Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

Νέο επεισόδιο στην εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, η οποία έληξε άδοξα όταν μέλη της - μεταξύ τους η Ο. Γεροβασίλη και ο Σ. Φάμελλος - διαφώνησαν με την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, ζητώντας να μη συμπέσει με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Στο αίτημά τους αυτό αντέδρασε έντονα ο Στ. Κασσελάκης, καλώντας όποιον διαφωνεί με τις αποφάσεις του να αποχωρήσει, όπως και έγινε, με 8 μέλη της Επιτροπής να αποχωρούν: Ο. Γεροβασίλη, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Ραγκούσης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Κ. Ζαχαριάδης, Κ. Νοτοπούλου, Ζ. Καρκούλια, Ελ. Συμεωνίδου.

Η κατάσταση ήταν τεταμένη πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς αρκετά στελέχη είχαν ενοχληθεί αφενός από την πρωτοβουλία του Στ. Κασσελάκη να απευθυνθεί στον Ν. Ανδρουλάκη για κοινές δράσεις (για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου), αφετέρου από την πρόσκληση, χτες, στα μέλη του κόμματος να καταθέσουν προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου, η οποία έκανε πολλούς να μιλούν για «ξεχείλωμα» της διαδικασίας προκειμένου τελικά να περάσει ο σχεδιασμός του προέδρου για κατάργηση των υφιστάμενων οργανωτικών δομών του κόμματος.

Αρκετά στελέχη διερωτώνταν με τίνος οργάνου απόφαση απευθύνθηκε ο Στ. Κασσελάκης στον Ν. Ανδρουλάκη, σε μια περίοδο μάλιστα που η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εδώ και καιρό ψιθυρίζεται στην Κουμουνδούρου ότι ο Στ. Κασσελάκης επιθυμεί σφόδρα την παραμονή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας ότι έτσι κλείνει η πόρτα στα σενάρια για συγκρότηση ενιαίου σχήματος με τους όρους που επιθυμεί η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος άλλωστε, αρθρογραφώντας στο «il Manifesto», εγκωμιάζει το παράδειγμα των Γάλλων ομοϊδεατών του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζει το αφήγημα που θα μπορούσε να επενδύσει τη μεταφορά του στην ελληνική πραγματικότητα. Ετσι, ο «κακός νεοφιλελευθερισμός» φταίει για όλα, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα φταίνε γιατί «κατέγραψαν κάκιστες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση» και η εναλλακτική είναι αυτή που προσφέρει το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» στη Γαλλία, δηλαδή «η οικοδόμηση ενός συνασπισμού όμορων δυνάμεων, που εκτείνονται από τον δημοκρατικό σοσιαλισμό έως την πολιτική οικολογία και την Αριστερά», ο οποίος θα εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στους στόχους του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, επίθεση κατά του Στ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Γ. Μουζάλας, υπουργός της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, μιλώντας στο «Attica TV» και καλώντας τα μέλη του κόμματος «με τη δυναμική των απόψεών τους να οδηγήσουν σε αλλαγές. Κατά την άποψή μου, οι αλλαγές αυτές προϋποθέτουν και αλλαγή προσώπου», ενώ τον κατηγόρησε ότι «μετρήθηκε και απεδείχθη ελλιπής, απεδείχθη διχαστικός, δεν προσπαθεί να συνθέσει». Ο Γ. Μουζάλας χρέωσε ακόμα στον Στ. Κασσελάκη στρατηγική απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την κατάργηση της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εάν αυτές οι ιδέες περάσουν στο συνέδριο, τότε έχουμε τη δημιουργία ενός προσωποπαγούς κόμματος» - όπως άλλωστε ήταν και προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ