Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Φονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με επίκεντρο τη Χαν Γιούνις

Από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις

Copyright 2023, The Associated

Από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις
Καθημερινή είναι η επιδείνωση της κατάστασης στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Χαν Γιούνις, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, με δεκάδες αμάχους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χτες ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο στη Χαν Γιούνις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 329. Επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί άμαχοι εγκλωβισμένοι σε βομβαρδισμένες ανατολικές συνοικίες της πόλης, οι οποίοι αδυνατούν να απομακρυνθούν, γιατί τους έχουν στοχοποιήσει μη επανδρωμένα αεροπλάνα του ισραηλινού στρατού, πυροβολώντας τους μόλις ξεμυτίζουν.

Υπό άσχημες συνθήκες, το Νοσοκομείο «Νάσερ» απηύθυνε χτες δραματική έκκληση για προμήθειες σε φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, εξαιτίας της πληθώρας των έκτακτων περιστατικών με τραυματίες που δέχεται κατά το τελευταίο διάστημα κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός χτες, 291η μέρα του πολέμου, ανέφερε 39.090 νεκρούς και 90.147 τραυματίες.

Ωστόσο, όποιοι γλιτώνουν από τις συγκρούσεις δεν είναι βέβαιο ότι καταφέρνουν να γλιτώσουν από τις αρρώστιες και τις επιδημίες που ξεσπούν λόγω της - επί 9 μήνες! - έλλειψης υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στοιχεία της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UΝRWA, αναφέρουν ότι μόλις ένας Παλαιστίνιος στους 220 έχει πρόσβαση σε τουαλέτα και μόλις ένας στους 4.500 σε εγκαταστάσεις ντους.

Αυξημένη ανησυχία εκφράζουν και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά τα πρόσφατα κρούσματα πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στην περιοχή είχαν ήδη καταγραφεί εδώ και μήνες πάνω από 100.000 κρούσματα διάρροιας (εκ των οποίων το 50% ταλαιπώρησε παιδιά έως 5 ετών), 150.000 λοιμώξεις αναπνευστικού και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα δερματικών παθήσεων, παιδικών ασθενειών που είχαν εκλείψει λόγω εμβολιασμού (π.χ. ανεμοβλογιά), ψείρες, ηπατίτιδα κ.λπ.

Ο επικεφαλής της UΝRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, επανέφερε στο προσκήνιο τις προχτεσινές καταγγελίες του για ισραηλινά πυρά σε κομβόι φορτηγών του Οργανισμού τα οποία κατευθύνονταν στην Πόλη της Γάζας, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι Ισραηλινοί αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Αλλα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εδώ και καιρό πλέον το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας έχει πρόσβαση μόλις στο 20% του εδάφους της, λόγω των μπλόκων του στρατού, των «απαγορευμένων ζωνών», των πεδίων συγκρούσεων κ.λπ.

Ως εκ τούτου, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμάχων μετακινείται συνεχώς, χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση προστασίας ή βασικών υποδομών.

Νέα στρατιωτική εισβολή στη Δυτική Οχθη

Η Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης έζησε χτες άλλη μια φονική εισβολή του κατοχικού στρατού, σε παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό αλλά και στη συνοικία Χαμάμ της πόλης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι: Μία 50χρονη, ένα ανήλικο κορίτσι και 3 νεαροί μαχητές, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι ήταν στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Συγκεκριμένα, ο Ασράφ Ναφίχ ήταν διοικητής της «Ταξιαρχίας Κασάμ», ενώ ο Μουχάμεντ Αουάντ και ο Μουχάμεντ Μπαντί ήταν διοικητές της «Ταξιαρχίας Μαρτίας Αλ Ακσα». Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν από drone του ισραηλινού στρατού άλλοι 3 Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Κατά την εισβολή του στρατού στην Τουλκαρέμ, που έγινε με συνοδεία από 25 οχήματα και μπουλντόζες, καταστράφηκαν ξανά υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, πάνω από 15 ΙΧ οχήματα, καταστήματα, σπίτια κ.λπ.

Σε άλλη ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκε ακόμα ένας Παλαιστίνιος, κοντά στη Χεβρώνα, ενώ δεν έλειψαν και οι εξαναγκασμοί Παλαιστινίων να κατεδαφίσουν τις οικίες τους, όπως στο Μασαφίρ Γιάτα και στο Αλ Τουρ της Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ