ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕΑΑΝ
Να κατοχυρωθεί εδώ και τώρα το σπίτι στην οικογένεια ΑμεΑ

Νέα διαμαρτυρία χθες στο υπουργείο Οικογένειας

Με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, σωματεία - φορείς της Ελευσίνας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαίτησαν να κατοχυρωθεί εδώ και τώρα το σπίτι στην οδό Ιατρού Παπαγιάννη στην Ελευσίνα στη Διονυσία, ΑμεΑ και διακεκριμένη πρωταθλήτρια με μετάλλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και στην οικογένειά της. Με τη νέα τους κινητοποίηση οι φορείς έδωσαν συνέχεια στη δράση με την οποία υπερασπίζονται την πρώτη και μοναδική κατοικία της οικογένειας από κάθε προσπάθεια έξωσης, ώστε να κατοχυρωθεί στην οικογένεια.

Οι πρωτοβουλίες των φορέων και η αλληλεγγύη του λαού στη Διονυσία και στην οικογένειά της είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό να κάνει πίσω και να δεχτεί να αποχωρήσει, με την προϋπόθεση να της δοθούν πίσω τα χρήματα που διέθεσε για το ακίνητο. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος, με αναζήτηση χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ωστόσο, από τις 9 Ιούλη που δόθηκαν οι εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα, οι φορείς καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές ενέργειες. Ετσι, βρέθηκαν με διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν εφησυχάζουν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Σε συνάντηση που έγινε με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού, ο τελευταίος επανέλαβε πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος να κατοχυρωθεί το σπίτι στην οικογένεια και τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε και καλούμε όλα τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να παραμένουμε σε εγρήγορση. Καλούμε τον κόσμο της γειτονιάς να συνεχίσει ακριβώς αυτό που κάνει από την πρώτη στιγμή, να είναι στο πλευρό της Διονυσίας και της οικογένειας», τόνισαν οι φορείς. Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισαν πως συνεχίζουν να περιφρουρούν το σπίτι σε βάρδιες, ενώ χθες οργάνωσαν και μαζικές εξορμήσεις στην πόλη, ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νέα παρέμβαση από το ΠΑΜΕ στην «doValue»

Στο μεταξύ, παρέμβαση στην εταιρεία «doValue» για την αποτροπή πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σήμερα Τρίτη, έκανε χτες το μεσημέρι το ΠΑΜΕ. Οι δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλειστηριασμού της κατοικίας τους είναι εργαζόμενοι που έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, και παράλληλα τους «κόφτες» να τους αποκλείουν από τις όποιες προστατευτικές ρυθμίσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Από τους εργαζόμενους αυτούς τα funds αξιώνουν να εισπράξουν υπέρογκα ποσά, προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Μάλιστα, σε μια περίπτωση οι αξιώσεις αυτές διατυπώθηκαν παρότι υπήρχε προηγούμενη συμφωνία, την οποία ο δανειολήπτης εξυπηρετούσε.

«Οι κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση», κατήγγειλε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής ενάντια στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, στηλιτεύοντας την πολιτική που επιτρέπει σε «κοράκια» και «επενδυτές» να αρπάζουν τα σπίτια των εργαζομένων. «Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους», ξεκαθάρισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως και για κάθε εργαζόμενο και οικογένεια που βρίσκεται σε παρόμοια θέση.

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις

Με 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, σήμερα Τρίτη 16/7, την Πέμπτη 18/7 και την Παρασκευή 19/7, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη που διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ.

Μετά τις επιτυχημένες στάσεις εργασίας που είχαν προκηρύξει την προηγούμενη Τρίτη και Πέμπτη, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς 10% για το 2024 και 10% για το 2025, επαναφορά των 3ετιών, 40% προσαύξηση στη νυχτερινή βάρδια, 150 ευρώ/μήνα επίδομα βάρδιας, ιατρικό προσωπικό σε όλες τις βάρδιες και σε μέτρα για την ασφάλεια στον χώρο του εργοστασίου.

Το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, που παραβρέθηκε στις κινητοποιήσεις τους και στη συνέλευση που πραγματοποίησαν, παρέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ που το υπογράφουν σωματεία της βιομηχανίας. Μετέφερε τη στήριξη των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης και την πείρα από τους πρόσφατους αγώνες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, αλλά και στη ΛΑΡΚΟ, που δείχνουν ότι μέσα από την αποφασιστικότητα των εργατών, τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης, μπορούν να νικήσουν.

Στάση εργασίας στην «BETA CAE» για μισθολογικές αυξήσεις

Στάση εργασίας από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής και συγκέντρωση στην είσοδο των εγκαταστάσεων της επιχείρησης στο κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην «BETA CAE Systems», διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων.

Το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο προγραμματίζει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την ερχόμενη Πέμπτη 18/7, προκειμένου να αποφασίσουν συνέχιση του αγώνα, τον οποίο χαιρετίζει και το κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης.

Στο εργοστάσιο της «BETA CAE Systems» απασχολούνται 450 εργαζόμενοι, ενώ η εταιρεία με θυγατρικές σε 10 χώρες αναπτύσσει λογισμικό προσομοίωσης και ανάλυσης για αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες.

Μόλις πριν λίγο διάστημα εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό «Cadence Design Systems», με τη συμφωνία να προβλέπει τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας του προσωπικού από το μπόνους «retention program», κάτι που αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στη μισθολογική πολιτική της εταιρείας, η οποία βασίζεται πλήρως στην αξιολόγηση και τις βαθμίδες, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη την εργασιακή ωρίμανση και την πραγματική αξία της πολυετούς εργασίας. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε νέα γενιά εργαζομένων να έχει μικρότερες ετήσιες αποδοχές από τις προηγούμενες στα ίδια χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται συνεχώς.

Κόντρα σε αυτή την πρακτική της εργοδοσίας στέκονται οι εργαζόμενοι και διεκδικούν ισότιμη μισθολογική μεταχείριση αλλά και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων.

Συνέντευξη Τύπου από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες εργασίας στον κλάδο και την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα παραχωρήσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Σε μια περίοδο στην οποία η τεχνική - κατασκευαστική δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ, μετά από την πολυετή κρίση στον κλάδο, και ενώ οι εργοδοτικοί φορείς κάνουν σε κάθε ευκαιρία λόγο για «αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», το Σωματείο καταγγέλλει τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μηχανικοί και τεχνικοί που εργάζονται σε κατασκευαστικούς ομίλους, τεχνικές και μελετητικές εταιρείες, εταιρείες παροχής Επιστημονικών - Τεχνικών Υπηρεσιών.

«Το επίπεδο των μισθών μας παραμένει χαμηλότερο από τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενώ επικρατεί καθολικά η ευέλικτη εργασία των μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που μας στερεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα όπως ωράρια εργασίας, άδειες (ανάπαυσης, εγκυμοσύνης - λοχείας για τις γυναίκες, ασθένειας), επιδόματα, ενώ οδηγεί σε κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων απ' τη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών», υπογραμμίζει. Παράλληλα, η ελαστική εργασία με το Δελτίο «επιτρέπει στους κατασκευαστικούς ομίλους να επιβάλλουν καταχρηστικούς όρους εργασίας σε εργοτάξια και γραφεία», αναφέρει. Οπως καταγγέλλει, «χιλιάδες μηχανικοί τεχνικοί εργαζόμενοι σε έργα Υποδομής όπως της επέκτασης της Γραμμής 4 του Μετρό, το "εμβληματικό" έργο του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης βιώνουν τη 10ωρη - 12ωρη εργασία και τα Σαββατοκύριακα χωρίς κανένα όριο στον εργάσιμο χρόνο που μπορεί να ανέρχεται στις 60 ώρες τη βδομάδα και χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες». Μάλιστα, στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εργοδότες αρνούνται την υπαγωγή των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στην όποια Σύμβαση.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καλοκαιρινές δραστηριότητες σε Λάρισα και Γιάννενα

Με σύνθημα «Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι "προνόμιο" για λίγους. Οι διακοπές, η ξεκούραση και η ανάπαυση είναι δικαίωμά μας!», το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει το 1ο Εργατικό Διήμερο στις 19 και 20 Ιούλη.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Ιούλη στο Πάρκο των Χρωμάτων στο Χατζηχαλάρ θα πραγματοποιηθεί Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά από τη θεατρική ομάδα «Γιάννης Νεγρεπόντης» του ΕΚΛ, και θα ακολουθήσει συναυλία από μουσικούς του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συμμετέχουν μέχρι στιγμής: Δημήτρης Φωτίου, Γιάννης Κατσανούλης, Στέλιος Παπαδόντας, Νίκος Αλεξόπουλος, Φώτης Παπανικολάου, Ηλίας Νικολαΐδης, Γιώργος Γάλλος.

Το Σάββατο 20 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα Πλατάνια Βελίκας. Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι 4 ευρώ προσφορά στα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ η συμμετοχή για τους πλημμυροπαθείς θα είναι δωρεάν, σε συνεννόηση με τις Επιτροπές Αγώνα Πλημμυροπαθών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ. από την οδό Τάκη Τσιόγκα (ΤΕΕ). Στις 2 μ.μ. στον χώρο Πλατάνια Βελίκας θα πραγματοποιηθεί ρεμπέτικο γλέντι «Στα σκέτα...», με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Δημήτρη Χαρταλάμη.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν παιδικές δραστηριότητες από ομάδα παιδαγωγών. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μέχρι την Πέμπτη 18 Ιούλη.

Στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία του, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων τους, οργανώνουν την Πέμπτη 18 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Αλσος μεγάλη παιδική εκδήλωση με θέατρο σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσουν εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, σκιτσογραφίας, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, κοσμήματος, θεατρικό παιχνίδι και παιδική χορωδία.

Επιπλέον τις Κυριακές 21 και 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν για τα μέλη των Σωματείων δωρεάν εκδρομές για μπάνιο στη Λούτσα Πρεβέζης (δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2651032513 από 9 π.μ. έως 14 μ.μ.) Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κεντρική εκδήλωση Αλληλεγγύης της 27 Αυγούστου στην πλατεία Χατζής στους Αμπελόκηπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ