Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ 7ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν την ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από το 7ο Διαμέρισμα της Αθήνας πραγματοποίησαν εκδήλωση τιμής στην ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου τη Δευτέρα 22 Ιούλη, μέρα που πριν 81 χρόνια έχασε ηρωικά τη ζωή της στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στου Γκύζη, στο σημείο όπου είναι τοποθετημένη η αναμνηστική πλάκα με το όνομά της, στο δασάκι απέναντι από το σπίτι όπου έμενε με την οικογένειά της (Βαλτινών και Κυπριανού).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από στέλεχος της ΚΟ Γκύζη το χρονικό της δολοφονίας της Παναγιώτας Σταθοπούλου. Μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής:

«Σαν σήμερα, ακριβώς πριν 81 χρόνια, στις 22/7/1943, η Παναγιώτα Σταθοπούλου και δεκάδες άλλοι αγωνιστές δολοφονήθηκαν βάναυσα από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα. Η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. (...)

Η Σταθοπούλου γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1926 και οι γονείς της κατάγονταν από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, στο οποίο και έχει στηθεί προτομή σήμερα προς τιμήν της. Στην Κατοχή επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στου Γκύζη. Συγκεκριμένα, το σπίτι της Παναγιώτας ήταν απέναντι από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μνημείο. Στις συνθήκες της Κατοχής βρέθηκε να σπουδάζει και ταυτόχρονα να εργάζεται. Γρήγορα εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΠΟΝ και διακρίθηκε για το θάρρος και τη μαχητικότητά της. (...)

Την παραμονή του μεγάλου συλλαλητηρίου, ΕΠΟΝίτες, ανάμεσά τους και η Παναγιώτα Σταθοπούλου, είχαν βγει στις γειτονιές των Εξαρχείων και του Γκύζη για να προπαγανδίσουν το συλλαλητήριο. (...)

Στο συλλαλητήριο, τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών. Οι αφηγήσεις για την αυτοθυσία των ΕΠΟΝιτών που μπήκαν μπροστά στα τανκς για να τα εμποδίσουν είναι συγκλονιστικές. Η Σταθοπούλου και μία ακόμα ΕΠΟΝίτισσα, η Κούλα Λίλλη, συνθλίβονται κάτω από τις ερπύστριές τους. Ο απολογισμός του συλλαλητηρίου είναι 30 νεκροί, 200 τραυματίες και πάνω από 500 συλληφθέντες. Η ανακοινωθείσα φασιστική βουλγαρική επέκταση, όμως, δεν πέρασε. Την ίδια μέρα μιλούσαν σε όλη την Αθήνα για την μικρή ΕΠΟΝίτισσα που σταμάτησε το τανκ με το σώμα της.

Αυτή η ηρωική πράξη, όπως και χιλιάδες άλλες την ίδια περίοδο, επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, μας εμπνέουν και θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές στον αγώνα για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους. Η καλύτερη τιμή στους αγώνες του λαού και στις θυσίες ηρώων όπως η Σταθοπούλου είναι η συνέχιση του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και το ΚΚΕ, και τώρα όπως και τότε, πρωτοστατεί και δίνει όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης γι' αυτόν τον σκοπό».

Αμέσως μετά κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη της Σταθοπούλου από τις Τομεακές Οργανώσεις Α' Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και από το Παράρτημα 7ου Διαμερίσματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ