Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σήμερα η απόφαση για τους ρατσιστές τραμπούκους

Συνεχίστηκε χτες, έπειτα από διακοπή, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, η δίκη για τα επεισόδια και το πογκρόμ κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς τον Απρίλη του 2018. Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι 26, με μία από αυτούς να έχει αποβιώσει, ακολούθησε η πρόταση εισαγγελέα και διεκόπη η δίκη με την αγόρευση των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και των συνηγόρων υπεράσπισης. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας της έδρας αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η ομάδα «Πατριωτική Κίνηση» και το σχετικό κάλεσμα στην υποστολή της σημαίας, την ημέρα των επεισοδίων - πλην όμως πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης για τους 7 σε απόπειρα απλής επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος κατά της ζωής. Πρότεινε δε την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά, και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία, και την ενοχή κάποιων για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία.

Νωρίτερα, κατά τις απολογίες, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως ...περαστικοί από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι στις 22/4/18 περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στον χώρο της πλατείας Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον υπερκορεσμένο καταυλισμό της Μόριας. Τη νύχτα εκείνη, οι επιτιθέμενοι περικύκλωσαν απειλητικά τους συγκεντρωμένους της πλατείας, πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν με προσβλητικές αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου.

Τα βίαια επεισόδια έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης μέρας με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο για αντίσταση, στάση και παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αδικήματα από τα οποία απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ