Νωρίτερα, κατά τις απολογίες, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως ...περαστικοί από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι στις 22/4/18 περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στον χώρο της πλατείας Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον υπερκορεσμένο καταυλισμό της Μόριας. Τη νύχτα εκείνη, οι επιτιθέμενοι περικύκλωσαν απειλητικά τους συγκεντρωμένους της πλατείας, πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν με προσβλητικές αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου.

Τα βίαια επεισόδια έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης μέρας με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο για αντίσταση, στάση και παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αδικήματα από τα οποία απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Από σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών

Ξεκινούν σήμερα Τρίτη και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Ιούλη οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (ΜΔ και ΠΜΔ) έτους 2024.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ.

Οσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Οσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο είτε εναλλακτικά, και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Από σήμερα, επίσης, ενεργοποιείται η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ