Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Με μεσολάβηση Κίνας κοινή διακήρυξη 14 παλαιστινιακών οργανώσεων

Από τη συνάντηση Παλαιστινίων στο Πεκίνο
Από τη συνάντηση Παλαιστινίων στο Πεκίνο
Στο φόντο της εντεινόμενης διπλωματικής και γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή, υπογράφηκε χτες στο Πεκίνο «Παλαιστινιακή Διακήρυξη» με στόχο τη συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πρόκειται για την πρώτη ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία τέτοιου επιπέδου μετά από αντιπαραθέσεις, έριδες και τριβές 17 ετών, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταβληθεί προσπάθειες συμφιλίωσης από την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες δίχως επιτυχία.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Μπαργούτι, που είναι γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανάμεσα σε 14 παλαιστινιακά κόμματα και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Φατάχ.

Ο Μπαργούτι, αναφερόμενος στα βασικά σημεία της Παλαιστινιακής Διακήρυξης του Πεκίνου, ανέφερε:

  • Διακήρυξη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ευθύνεται για τις περιοχές της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
  • Μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, η κυβέρνηση αυτή θα κυβερνήσει κάνοντας ένα «σημαντικό βήμα στην ανάσχεση των ισραηλινών προσπαθειών για τη δημιουργία μίας συνεργατικής δομής κατά των παλαιστινιακών συμφερόντων».
  • Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα απαρτίζεται από ηγετικά στελέχη και των 14 παλαιστινιακών οντοτήτων και παρατάξεων μέχρι τη διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών.
  • Θα συγκροτηθεί τότε ένα νέο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο μέσω δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών.
  • Οι οργανώσεις είναι αφοσιωμένες στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά από την επιτυχή διπλωματική μεσολάβηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Οι 14 παλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα είχαν λάβει επίσημα πρόσκληση από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε συνέχεια ανάλογης διαδικασίας διαλόγου που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του περασμένου Απρίλη στο Πεκίνο.

Η διαδικασία αυτή συνέπεσε λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε πως η ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Οχθη είναι παράνομη και πως θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν και να δοθούν αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους. Αυτή η γνωμοδότηση συζητήθηκε και στο Πεκίνο μεταξύ των 14 παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων. Γι' αυτό και υπήρχαν σχετικές αναφορές και στη διακήρυξη του Πεκίνου, καθώς δεσμεύτηκαν στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και απέρριψαν τις πιέσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, επισημαίνοντας τον παράνομο χαρακτήρα των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και την πολιορκία που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, στη διακήρυξη του Πεκίνου, οι παλαιστινιακές οργανώσεις χαιρετίζουν την αλληλεγγύη των λαών, χωρών, φοιτητικών και εργατικών κινημάτων αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για λευτεριά.

Εξήραν τις προσπάθειες της Κίνας «στη βάση υποστήριξης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού» και της επιθυμίας της για τερματισμό του ενδοπαλαιστινιακού διχασμού.

Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, τόνισαν την ενίσχυση των «Αράβων και φίλων στη ΛΔ Κίνας και στη Ρωσική Ομοσπονδία», ώστε να συνεχίσουν «τις διεθνείς προσπάθειες σύγκλησης μίας διεθνούς διάσκεψης με πλήρεις εξουσίες ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να εφαρμοστούν οι σχετικές διεθνείς αποφάσεις που είναι δίκαιες σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αναμένεται στη Μόσχα.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ επέκρινε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο προσωπικά, επειδή «υπέγραψε μία συμφωνία με τη Χαμάς» «αντί να απορρίψει την τρομοκρατία». «Αγκάλιασε τους φονιάδες και βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το αληθινό του πρόσωπο» ανέφερε ο Κατζ, προσθέτοντας πως ο στόχος για παλαιστινιακή διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας δεν θα ευοδωθεί και πως ο Αμπάς «θα μείνει να βλέπει τη Γάζα από μακριά» γιατί «θα συντριβεί η διοίκηση της Χαμάς». Ο ίδιος κατέληξε πως «η ασφάλεια του Ισραήλ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ».

Από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται από προχτές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προκειμένου να εκφωνήσει απόψε Τετάρτη ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, δεν υπήρξε άμεση σχετική αντίδραση στο θέμα της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Υπήρξε ωστόσο αναφορά στο γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί τόσους μήνες μία συμφωνία εκεχειρίας για την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων. «Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι μοιραίες αποφάσεις για το μέλλον του κράτους του Ισραήλ και τη σιωνιστική επιχείρηση», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου του Νετανιάχου και συνέχισε: «Δυστυχώς η απελευθέρωση ομήρων δεν θα γίνει μεμιάς. Θα υπάρξουν στάδια. Εντούτοις θεωρώ πως μπορούμε να προχωρήσουμε τη συμφωνία και να διατηρήσουμε την κατοχή του μοχλού που θα φέρει πίσω τους άλλους».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που αναρρώνει από κορονοϊό, αύριο Πέμπτη, και κατά πάσα πιθανότητα θα παρέμβει τηλεφωνικά κατά τη συνεδρίαση του Κογκρέσου απόψε πριν ή μετά την ομιλία του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επιδίωξε συνάντηση τόσο με την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που ανακοινώθηκε πως θα γίνει «εντός της βδομάδας», όσο και με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, που θα γίνει την Παρασκευή.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, συζητώντας για τα αποτελέσματα της ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης στο Πεκίνο. Επισήμανε την «αταλάντευτη θέση της Μόσχας» υπέρ μίας «ταχείας διαδικασίας» συμφιλίωσης όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων ως προϋπόθεση για την πραγμάτωση των στόχων του παλαιστινιακού λαού ως προς την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Τόνισε επίσης με νόημα πως η Διακήρυξη που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στο Πεκίνο στηρίχτηκε στις βασικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα μεταξύ 29ης Φλεβάρη και 1η Μάρτη 2024 στο πλαίσιο παρόμοιας ενδοπαλαιστινιακής συνόδου, στην οποία εκπροσωπήθηκαν (και τότε) 14 παλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες πως σε συνάντηση του Μπογκντάνοφ με τον πρέσβη της Υεμένης στη Μόσχα, Αχμεντ Σαλίμ αλ Ουχίσι, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ανάγκη «σύντομης αποκλιμάκωσης της έντασης σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική περιοχή του κόσμου και την ανάγκη προσπαθειών για την αποτροπή γενικής ανάφλεξης της ένοπλης σύγκρουσης».

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως θα πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για αποκλιμάκωση των εντάσεων αξιωματούχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι και της κυβέρνησης των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών, Χούθι, που ελέγχουν εδώ και χρόνια την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες σημαντικές περιοχές της χώρας. Την είδηση ανακοίνωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στην Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, και η εξέλιξη καταγράφεται μερικές μέρες μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε χτες βράδυ τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και άλλων 13 παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τονίζοντας πως αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας».

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέβιντ Λάμι συνάντησε τον Ιορδανό ομόλογο, Αϊμαν Σαφάντι, στο Λονδίνο, εξετάζοντας το ζήτημα της εκεχειρίας στη Γάζα.

Τέλος, χτες εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκιο ανακοίνωσε πως επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους για άσκηση βίας κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία με φόντο την κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών (2022-10-15 00:00:00.0)
Επιδρομές με θύματα Παλαιστίνιους μαθητές (2019-12-03 00:00:00.0)
Υπέρ νομοσχεδίου δημιουργίας «Μεγάλης Ιερουσαλήμ» ο Νετανιάχου (2017-10-06 00:00:00.0)
Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό με πολλές σκοπιμότητες (2017-01-15 00:00:00.0)
Ευθύνες και στις δύο πλευρές ρίχνει ο Ομπάμα (2014-04-26 00:00:00.0)
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση (2006-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ