Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιδρομές με θύματα Παλαιστίνιους μαθητές

Ασταμάτητος ο θρήνος για 16χρονο μαθητή, θύμα των ισραηλινών πυρών...

Copyright 2019 The Associated

Ασταμάτητος ο θρήνος για 16χρονο μαθητή, θύμα των ισραηλινών πυρών...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οι φονικές επιδρομές των ισραηλινών βομβαρδιστικών στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως συνεχίζονται παράλληλα με τις παρασκηνιακές (και όχι μόνο...) προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προωθήσουν το σχέδιο για τη δημιουργία «μίνι» παλαιστινιακού κράτους στην περιοχή σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών σε Δυτική Οχθη - Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μάλιστα, αναφερόμενος τη Δευτέρα στην προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε πως δεν συζήτησε μόνο για το Ιράν, αλλά και για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει τα «ανατολικά σύνορα του Ισραήλ», δηλαδή την κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη. Κάλεσε επίσης τον αρχηγό της «γαλανόλευκης συμμαχίας» Μπένι Γκαντς «να κάνουν κυβέρνηση ενότητας» ώστε να αξιοποιήσουν τη σημερινή «ιστορική ευκαιρία» και την «ευνοϊκή» συγκυρία...

Πάντως, η νέα επιδρομή που πραγματοποίησαν το Σάββατο ισραηλινά βομβαρδιστικά δεν ήταν αναίμακτη. Προκάλεσε το θάνατο έξι μαθητών και υλικές ζημιές σε 15 σχολεία διαφόρων περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας στη Γάζα επισημαίνεται ότι από τις συχνές επιδρομές τρομοκρατούνται και υποφέρουν πολλοί μικροί μαθητές, καθώς οι βόμβες πλήττουν, συχνά, αδιάκριτα σχολεία και σπίτια αμάχων. Το υπουργείο απήθυνε έκκληση σε διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και να παραπέμψουν σε διεθνή δικαστήρια ως υπεύθυνες τις ισραηλινές κατοχικές αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την Παρασκευή το απόγευμα προηγήθηκε ο θανάσιμος πυροβολισμός 18χρονου Παλαιστίνιου Μπαντάουι Χάλιντ Μασάλμεχ στη Χεβρώνα της νότιας Δυτικής Οχθης. Ο άτυχος έφηβος πυροβολήθηκε μαζί με άλλους δύο αμάχους από Ισραηλινούς στρατιώτες για αδιευκρίνιστο λόγο. Πέθανε λίγη ώρα αργότερα από ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς οι κατοχικές αρχές εμπόδισαν σκόπιμα την πρόσβαση ασθενοφόρου στην περιοχή.

Σχέδια και ζυμώσεις...

Η επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας έγινε με αφορμή την εκτόξευση μερικών ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε την Κυριακή, θεώρησε υπεύθυνη τη «Χαμάς», επειδή, όπως είπε, αυτή έχει τη διοίκηση της περιοχής. «Δρούμε βάσει αυτής της αρχής», είπε ο Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, αναμένεται έως το τέλος της βδομάδας να ξαναρχίσουν στο Κάιρο οι συναντήσεις Αιγύπτιων και Παλαιστίνιων ανώτερων στελεχών της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ», με κεντρικό θέμα τη σύναψη μίας «γενικότερης» συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ. Το ισραηλινό κανάλι «Channel 12» ανέφερε ότι ο αρχηγός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, και ο γενικός γραμματέας της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ζιγιάντ αλ Νακχάλαχ θα μεταβούν στο Κάιρο, για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες στο πλαίσιο «προόδου» που φέρεται πως έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ωστόσο φαίνεται να προκαλούν προβληματισμό σε στελέχη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, που έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «μυστικών συμφωνιών», τονίζοντας ότι δεν μπορεί μία οργάνωση ή κόμμα να αναλαμβάνει ρόλο διαπραγμάτευσης στο όνομα του παλαιστινιακού λαού με Ισραήλ και ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγιέχ εξέφρασε χτες έντονη ανησυχία για τα επόμενα σχέδια που προωθούν ΗΠΑ και Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον, ο Χουσεΐν αλ Σέικχ, μέλος της ΚΕ της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο προώθησης από Ισραήλ και ΗΠΑ του σχεδίου για τη δημιουργία μίνι παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου «να σκοτώσουν το σχέδιο για Παλαιστινιακό κράτος (...) και να καθαγιάσουν την κατοχή σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη».

Αφορμή προκαλούν οι σχεδιασμοί για εκατοντάδες νέους εβραϊκούς εποικισμούς στη Χεβρώνα και η εντολή που έδωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο στρατό να ετοιμάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες μία μελέτη σκοπιμότητας για το ενδεχόμενο δημιουργίας λιμανιού και αεροδρομίου έξω από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα σχετική συνάντηση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, με τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ