Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προστατευτεί το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

Να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δασικό συγκρότημα Περτουλίου, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό δάσος, το διαμάντι της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, όπως σημείωσε ο Β. Μεταξάς, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από την καταιγίδα «Daniel» οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί, τόσους μήνες μετά.

Το οδικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο λόγω των κατολισθήσεων και συνεχίζεται η διάβρωση του εδάφους. Μάλιστα, κάποια «μπαλώματα» που έγιναν για τη διάνοιξη δρόμων, χωρίς να ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την αντιστήριξη, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες κατολισθήσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε επίσης την κατάργηση ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ανήκε στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ μέχρι πρότινος), το οποίο είχε τη διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου. Το εν λόγω ΝΠΔΔ συγχωνεύτηκε με άλλους φορείς του ΑΠΘ και απορροφήθηκε από το Πανεπιστήμιο, δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου.

Οπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη εξέλιξη προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του δάσους και την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, έκανε «μπαλάκι» τις ευθύνες στο ΑΠΘ, επικαλούμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Για την κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών υποστήριξε πως δεν υπάρχει διάλυση αλλά συγχώνευση, για την «ορθολογικότερη» λειτουργία του. Αρνήθηκε δε τον σχεδιασμό για παράδοση του δάσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν και επέκρινε το ΚΚΕ ότι έχει «φοβία» στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στη δευτερολογία του ο Β. Μεταξάς υπενθύμισε ότι το ΑΠΘ διακινεί ερωτηματολόγιο στο οποίο γίνεται λόγος για την εξεύρεση «ιδίων εσόδων» από τα πανεπιστημιακά δάση. Προειδοποίησε ακόμα για τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων και πυρκαγιών, σημειώνοντας πως «θα έχουμε σοβαρές συνέπειες και η ευθύνη θα βαρύνει εσάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ