ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις 7 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ

«Μείωση ωραρίων, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών!»

Eurokinissi

«Ολοι στο μεγάλο ραντεβού, να υποδεχτούμε όπως αξίζει τους μεταλλεργάτες της ΛΑΡΚΟ, όλες και όλους όσοι διεκδικούν αγωνιστικά ζωή και δουλειά με βάση τις ανάγκες τους. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τονίζουν τα εργατικά Σωματεία που καλούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σε κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα με τίτλο «μείωση ωραρίων, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», τα Σωματεία αναφέρουν:

«Ο πρωθυπουργός έρχεται στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές ισχύουν στο ακέραιο. Αυτό απέδειξε και η πρεμούρα τους, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσουν στην καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, να δώσουν άλλη μια απλήρωτη ώρα δουλειάς στα αφεντικά. Ο στόχος είναι να μεγαλώνει συνεχώς ο χρόνος που οι εργάτες θα δουλεύουν τζάμπα για την εργοδοσία, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο πλούτος που παράγεται και μπαίνει στις τσέπες των λίγων. Αλλωστε, στις "συστάσεις" της Κομισιόν λίγο μετά τις ευρωεκλογές, έσταζε μέλι για τη "θετική πορεία της οικονομίας" στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις - δωράκια στο κεφάλαιο, τη "συγκρατημένη" αύξηση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή τα ψίχουλα που μοιράστηκαν στον λαό, τη "σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών" κατά τα πρότυπα της πολεμικής οικονομίας που έχει εξαγγείλει η ΕΕ.

Αυτή είναι η ΕΕ, αυτές είναι οι πολιτικές που ενώνουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βελόπουλο, όποιους λένε πως αυτό το σάπιο σύστημα μπορεί να γίνει φιλολαϊκό.

Σε αυτές τις δυνάμεις δηλώνουν παρουσία και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τους εργαζόμενους δεμένους με τα "ρεαλιστικά" αιτήματα της "ανάπτυξης για όλους", των αυξήσεων όσο αντέχει η οικονομία, της ζωής που δεν θα ξεφεύγει από τα όρια που θέτουν τα αφεντικά.

Ολες αυτές οι πολιτικές, οι νόμοι και οι Οδηγίες, έχουν στόχο να εξασφαλίσουν πως η μεγάλη εργοδοσία και στη χώρα μας θα συνεχίσει να βγάζει κέρδη, ακόμα περισσότερα και ακόμα γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές της. Αυτοί οι ανταγωνισμοί μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, είναι που διαμορφώνουν πολεμικούς προϋπολογισμούς στις ευρωπαϊκές χώρες, προετοιμάζουν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Η απάντηση των εργαζομένων δίνεται ήδη στους χώρους δουλειάς!

Εκεί είναι που μια σειρά αντιλαϊκοί νόμοι γίνονται κουρέλι.

Εκεί είναι που πολλά από τα σχέδια της εργοδοσίας πετιούνται στα σκουπίδια.

Εκεί είναι που ήδη καταγράφονται μεγάλες νίκες, με υπογραφή ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, με κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Είναι η ώρα όλοι όσοι αγωνίζονται να βρεθούν μαζί στον δρόμο, να γίνουν ένα ακαταμάχητο ποτάμι διεκδίκησης! Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, οι μεταλλεργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι εργάτες του Βαρβαρέσου και της Φιερατέξ, όλοι όσοι σηκώνουν κεφάλι, μαζί με την εργατική τάξη, τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας, πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!

Γεμίζουμε αισιοδοξία από τις μεγάλες νικηφόρες μάχες, στους οικοδόμους, στο Μέταλλο, στη ΔΕΛΤΑ και σε άλλους χώρους που υπογράφηκαν ΣΣΕ με αυξήσεις, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής που πήγε στα σκουπίδια η προσπάθεια να επιβληθεί 10ωρο, στη ΛΑΡΚΟ, που οι εργάτες παραμένουν στα χωριά και στη δουλειά τους κόντρα σε θεούς και δαίμονες».

Τα Σωματεία, μπροστά και στο μεγάλο συλλαλητήριο, οργανώνουν την πάλη τους:

Για υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο.

Για μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού.

Για απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με τις πλάτες και της χώρας μας.

Για πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.

Για να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, για να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια, στο νερό.

«Ενώνουμε τους αγώνες μας, όλοι για έναν και ένας για όλους. Εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Τώρα είναι η ώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε εργοστάσιο, αποθήκη και κατάστημα!», σημειώνεται στο κάλεσμα, που μέχρι στιγμής υπογράφουν τα σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Εργαζομένων «Coca Cola», Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

6ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ
Νέο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου με κατευθύνσεις της ΕΕ και των «βέλτιστων πρακτικών» της

Κάλεσμα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς από το ΚΚΕ. «Σύγχρονο» σήμερα είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό ωράριο 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο

Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, με το φυλλάδιο του Κόμματος για την 6ήμερη εργασία και την εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα που ξεχειλώνει ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, κατ' εφαρμογή των πρόσφατων αντεργατικών νόμων και κατά παραγγελία της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, περιοδείες σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου κ.ά. οργανώθηκαν την περασμένη βδομάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α., με τις Οργανώσεις του Κόμματος να καλούν τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση, ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. «Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός!» είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Κόμμα, σημειώνοντας: «Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν τον νόμο κουρέλι, όπως κάναμε με πολλές διατάξεις των ν. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Η μαχητική, διεκδικητική απάντηση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, συντονισμένα κι αποφασιστικά. Δεν θα περιμένουμε έως τις επόμενες εκλογές κανέναν δήθεν "σωτήρα"».

Επίσης, Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το «επενδυτικό κλίμα» για τις επιχειρήσεις. Και με βάση αυτές προχωράει σε γενίκευση και κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων που βασίζονται σε ευρωενωσιακές Οδηγίες, όπως η Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας». «Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση χαρίζει στους μεγάλους ομίλους και άλλα εργαλεία για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω νέων μορφών», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα.

«Κανόνας» το ξεχείλωμα της απλήρωτης δουλειάς

Υπενθυμίζεται ότι η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1η Ιούλη με βάση τον νόμο Γεωργιάδη αφορά εργοστάσια πολλών κλάδων (π.χ. Μέταλλο, Ενέργεια, Νερό, Τρόφιμα - Ποτά), την ιδιωτική Υγεία, τις μεταφορές, τα λιμάνια και γενικά τους χώρους φορτοεκφόρτωσης. Μάλιστα, η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και σε σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αποθήκες τέτοιων επιχειρήσεων, ενώ επιβάλλεται μονομερώς από την εργοδοσία ακόμα και με επίκληση του «αυξημένου φόρτου εργασίας».

Παράλληλα, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας:

Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομήχανους, με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή. Επιπλέον, χαρίζονται μέχρι 3 μέρες τον μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού επιτρέπονται έως και 3 μονά χτυπήματα της κάρτας χωρίς πρόστιμο προς τον εργοδότη. Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη, μια έννοια - λάστιχο, με την εργοδοσία να μπορεί να βαφτίζει ως τέτοια ακόμα και απλούς εργαζόμενους. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα στον εργοδότη να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου σε ένα εύρος 4 ωρών, ενώ και το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας. Χώρια που η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται αποκλειστικά στον εργαζόμενο!

Τα παραπάνω αποτελούν «νέα επεισόδια» στη δουλειά λάστιχο, αφού προστίθενται στο αίσχος των 13 ωρών δουλειάς την ημέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, στις 9 έως 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, στις 78 ώρες δουλειάς τη βδομάδα μέσω της «διευθέτησης», χωρίς πληρωμή υπερωριών και με αντάλλαγμα ένα ρεπό.

Οπλο στα χέρια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για να εφαρμόζεται αυτή η βαρβαρότητα αποτελούν οι Οδηγίες της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο.

Αυτή η βίβλος της εκμετάλλευσης και της απλήρωτης δουλειάς προβλέπει από το 2003 ακόμα ότι «τα κράτη - μέλη (μπορούν) να θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανά 24ωρο, περίοδο ανάπαυσης ελάχιστης διάρκειας 11 συναπτών ωρών». Δηλαδή, το μόνο που ...κατοχυρώνουν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είναι αυτό το 11ωρο, παρέχοντας κάθε είδους διευκόλυνση για δουλειά 13 ώρες τη μέρα!

Επίσης, και η 6ήμερη δουλειά έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ η εργοδοσία μπορεί να ορίζει «ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24 ωρών» ανά βδομάδα, δηλαδή μόλις μία ημέρα ανάπαυσης.

Ολοι μαζί ψήφισαν το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν πόσο υποκριτική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αφού από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, χτίζεται αυτό το εφιαλτικό εργασιακό τοπίο, με ξεχείλωμα των ωραρίων, πάγωμα των μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, μαζί ψήφισαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας που περιελάμβανε ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη (κυβέρνηση ΝΔ, 2021). Ενώ, όταν το ΚΚΕ αποκάλυπτε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αξιοποιηθεί για τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ παρίσταναν τους ανήξερους...

Το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε με τη ΝΔ, όταν σε ένα βράδυ έκοψε έως και το 30% του μισθού και καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας! Επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υπουργό την Αχτσιόγλου (νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς) ενεργοποιήθηκε ο άθλιος νόμος της ΝΔ, που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοσίας, τορπιλίζοντας τις ΣΣΕ.

Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Βελόπουλο και τη Νέα Αριστερά, είναι όλοι τους συνένοχοι για την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί.

Η «ανάπτυξη» των λίγων φέρνει τη βαρβαρότητα στους πολλούς

Και η νέα αυτή αντεργατική κλιμάκωση φανερώνει πού στηρίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη. Στους μισθούς - ψίχουλα, στον εργάσιμο χρόνο - λάστιχο, στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, που έχουν τη σφραγίδα κυβερνήσεων και ΕΕ.

Οι όλο και περισσότερες ώρες τη μέρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται: Ετσι μεγαλώνει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ αναδεικνύει τη δυνατότητα σήμερα, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.

Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, το καπιταλιστικό σύστημα, που έχει για οξυγόνο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για να μεγαλώνουν τα κέρδη των λίγων.

«Το ΚΚΕ θα κάνει για άλλη μια φορά αυτό που δεσμεύτηκε στον λαό. Θα ρίξει όλες τις δυνάμεις του εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στον δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης», σημειώνεται στο φυλλάδιο του Κόμματος, γιατί: «Σύγχρονο για τους εργαζόμενους είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό ωράριο 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Σύγχρονο είναι να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε!».

Η «μούφα» του 4ήμερου, ένας ακόμα δρόμος για τη δουλειά - λάστιχο

«4ήμερη εργασία στην Ευρώπη αλλά 6ήμερη στην Ελλάδα λόγω της ιδεοληψίας της κυβέρνησης»: Κάτι τέτοια σχόλια κυριαρχούν στην «κριτική» που κάνουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στη ΝΔ για το νέο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου. Μια κριτική «κομμένη και ραμμένη» στο δόγμα του ξεπλύματος της ΕΕ και της βάρβαρης πολιτικής της, στο οποίο συναντιούνται όλα τα αστικά κόμματα.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικαλούνται τους νόμους και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, που δίνουν στην εργοδοσία το «ελεύθερο» να βάζει τους εργαζόμενους για δουλειά 10ωρα και 12ωρα, και αντί να πληρώνει υπερωρίες, να τις αντισταθμίζει με ρεπό. Αυτό άλλωστε προβλέπει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη του 2021, ο οποίος είχε προκαλέσει πανεργατικό ξεσηκωμό με μεγάλες απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε μάλιστα ότι τα μισά του άρθρα τα ψήφισε και ο τότε «ενιαίος» ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εξηγεί προφανώς και το σημερινό ξέπλυμα που κάνει στη «διευθέτηση» μέσα από την επίκληση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Για να δούμε όμως τι πραγματικά επικαλούνται; Ποια είναι τα «πιλοτικά 4ήμερα» και τα προγράμματα του «ανθρώπινου καπιταλισμού»;

Η Ισλανδία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν πιλοτικά τέτοιο πρόγραμμα, από το 2015 έως το 2019, το οποίο αφορούσε 2.500 εργαζόμενους. Διακηρυγμένος στόχος ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία βέβαια οι εργαζόμενοι δεν θα λάμβαναν ως αύξηση στον μισθό τους, αλλά ως επιπλέον «ελεύθερο χρόνο». Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση προώθησε τη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας με αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου έως και κατά 1μιση ώρα. Στη δε Ισπανία, το πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας, που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει, αφορούσε περίπου 6.000 εργαζόμενους σε 200 επιχειρήσεις, οι οποίες θα έπαιρναν ως αντάλλαγμα 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου «να μειωθεί το ρίσκο» των επιχειρηματιών. Συνεπώς, από άλλο δρόμο το συγκεκριμένο πρόγραμμα φορτώνεται στους εργαζόμενους. Στην Πορτογαλία, όπου έγινε ένα ακόμα τέτοιο πείραμα το 2023, η σχετική κυβερνητική απόφαση προέβλεπε ότι «ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μπορεί να είναι 32, 34 ή 36 ώρες».

Η επονομαζόμενη λοιπόν «4ήμερη εργασία», όπου δοκιμάστηκε ή όπου εφαρμόζεται, έχει ως απαράβατο όρο να βγαίνει η ίδια δουλειά σε λιγότερο χρόνο. Αυτή είναι και η ουσία της εντατικοποίησης, έτσι θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με την εργοδοσία να εξασφαλίζει ότι η παραγωγή θα αυξάνεται σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος.

Γι' αυτό και στη χώρα μας ο ΣΕΒ διαχρονικά ζητάει μεγαλύτερη ευελιξία, γι' αυτό και την τελευταία 10ετία έχει απογειωθεί η μισοδουλειά και η εκ περιτροπής εργασία, με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ να δείχνουν π.χ. ότι το 2023 κάθε μέρα απολύονταν 8.486 μισθωτοί!

Ομως, αντί να ψάχνουν παραδείγματα από το εξωτερικό για τα περιβόητα 4ήμερα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μπορούν να ρίξουν μια ματιά στους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής. Εκεί που η εργοδοσία - εργολάβος του κολοσσού της «Ελληνικός Χρυσός» επιδίωξε πράγματι να επιβάλει 4ήμερη εργασία με 12ωρη δουλειά, αφού έτσι εξοικονομούσε συνολικά περισσότερο χρόνο και πόρους κατά τη διάρκεια της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Σχέδια που κουρέλιασαν οι εργαζόμενοι με τις μεγάλες απεργιακές τους κινητοποιήσεις, κατοχυρώνοντας το 8ωρο, και που αν είχαν ακούσει τις ...συμβουλές της σοσιαλδημοκρατίας θα ήταν άλλος ένας κλάδος με σμπαραλιασμένο το ωράριο.

Να καταργηθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος για την ψηφιακή κάρτα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα (βλ. θέμα δίπλα).

Ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, που μίλησε στη Βουλή, μετέφερε την απαίτηση του Κόμματος να καταργηθεί η εγκύκλιος, που προβλέπει σωρεία εξαιρέσεων ώστε να νομιμοποιείται η παραβίαση του ωραρίου. Αφού παρουσίασε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος (βλ. και θέμα δίπλα), υπογράμμισε πως γίνεται «σαφές ότι η θέσπιση αυτού του εργαλείου γίνεται για να μετράει "ψηφιακά" την ένταση της εκμετάλλευσης και να διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει τα ωράρια - λάστιχο» και γι' αυτό ρώτησε τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος άμεσα.

Κατά την απάντησή της η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως έσπευσε να υπερασπιστεί με σθένος το αντεργατικό μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «σωστό αίτημα» της ΓΣΕΕ, που δήθεν επιδιώκει «να προστατεύσει τον χρόνο εργασίας του εργαζόμενου» και να εξασφαλίσει ότι θα αμείβεται για αυτόν.

Στη δευτερολογία της, μάλιστα, σκόπιμα διαστρέβλωσε την αιτία που το ΚΚΕ ζητάει την απόσυρση της εγκυκλίου, επιστρατεύοντας τη γελοία λαθροχειρία πως τάχα το Κόμμα δεν θέλει να ελέγχεται η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία στη βιομηχανία!

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ανέφερε πως η «ευέλικτη προσέλευση» ήδη εφαρμόζεται χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, ενώ την παρουσίασε μέχρι και ως ...θετικό μέτρο για τις εργαζόμενες μητέρες! Πρόσθεσε ότι τάχα δεν θα παραβιάζεται το ωράριο, γιατί θα είναι προϊόν συμφωνίας εργαζόμενου - εργοδότη και θα αναφέρεται και στη σύμβαση και στην «ΕΡΓΑΝΗ». Ανάλογα για τον χρόνο προετοιμασίας εργαζομένων, μίλησε για πάγια πρόβλεψη που ισχύει από το 1965.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε πως δεν μπορεί να θεωρείται προστασία του εργαζόμενου η μία ώρα απλήρωτης εργασίας που κάνει δώρο η κυβέρνηση στην εργοδοσία, ξεθάβοντας μέχρι και νόμο από το 1965, ενώ συμπλήρωσε πως μέχρι σήμερα μέσα στον εργάσιμο χρόνο συμπεριλαμβανόταν και ο χρόνος προετοιμασίας. Για την «ευέλικτη προσέλευση» τόνισε, ξανά, πως δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να καλύπτει τις ευθύνες της για την υποδηλωμένη εργασία και τη μεταβολή του ωραρίου.

Στη συνέχεια, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον ίδιο τον εργαζόμενο, ο οποίος, όπως είπε, και θα δουλεύει απλήρωτος και εκτός ωραρίου και θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά στην επιχείρηση!

Τέλος, υπενθύμισε ότι το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων το έχουν στηρίξει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με τις πλάτες και της ΓΣΕΕ, και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως πίσω την απαράδεκτη αντεργατική εγκύκλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ