ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες «με νέα προσέγγιση και έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση»

Με μπούσουλα την «ανάδειξη» της Κύπρου σε «πυλώνα σταθερότητας» των ευρωατλαντικών σχεδίων η Λευκωσία

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου
Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου
Νέος γύρος και επίσημων συνομιλιών στο Κυπριακό βρίσκεται στα σκαριά, με φόντο επισημάνσεις για τα «οφέλη» που θα είχαν σχετικές εξελίξεις για «τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως βαφτίζονται τα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή, αλλά και τους ρόλους που η Κύπρος αναλαμβάνει σε αυτά.

Μετά και τις νέες συναντήσεις που είχε τις τελευταίες βδομάδες σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και αυτή που είχαν Μητσοτάκης - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, «τρέχουν» σενάρια ακόμα και για σύγκληση «άτυπης πενταμερούς» ίσως μέχρι τα τέλη του χρόνου, όπως ανέφερε και η «Καθημερινή», επικαλούμενη «καλά ενημερωμένες πηγές» και περιγράφοντας τον Σεπτέμβρη ως «περίοδο κινητικότητας για την άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών».

Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο μόνος δρόμος (σ.σ. για τη λύση του Κυπριακού) είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην τόσο σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Επιπλέον, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «με μια νέα προσέγγιση και μεγαλύτερη έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση αποδεκτή από όλους», συμπληρώνοντας δε ότι η χώρα του «μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία» στην ΕΕ. Ανάμεσα σε άλλα ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι «η σχέση μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και υπογράμμισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που ενώ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει έναν στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοινώνοντας μάλιστα ότι «το 2025 αναμένονται ακόμα περισσότερες σχετικές ανακοινώσεις όσον αφορά τις αμερικανο-κυπριακές θέσεις».

Στο μεταξύ, τις προσπάθειες διεθνούς αναβάθμισης των κατοχικών αρχών επιβεβαίωσε και η συνάντηση, την περασμένη βδομάδα, του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ - Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν), όπου το ψευδοκράτος συμμετείχε ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», καθώς έχει γίνει δεκτό ως «παρατηρητής» τα τελευταία χρόνια.

Οπως δήλωσε και ο κατοχικός «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, η «κυβέρνηση» Τατάρ έχει κάνει αίτηση να περιληφθεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα «Αδελφοί Λιμένες» του ΟΤΚ, κάτι που - συνέχισε - θα ωφελήσει όλα τα μέλη του Οργανισμού και θα συμβάλει στην «παγκόσμια σταθερότητα», ενώ σε σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε αναφέρεται και ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση της ΕΕ για «εμπάργκο» στα λιμάνια του ψευδοκράτους.

Ολα αυτά ενώ σε δικές του δηλώσεις για το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι «δεν είναι ανοιχτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών και την ενίσχυση της ΤΔΒΚ», κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκύπριους». Για τη συνάντησή του με την Ολγκίν, ανέφερε ότι η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ «έδειξε κατανόηση» σε αιτήματα που επανέφερε ο ίδιος για την υλοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς το ψευδοκράτος και απευθείας εμπορίου, καθώς και για άρση των «εμπάργκο» σε αθλητικές διοργανώσεις.

Στην Κύπρο ο Ν. Δένδιας

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση και με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα. Οπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, «υπογραμμίσαμε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων εντός της ΕΕ, όπως επίσης για ενώσεις άλλων σχημάτων, τριμερών και πολυμερών, όπου μετέχουμε μαζί. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα, έναν βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά - θέλω να πάω και ένα βήμα πιο πέρα - και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος».

Χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας», ο Ελληνας υπουργός Αμυνας τόνισε πως «εργαζόμαστε μαζί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή», μέσα και από τη συμμετοχή στις «Aspides», «τη μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η ΕΕ», όπως περιέγραψε την επιχείρηση με την οποία οι δύο λαοί εμπλέκονται ακόμα βαθύτερα στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές κόντρες. Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο Amalthea», με το οποίο η Κύπρος πρωτοστάτησε στον διάδρομο μεταφοράς «ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη Γάζα, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε την «ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού στόλου για τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα», ανέδειξε δηλαδή σχέδια περαιτέρω ανάμειξης της ελληνικής αστικής τάξης στους πολύπλευρους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ευρύτερα για την περιοχή, την ώρα που η κυβέρνηση στηρίζει ολόπλευρα το ισραηλινό κατοχικό κράτος - μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού.

Σχολιάζοντας επίσης τη χτεσινή συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μακαρίου, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «ο διχασμός, γνωστός σε εμάς τους Ελληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής», επιχειρώντας να κρύψει όπως - όπως τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που φέρνουν τραγωδίες.

Στο μεταξύ, το Σάββατο αναμένεται στο νησί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974. Την ίδια μέρα ο Ερντογάν θα είναι στα Κατεχόμενα, σε φιέστες του ψευδοκράτους.

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ»
Ανακοίνωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

«Το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή τον μαύρο Ιούλη του 1974 δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β' άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα, εκτελώντας το έγκλημα ενάντια στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό. Ενα έγκλημα αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διεργασίας από τους πιο σκοτεινούς κύκλους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Διχοτομικά σχέδια, "διπλές ενώσεις", απόπειρες φυσικής εξόντωσης του Προέδρου Μακαρίου και μια σειρά μεθοδεύσεων οδήγησαν στο αποκορύφωμα της προδοσίας της χούντας και της ΕΟΚΑ Β', που παρέδωσαν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία».

Τα παραπάνω τονίζονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το Σωματείο «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

«Τιμούμε τη μνήμη όσων αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα (...) τους κομμουνιστές και τους δημοκράτες αντιστασιακούς που έδωσαν μια άνιση μάχη ενάντια στα υποχθόνια πλάνα των ιμπεριαλιστών. 50 χρόνια μετά, η αναγκαιότητα για κοινή πάλη όλων των Κυπρίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην κατοχή είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Απέναντι στις σειρήνες του φασισμού και του σοβινισμού, ένθεν κακείθεν του κατοχικού συρματοπλέγματος, αλλά και απέναντι στις σειρήνες της υποταγής σε ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που κάθε άλλο παρά λύνουν το Κυπριακό προς όφελος του λαού μας. Είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που, στηρίζοντας την κατοχική δύναμη ξανά, έχει προκλητικά καταγράψει στους χάρτες του την Κύπρο με συντεταγμένες αντί με όνομα, με πρόταση φυσικά των ΗΠΑ!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου» καλεί τον λαό του νησιού να δώσει την κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, καθώς όπως σημειώνει «τα θεμέλια λύσης του Κυπριακού δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν στοιχεία διαχωρισμού (...) Στην αναγκαία και επιτακτική λύση θα πρέπει να τίθεται ως προαπαιτούμενο ο λαός, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι να είναι κυρίαρχος αφέντης σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα».

«Στόχος μας» - συνεχίζει - «είναι η κοινή αντικατοχική πάλη Ε/Κ και Τ/Κ με κατεύθυνση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με μπροστάρη την εργατική τάξη, για μια πραγματική λύση του Κυπριακού, που θα είναι προς όφελος του λαού μας, και όχι ένα κλείσιμο του Κυπριακού προς όφελος των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης».

Και καταλήγει με την επισήμανση ότι «η μήτρα που γεννά το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική επί Γης επέμβαση, είναι η ίδια (...) Παλεύουμε για να δημιουργηθεί με τον λαϊκό αγώνα το έδαφος για απελευθέρωση της σκλαβωμένης πατρίδας και επανένωση του λαού μας. Η πάλη για το Κυπριακό πρόβλημα είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της ταξικής σκλαβιάς, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αυτής που συνεχώς θα γεννά νέες κρίσεις, πολέμους, εθνικούς διαχωρισμούς, μοιρασμένες πατρίδες, αδικία».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Με πενθήμερη άδεια στο Στρασβούργο μέσω Αθήνας

Στο Στρασβούργο βρίσκεται από χθες ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρης, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα ευρωβουλευτή και να συμμετάσχει στην εναρκτήρια Ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Φρ. Μπελέρης έλαβε πενθήμερη άδεια από τη διεύθυνση των φυλακών Φιέρι, όπου κρατείται, και θα πρέπει να επιστρέψει εκεί το Σάββατο 20 Ιούλη για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, καθώς έχει καταδικαστεί για εξαγορά ψήφων στις τοπικές εκλογές του Μάη του 2023.

Χθες το πρωί μεταφέρθηκε από τις φυλακές με αυτοκίνητο της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, και από εκεί ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Φρ. Μπελέρης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, και αργότερα χθες επιβιβάστηκε στην πτήση για Στρασβούργο.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα είπε μεταξύ άλλων ότι «η περιπέτειά μου φτάνει στο τέλος της» και έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του, σημειώνοντας πως την αθωότητά του παραδέχονται πλέον και στην Αλβανία. «Θεωρώ ότι δεν είναι αυτονόητο για τη χώρα όπου ζούμε το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θέλω να βοηθήσω σε αυτά», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση στο Μαξίμου, κατά τον μεταξύ τους διάλογο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «αυτό θέλουμε κι εμείς, και να ξέρεις - εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει έμπρακτα αυτό - στέκομαι δίπλα στον λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Εχουμε κάθε λόγο και εμείς να θέλουμε μια Αλβανία η οποία κάνει πρόοδο στα ζητήματα αυτά, η οποία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη, τηρώντας όμως απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις», αναποδογυρίζοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μενού βρίσκονται οι αποφάσεις για τα 20 F-35, όπως και για την προμήθεια 4 τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων CAMCopter S-100, με τον λαό να συνεχίζει να πληρώνει δεκάδες δισ. ευρώ για τα ΝΑΤΟικά σχέδια που τον βάζουν στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ