ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Φονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με επίκεντρο τη Χαν Γιούνις

Από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις

Copyright 2023, The Associated

Από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις
Καθημερινή είναι η επιδείνωση της κατάστασης στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Χαν Γιούνις, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, με δεκάδες αμάχους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χτες ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο στη Χαν Γιούνις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 329. Επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί άμαχοι εγκλωβισμένοι σε βομβαρδισμένες ανατολικές συνοικίες της πόλης, οι οποίοι αδυνατούν να απομακρυνθούν, γιατί τους έχουν στοχοποιήσει μη επανδρωμένα αεροπλάνα του ισραηλινού στρατού, πυροβολώντας τους μόλις ξεμυτίζουν.

Υπό άσχημες συνθήκες, το Νοσοκομείο «Νάσερ» απηύθυνε χτες δραματική έκκληση για προμήθειες σε φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, εξαιτίας της πληθώρας των έκτακτων περιστατικών με τραυματίες που δέχεται κατά το τελευταίο διάστημα κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός χτες, 291η μέρα του πολέμου, ανέφερε 39.090 νεκρούς και 90.147 τραυματίες.

Ωστόσο, όποιοι γλιτώνουν από τις συγκρούσεις δεν είναι βέβαιο ότι καταφέρνουν να γλιτώσουν από τις αρρώστιες και τις επιδημίες που ξεσπούν λόγω της - επί 9 μήνες! - έλλειψης υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στοιχεία της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UΝRWA, αναφέρουν ότι μόλις ένας Παλαιστίνιος στους 220 έχει πρόσβαση σε τουαλέτα και μόλις ένας στους 4.500 σε εγκαταστάσεις ντους.

Αυξημένη ανησυχία εκφράζουν και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά τα πρόσφατα κρούσματα πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στην περιοχή είχαν ήδη καταγραφεί εδώ και μήνες πάνω από 100.000 κρούσματα διάρροιας (εκ των οποίων το 50% ταλαιπώρησε παιδιά έως 5 ετών), 150.000 λοιμώξεις αναπνευστικού και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα δερματικών παθήσεων, παιδικών ασθενειών που είχαν εκλείψει λόγω εμβολιασμού (π.χ. ανεμοβλογιά), ψείρες, ηπατίτιδα κ.λπ.

Ο επικεφαλής της UΝRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, επανέφερε στο προσκήνιο τις προχτεσινές καταγγελίες του για ισραηλινά πυρά σε κομβόι φορτηγών του Οργανισμού τα οποία κατευθύνονταν στην Πόλη της Γάζας, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι Ισραηλινοί αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Αλλα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εδώ και καιρό πλέον το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας έχει πρόσβαση μόλις στο 20% του εδάφους της, λόγω των μπλόκων του στρατού, των «απαγορευμένων ζωνών», των πεδίων συγκρούσεων κ.λπ.

Ως εκ τούτου, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμάχων μετακινείται συνεχώς, χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση προστασίας ή βασικών υποδομών.

Νέα στρατιωτική εισβολή στη Δυτική Οχθη

Η Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης έζησε χτες άλλη μια φονική εισβολή του κατοχικού στρατού, σε παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό αλλά και στη συνοικία Χαμάμ της πόλης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι: Μία 50χρονη, ένα ανήλικο κορίτσι και 3 νεαροί μαχητές, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι ήταν στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Συγκεκριμένα, ο Ασράφ Ναφίχ ήταν διοικητής της «Ταξιαρχίας Κασάμ», ενώ ο Μουχάμεντ Αουάντ και ο Μουχάμεντ Μπαντί ήταν διοικητές της «Ταξιαρχίας Μαρτίας Αλ Ακσα». Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν από drone του ισραηλινού στρατού άλλοι 3 Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Κατά την εισβολή του στρατού στην Τουλκαρέμ, που έγινε με συνοδεία από 25 οχήματα και μπουλντόζες, καταστράφηκαν ξανά υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, πάνω από 15 ΙΧ οχήματα, καταστήματα, σπίτια κ.λπ.

Σε άλλη ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκε ακόμα ένας Παλαιστίνιος, κοντά στη Χεβρώνα, ενώ δεν έλειψαν και οι εξαναγκασμοί Παλαιστινίων να κατεδαφίσουν τις οικίες τους, όπως στο Μασαφίρ Γιάτα και στο Αλ Τουρ της Ιερουσαλήμ.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Με μεσολάβηση Κίνας κοινή διακήρυξη 14 παλαιστινιακών οργανώσεων

Από τη συνάντηση Παλαιστινίων στο Πεκίνο
Από τη συνάντηση Παλαιστινίων στο Πεκίνο
Στο φόντο της εντεινόμενης διπλωματικής και γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή, υπογράφηκε χτες στο Πεκίνο «Παλαιστινιακή Διακήρυξη» με στόχο τη συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πρόκειται για την πρώτη ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία τέτοιου επιπέδου μετά από αντιπαραθέσεις, έριδες και τριβές 17 ετών, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταβληθεί προσπάθειες συμφιλίωσης από την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες δίχως επιτυχία.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Μπαργούτι, που είναι γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανάμεσα σε 14 παλαιστινιακά κόμματα και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Φατάχ.

Ο Μπαργούτι, αναφερόμενος στα βασικά σημεία της Παλαιστινιακής Διακήρυξης του Πεκίνου, ανέφερε:

  • Διακήρυξη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ευθύνεται για τις περιοχές της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
  • Μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, η κυβέρνηση αυτή θα κυβερνήσει κάνοντας ένα «σημαντικό βήμα στην ανάσχεση των ισραηλινών προσπαθειών για τη δημιουργία μίας συνεργατικής δομής κατά των παλαιστινιακών συμφερόντων».
  • Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα απαρτίζεται από ηγετικά στελέχη και των 14 παλαιστινιακών οντοτήτων και παρατάξεων μέχρι τη διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών.
  • Θα συγκροτηθεί τότε ένα νέο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο μέσω δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών.
  • Οι οργανώσεις είναι αφοσιωμένες στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά από την επιτυχή διπλωματική μεσολάβηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Οι 14 παλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα είχαν λάβει επίσημα πρόσκληση από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε συνέχεια ανάλογης διαδικασίας διαλόγου που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του περασμένου Απρίλη στο Πεκίνο.

Η διαδικασία αυτή συνέπεσε λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε πως η ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Οχθη είναι παράνομη και πως θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν και να δοθούν αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους. Αυτή η γνωμοδότηση συζητήθηκε και στο Πεκίνο μεταξύ των 14 παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων. Γι' αυτό και υπήρχαν σχετικές αναφορές και στη διακήρυξη του Πεκίνου, καθώς δεσμεύτηκαν στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και απέρριψαν τις πιέσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, επισημαίνοντας τον παράνομο χαρακτήρα των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και την πολιορκία που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, στη διακήρυξη του Πεκίνου, οι παλαιστινιακές οργανώσεις χαιρετίζουν την αλληλεγγύη των λαών, χωρών, φοιτητικών και εργατικών κινημάτων αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για λευτεριά.

Εξήραν τις προσπάθειες της Κίνας «στη βάση υποστήριξης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού» και της επιθυμίας της για τερματισμό του ενδοπαλαιστινιακού διχασμού.

Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, τόνισαν την ενίσχυση των «Αράβων και φίλων στη ΛΔ Κίνας και στη Ρωσική Ομοσπονδία», ώστε να συνεχίσουν «τις διεθνείς προσπάθειες σύγκλησης μίας διεθνούς διάσκεψης με πλήρεις εξουσίες ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να εφαρμοστούν οι σχετικές διεθνείς αποφάσεις που είναι δίκαιες σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αναμένεται στη Μόσχα.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ επέκρινε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο προσωπικά, επειδή «υπέγραψε μία συμφωνία με τη Χαμάς» «αντί να απορρίψει την τρομοκρατία». «Αγκάλιασε τους φονιάδες και βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το αληθινό του πρόσωπο» ανέφερε ο Κατζ, προσθέτοντας πως ο στόχος για παλαιστινιακή διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας δεν θα ευοδωθεί και πως ο Αμπάς «θα μείνει να βλέπει τη Γάζα από μακριά» γιατί «θα συντριβεί η διοίκηση της Χαμάς». Ο ίδιος κατέληξε πως «η ασφάλεια του Ισραήλ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ».

Από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται από προχτές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προκειμένου να εκφωνήσει απόψε Τετάρτη ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, δεν υπήρξε άμεση σχετική αντίδραση στο θέμα της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Υπήρξε ωστόσο αναφορά στο γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί τόσους μήνες μία συμφωνία εκεχειρίας για την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων. «Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι μοιραίες αποφάσεις για το μέλλον του κράτους του Ισραήλ και τη σιωνιστική επιχείρηση», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου του Νετανιάχου και συνέχισε: «Δυστυχώς η απελευθέρωση ομήρων δεν θα γίνει μεμιάς. Θα υπάρξουν στάδια. Εντούτοις θεωρώ πως μπορούμε να προχωρήσουμε τη συμφωνία και να διατηρήσουμε την κατοχή του μοχλού που θα φέρει πίσω τους άλλους».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που αναρρώνει από κορονοϊό, αύριο Πέμπτη, και κατά πάσα πιθανότητα θα παρέμβει τηλεφωνικά κατά τη συνεδρίαση του Κογκρέσου απόψε πριν ή μετά την ομιλία του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επιδίωξε συνάντηση τόσο με την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που ανακοινώθηκε πως θα γίνει «εντός της βδομάδας», όσο και με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, που θα γίνει την Παρασκευή.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, συζητώντας για τα αποτελέσματα της ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης στο Πεκίνο. Επισήμανε την «αταλάντευτη θέση της Μόσχας» υπέρ μίας «ταχείας διαδικασίας» συμφιλίωσης όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων ως προϋπόθεση για την πραγμάτωση των στόχων του παλαιστινιακού λαού ως προς την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Τόνισε επίσης με νόημα πως η Διακήρυξη που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στο Πεκίνο στηρίχτηκε στις βασικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα μεταξύ 29ης Φλεβάρη και 1η Μάρτη 2024 στο πλαίσιο παρόμοιας ενδοπαλαιστινιακής συνόδου, στην οποία εκπροσωπήθηκαν (και τότε) 14 παλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες πως σε συνάντηση του Μπογκντάνοφ με τον πρέσβη της Υεμένης στη Μόσχα, Αχμεντ Σαλίμ αλ Ουχίσι, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ανάγκη «σύντομης αποκλιμάκωσης της έντασης σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική περιοχή του κόσμου και την ανάγκη προσπαθειών για την αποτροπή γενικής ανάφλεξης της ένοπλης σύγκρουσης».

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως θα πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για αποκλιμάκωση των εντάσεων αξιωματούχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι και της κυβέρνησης των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών, Χούθι, που ελέγχουν εδώ και χρόνια την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες σημαντικές περιοχές της χώρας. Την είδηση ανακοίνωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στην Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, και η εξέλιξη καταγράφεται μερικές μέρες μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε χτες βράδυ τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και άλλων 13 παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τονίζοντας πως αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας».

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέβιντ Λάμι συνάντησε τον Ιορδανό ομόλογο, Αϊμαν Σαφάντι, στο Λονδίνο, εξετάζοντας το ζήτημα της εκεχειρίας στη Γάζα.

Τέλος, χτες εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκιο ανακοίνωσε πως επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους για άσκηση βίας κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει καθημερινά τις εχθροπραξίες στον νότιο Λίβανο, χτυπώντας χτες την πόλη Χάκρα της περιφέρειας Μπιντ Τζμπέιλ. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και στόχο ΙΧ αυτοκίνητο, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών και μερική καταστροφή του οχήματος.

Λίγη ώρα αργότερα, το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου και το δίκτυο «Lebanon 24» μετέδωσαν ότι ισραηλινά αεροπλάνα έσπασαν το φράγμα του ήχου πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από την πρωτεύουσα Βηρυτό και τα προάστιά της, καθώς και πάνω από άλλες περιοχές του Λιβάνου.

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως δεν θα ξεκινήσει στο βόρειο Ισραήλ η νέα σχολική χρονιά και πως οι μαθητές συνοριακών περιοχών με τον Λίβανο θα παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους σε σχολεία περιοχών όπου έχουν βρει καταφύγιο.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» την υπηρεσία UNRWA του ΟΗΕ

Σε μία ακόμα κλιμάκωση του ισραηλινού εγκλήματος κατά του Παλαιστινιακού λαού, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη Δευτέρα σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που κηρύσσει «τρομοκρατική οργάνωση» την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και αφαιρεί τη διπλωματική ασυλία των εργαζομένων της.

Το σχέδιο νόμου, που συνδυάζει τέσσερα νομοσχέδια τα οποία υποβλήθηκαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, απαγορεύει οποιαδήποτε σχέση των ισραηλινών αρχών με τη UNRWA, όπως και τη λειτουργία της σε περιοχές της λεγόμενης «ισραηλινής κυριαρχίας», συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ως εκ τούτου, απαγορεύει επίσης την παρουσία γραφείου αντιπροσωπείας της UNRWA εντός του Ισραήλ.

Υπέρ του νομοσχεδίου - οι πρωτοβουλίες για το οποίο προήλθαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης Yesh Atid του Γ. Λαπίντ, Hamaneh Hamalakhti του Μπένι Γκαντς και Yisrael Beytenu του Αβ. Λίμπερμαν - ψήφισαν 59 βουλευτές. Καταψήφισαν 9 βουλευτές, από τα μπλοκ «ΧΑΝΤΑΣ και Αραβικό Μέτωπο για Αλλαγή» (συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ) και «Ενωμένη Αραβική Λίστα».

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Οπως τονίζει: «Η απόφαση της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) να εγκρίνει στις 22/7/2024 σε πρώτη ανάγνωση ένα σχέδιο νόμου που θεωρεί την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) "τρομοκρατική οργάνωση" αποτελεί βήμα για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο βομβαρδισμός και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατοχικού κράτους του Ισραήλ μέσα στον αστικό ιστό της Λωρίδας της Γάζας, οι βομβαρδισμοί κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων κ.ο.κ., με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων Παλαιστινίων και τον εξαναγκασμό τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι πλευρές της γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και μεταξύ άλλων και της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων στη χώρα μας, που "παπαγαλίζουν" το δήθεν δικαίωμα του κατοχικού κράτους στην "αυτοάμυνα".

Σήμερα στην εγκληματική ισραηλινή πολιτική έρχεται να προστεθεί και η ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα αυτή εξέλιξη, που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους "σπόνσορες" της ισραηλινής επιθετικότητας, δηλαδή τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Οι λαοί θα πρέπει να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης και στην αντίστασή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ