ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Το Ισραήλ κλιμακώνει το μακελειό, βομβαρδίζοντας σχολεία και εκτοπίζοντας χιλιάδες ακόμα

Ο κατοχικός στρατός δίνει εντολές εκκένωσης και μετά χτυπά τα μέρη όπου αναζητούν καταφύγιο οι εκτοπισμένοι! | Αναφορές για δεκάδες θύματα χτες το βράδυ στη Χαν Γιούνις, όπου χτυπήθηκε ξανά σχολείο

Μικρά παιδιά περιμένουν νοσηλεία στα πατώματα γκρεμισμένων νοσοκομείων

Copyright 2023, The Associated

Μικρά παιδιά περιμένουν νοσηλεία στα πατώματα γκρεμισμένων νοσοκομείων
Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει το σχέδιο εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού, σκορπώντας τον όλεθρο στη Λωρίδα της Γάζας με τις πλάτες των συμμάχων του, με πρώτες τις ΗΠΑ. Από χτες το ξημέρωμα προχωρά σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκδίδοντας εντολές εκκένωσης των εκτοπισμένων σε περιοχές που μετά γίνονται στόχος χτυπημάτων, εξακολουθώντας να βομβαρδίζει ξανά και ξανά σχολεία, με το επιχείρημα ότι στεγάζουν «τρομοκρατικές υποδομές»...

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σημειώθηκε νέος βομβαρδισμός σε «δομές σχολείου» και πάλι στη Νουσεϊράτ (στα κεντρικά της Λωρίδας).

Χτες το βράδυ αναφέρθηκε νέος βομβαρδισμός σχολείου, του al-Awda, στην πόλη Abasan al-Kabira, ανατολικά της Χαν Γιούνις, όπου - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - πληροφορίες έκαναν λόγο για 29 νεκρούς, κυρίως παιδιά και μητέρες, που συνήθως βρίσκουν καταφύγιο σε τέτοιους χώρους, οι οποίοι θεωρούνται πιο ασφαλείς. Ο αριθμός των θυμάτων όμως φαινόταν ότι θα αυξάνεται όσο περνούσε η ώρα.

Ηταν η τέταρτη κατά σειρά επίθεση τα τελευταία 24ωρα, με τον κατοχικό στρατό να επαναλαμβάνει προκλητικά τα περί στοχοποίησης «πολλών τρομοκρατών» και χρήσης της τοποθεσίας «για να κρύβονται όπλα και ως επιχειρησιακή υποδομή», αλλά και να αναφέρει ότι έλαβε ...«πολλά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών αμάχων».

Θύματα γεμίζουν ακόμα και σχολεία (φωτ. από Νουσεϊράτ) που βομβαρδίζονταν και εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο εκεί...

Copyright 2024, The Associated

Θύματα γεμίζουν ακόμα και σχολεία (φωτ. από Νουσεϊράτ) που βομβαρδίζονταν και εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο εκεί...
Μόνο νωρίς το μεσημέρι ο απολογισμός αραβικών και παλαιστινιακών ΜΜΕ από τις φονικές επιδρομές του κατοχικού στρατού ήταν 50 νεκροί και άλλοι 130 τραυματίες.

Σταματημό δεν έχουν ούτε οι βομβαρδισμοί προσφυγικών καταυλισμών, όπως αυτή στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, όπου μόνο χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι, μεταξύ τους 5 παιδιά που - όπως μετέδιδαν τοπικά ΜΜΕ - εκείνη την ώρα έπαιζαν στον δρόμο...

ΟΗΕ: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εκεί που καλεί τους αμάχους να απομακρυνθούν

Η κατάσταση είναι τέτοια που και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε χτες σε ανακοίνωσή του «σοκαρισμένο από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε εκ νέου από κατοίκους της Πόλης της Γάζας, πολλοί από τους οποίους ήδη έχουν επανειλημμένα εκτοπιστεί με τη βία, να κατευθυνθούν προς περιοχές όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις και όπου άμαχοι εξακολουθούν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «την ίδια ώρα που εξέδιδε αυτή την εντολή εκκένωσης, ο στρατός ενέτεινε τα πλήγματά του νότια και δυτικά της Πόλης της Γάζας, στοχοποιώντας τις ίδιες περιοχές προς τις οποίες ζητούσε να καταφύγουν»...

Ο δε ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που συνεχιζόταν, με βάση «πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία τρομοκρατικών υποδομών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην περιοχή», διαπιστώνοντας ως αποτέλεσμα αυτών την «εξουδετέρωση δεκάδων τρομοκρατών» και τον «εντοπισμό πολλών όπλων».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από το Αμμάν της Ιορδανίας, ο γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini, παρέθεσε στοιχεία που αποκαλύπτουν τις διαστάσεις του εγκλήματος που κλιμακώνει το Ισραήλ:

  • Τουλάχιστον 10 παιδιά ακρωτηριάζονται κάθε μέρα στη Γάζα!
  • Τα ασυνόδευτα παιδιά αγγίζουν πλέον τις 17.000.
  • Τα μισά σχολεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν βομβαρδιστεί, παρόλο που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τις συντεταγμένες, που είναι γνωστές σε όλους.
  • Περισσότεροι από 600.000 μαθητές στη Γάζα ζουν μέσα στην καταστροφή, χωρίς καμία εκπαίδευση...

Από τη μεριά της η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έκλεισε όλους της τους σταθμούς διάσωσης και τις κλινικές στην Πόλη της Γάζας, λόγω των επιχειρήσεων των IDF.

Σύμφωνα με τον χτεσινό απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, από την έναρξη του πολέμου στις 7/10/2023 τα θύματα έχουν φτάσει τις 38.243 και τουλάχιστον άλλοι 88.033 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

«Στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας»

Την ίδια στιγμή, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ «για τα δικαιώματα του ανθρώπου» κατηγόρησαν το Ισραήλ για «σκόπιμη και στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», που «είναι μια μορφή γενοκτονίας και προκαλεί λιμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόσφατο θάνατο τριών παιδιών «από υποσιτισμό και έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική φροντίδα».

Αντιδρώντας, η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ ανέφερε ότι «είναι συνηθισμένη» η «παραπληροφόρηση» και ότι τέτοιες εκτιμήσεις «προστατεύουν την τρομοκρατική οργάνωση από τον έλεγχο».

Ολα αυτά ενώ το δίκτυο «Quds News Network» μετέδωσε ότι στις ισραηλινές φυλακές παραμένουν τουλάχιστον 9.700 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους 79 γυναίκες και 250 παιδιά), στους οποίους περιλαμβάνονται και 3.380 άτομα που τελούν υπό «διοικητική κράτηση», που σημαίνει ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

Στο μεταξύ, η οικογένεια της Ισραηλινής ομήρου Ντανιέλα Γκιλμπόα επέτρεψε να προβληθεί ολόκληρο το βίντεο που τμήμα του είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Γενάρη η Χαμάς. Σε αυτό η 19χρονη στρατιώτης, που αιχμαλωτίστηκε από τη βάση Ναχάλ Οζ στις 7/10/2023, λέει ότι το μέρος όπου κρατείται δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς και ότι της λείπει η οικογένειά της, ενώ κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την ίδια και άλλους ομήρους.

Νεκρός 13χρονος «τρομοκράτης» που πέταγε πέτρες

Αλλά και στη Δυτική Οχθη η κατοχική αγριότητα συνεχίζεται αμείωτη. Χτες ο 13χρονος Ghassan Gharib Zahran υπέκυψε στα τραύματά του από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Deir Abu Mash'al, στην επαρχία της Ραμάλα.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Wafa», επικαλούμενο το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά στο στομάχι του μετά από ενέδρα που έστησαν σε δρόμο δίπλα στον οικισμό κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πλήθους παιδιών, και υπέκυψε στα τραύματά του πριν προλάβει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο θάνατος του 13χρονου ανέβασε τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από τις 7/10/2023 σε 572, εκ των οποίων οι 137 είναι παιδιά. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι «τρομοκράτες» πέταγαν πέτρες σε ισραηλινά οχήματα και οι δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο απάντησαν πυροβολώντας...

Κατοχικές δυνάμεις με βαριά οχήματα και μπουλντόζες εισέβαλαν όμως και στην Τουλκαρέμ τα ξημερώματα της Τρίτης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σπίτια, ενώ drones πετούσαν σε χαμηλό ύψος. Στρατιώτες απέκλεισαν κρίσιμους κόμβους της πόλης, εμποδίζοντας την πρόσβαση ακόμα και σε νοσοκομεία, όπως το Al-Isra και το Thabet Thabet. Ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν σε διάφορα κτίρια, ενώ όλα έδειχναν ότι ετοιμαζόταν εισβολή και στον προσφυγικό καταυλισμό Nour Shams, όπου κατευθύνονταν βαριά στρατιωτικά οχήματα.

Στο χωριό Ουμ Σάφα, κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν τριώροφο σπίτι με το επιχείρημα ότι ο ιδιοκτήτης του συνδεόταν με «τρομοκράτες», ενώ τα ξημερώματα είχαν ισοπεδωθεί τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών με ελιές και σταφύλια...

Συνέχεια διπλωματικών επαφών για «αποτελεσματικά βήματα»

Στις πλάτες αμέτρητων εκτοπισμένων (φωτ.) φουντώνουν πολύπλευρα παζάρια

Copyright 2023, The Associated

Στις πλάτες αμέτρητων εκτοπισμένων (φωτ.) φουντώνουν πολύπλευρα παζάρια
Στο Κάιρο βρέθηκε χτες ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, που συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, όπως τουλάχιστον ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία. Αλλες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν εκτός από την προτροπή του Καΐρου να γίνουν «σοβαρά και αποτελεσματικά βήματα» για να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Επαφές συνεχίστηκαν και στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συνάντησε την βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ.

Σύμφωνα δε με το αιγυπτιακό δίκτο Al-Qahera News, σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές στην Ντόχα, παρουσία των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αιγύπτου, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Οπως αναμετέδωσε και το «Ρόιτερς», η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έχει ως αποστολή «την προσέγγιση των απόψεων της Χαμάς και του Ισραήλ», ώστε να συναφθεί μια συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν», ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή «υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία».

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», η ισραηλινή πλευρά φέρεται να επιμένει στη διασφάλιση του ελέγχου του λεγόμενου «Διάδρομου Φιλαδέλφεια», προειδοποιώντας ότι ακόμα και μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση από τη Γάζα θα αναλάβουν ξανά δράση εάν υπάρχουν «ενδείξεις» για λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο (ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων Γάζας - Αιγύπτου). Η Αίγυπτος εμφανίζεται - σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα - έτοιμη να εγγυηθεί για συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειο φράγμα υψηλής τεχνολογίας που θα εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα.

Παρακολουθεί «υπομονετικά» και η Αγκυρα

Από τη μεριά, του καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να μην έχουμε τα αποτελέσματα που περιμέναμε για το ζήτημα Ισραήλ - Παλαιστίνης με το ΝΑΤΟ», μιλώντας για «σοβαρές συνομιλίες» και «θετικά βήματα» που γίνονται στην Ντόχα, τα οποία «παρακολουθούμε υπομονετικά».

Ολα αυτά ενώ ο απερχόμενος αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ, που ήταν αρμόδιος για την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, Yehuda Fuk, δήλωσε - σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times» - ότι το «συμφέρον ασφαλείας» του Ισραήλ προϋποθέτει μια «ισχυρή και λειτουργική» Παλαιστινιακή Αρχή. Ο ίδιος φέρεται να επέκρινε τις κινήσεις κατάληψης κι άλλων εδαφών από εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Calcalist» υποστήριξε πως ο κατοχικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη βλημάτων αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών και το υπουργείο Αμυνας ανησυχεί για το ενδεχόμενο έλλειψης διαφόρων πυρομαχικών, επειδή κάποιοι προμηθευτές σταμάτησαν να απαντούν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους και κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν την προμήθεια πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρομαχικών. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένα άρματα μάχης που σταθμεύουν στη Γάζα μεταφέρουν λιγότερα τέτοια βλήματα για να διατηρήσουν τις προμήθειες σε περίπτωση πολέμου στον βορρά με την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα να στρατολογεί υπερορθόδοξους Ισραηλινούς. Μετά από σχετική του συνάντηση με τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού Χέρζι Χαλέβι, οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν για «επιχειρησιακή αναγκαιότητα και περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στο ραδιόφωνο 103FM του Ισραήλ ότι «είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση ακόμη και χωρίς ο Νετανιάχου να την περιπλέκει σκόπιμα για να κλείσει το μάτι στην πολιτική του βάση».

Αργά χτες και μετά το νέο μακελειό σε σχολείο - καταφύγιο (βλέπε διπλανό θέμα), το «Αλ Τζαζίρα» επικαλούμενο πληροφορίες από ανώνυμες πηγές σημείωνε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν» μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπενθύμιζε και προειδοποιήσεις της ηγεσίας της «Χαμάς» ότι πιθανή κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα περιέπλεκε τις προσπάθειες για συμφωνία. Το πρακτορείο μετέδιδε πάντως ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του «Israel Democracy Institute», το 56% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου

Ισραηλινοί στρατιώτες μπλοκάρουν πέρασμα στη μεθόριο με τον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινοί στρατιώτες μπλοκάρουν πέρασμα στη μεθόριο με τον Λίβανο
Ανώτερο στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» σκοτώθηκε σε πλήγμα ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς παραμένει η ευρύτερη ένταση στην περιοχή και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης μεγαλώνει.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο μέλη της «Χεζμπολάχ» επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτύπησε το ισραηλινό UAV.

Από τη μεριά της, η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε στρατιωτική τοποθεσία του Ισραήλ στην περιοχή αλ-Μαρτζ κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και επιτεύχθηκε «άμεσο χτύπημα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από μαχητές της Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν. Ακόμα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν πως περίπου 40 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από τον Λίβανο.

Στο μεταξύ, η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβιλ Χέινς, κατηγόρησε χτες το Ιράν ότι προσπάθησε «να επωφεληθεί με καιροσκοπικό τρόπο από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, χρησιμοποιώντας παιχνίδια που έχουμε ξαναδεί από άλλους παράγοντες να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των ετών. Εχουμε παρατηρήσει παράγοντες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ιράν να εμφανίζονται ως ακτιβιστές στο διαδίκτυο, να επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τις διαμαρτυρίες και ακόμη και να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στους διαδηλωτές (...) Επιπλέον, οι Αμερικανοί που γίνονται στόχος αυτής της ιρανικής εκστρατείας μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αλληλεπιδρούν με μια ξένη κυβέρνηση ή ότι λαμβάνουν υποστήριξη από αυτήν. Προτρέπουμε όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς συναλλάσσονται στο διαδίκτυο με λογαριασμούς και φορείς που δεν γνωρίζουν προσωπικά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είχε χτες συνομιλία με τον νέο Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, με θέμα την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο Ασαντ υποστήριξε ότι η σχέση των δύο χωρών πηγάζει από «μια αμοιβαία πίστη και βασίζεται σε αρχές, αντίσταση ενάντια στην ηγεμονία σε μια ανήσυχη περιοχή που στοχεύει την ιστορική αποικιακή απληστία», όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο «Sana».

Από την πλευρά του, ο Πεζεσκιάν τόνισε τη στήριξη της χώρας του «στη Συρία και την αντίσταση», επισημαίνοντας «τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της εφαρμογής των αμοιβαίων συμφωνιών προς το συμφέρον και των δύο λαών», σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

ΙΤΑΛΙΑ
7,5 δισ. ευρώ για 24 νέα μαχητικά

Ενώ αναπτύσσει νέο υπερσύγχρονο μαχητικό μαζί με Βρετανία και Ιαπωνία

Εντείνουν τα κράτη της ΕΕ τις πολεμικές προετοιμασίες εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών αντιθέσεων με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει ποσό σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 11 χρόνια για την απόκτηση 24 νέων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, υποδεικνύει έγγραφο του υπουργείου Αμυνας που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters».

Η προμήθεια αυτή έχει στόχο την ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας, δεδομένης της ανάγκης να αποσυρθούν από την υπηρεσία πεπαλαιωμένα μαχητικά Eurofighter και Tornado, την ώρα που αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών του NATO εξαιτίας της αυξημένης «γεωπολιτικής αβεβαιότητας», δηλαδή του ανταγωνισμού για τον συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη, αγορές, επενδύσεις, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Το δικινητήριο υπερηχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν εταιρείες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκπροσωπούνται από τις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Ο βασικός ανάδοχος της παραγγελίας που σχεδιάζει η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας θα είναι η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής «Leonardo».

Τα νέα μαχητικά θα αντικαταστήσουν 26 αεροσκάφη, που η Ιταλία σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει από το 2028.

Η Γερμανία ανήγγειλε επίσης την περασμένη βδομάδα την προμήθεια ακόμη 20 Eurofighter. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 138 μαχητικά τέτοιου τύπου.

Στο έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Αμυνας επισημαίνεται πως στο μεταξύ αναπτύσσεται νέο, τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό από κοινού με τη Βρετανία και την Ιαπωνία και αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά γύρω στο 2035.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ