Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει προκλήσεις και «κατοχυρώνει» απαράδεκτες διεκδικήσεις

Καλεί σε παζάρι θυμίζοντας τη «δυναμική» που έχει η γεωπολιτική της θέση

Ο χάρτης με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο χάρτης με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία επιμένει ότι το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε με την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του (Λίβυου) Φαγέζ αλ Σάρατζ είναι σύμφωνο με τη «διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της, Χαμί Ακσόι.

Μάλιστα, ο Ακσόι στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Εκφράζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας για κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού παζαριού, ο Ακσόι επέκρινε όσους «αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ισότητα (...) προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία». Αποδίδοντας δε σε Αθήνα και Λευκωσία «μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες» αξιώσεις, αμφισβήτησε ακόμα μία φορά την επήρεια που έχει το Καστελόριζο στη χάραξη της ΑΟΖ («ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνειά του»), κρίνοντας μάλιστα σκόπιμο να επισημάνει ότι «αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας - Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τ. Ερτζιγιές. Με ανάρτησή του αναφέρει ότι Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν στο ότι τα νησιά αυτά δεν μπορούν να έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα εγκαίνια τμήματος του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Υψαλα (ανατολική Θράκη), ο Ερντογάν είπε πάλι ότι «ενώ υπάρχει μία ευκαιρία για δίκαιη μοιρασιά των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ακολουθούνται απειλητικές και εκβιαστικές πολιτικές» και ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα τα δικά της και τα συμφέροντα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"». Την ίδια στιγμή, απηύθυνε νέο κάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και όχι μόνο «να μετατρέψουμε την Ενέργεια σε έδαφος συνεργασίας αντί για εργαλείο σύγκρουσης και να μην καταφεύγουμε σε καταστροφικές πολιτικές».

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, σε έκφραση διαμαρτυρίας. Υπήρξε και ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό» το γεγονός ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Ισχυρή εξωτερική πολιτική «στο τραπέζι και στο πεδίο»

Ενδεικτικές ήταν όμως και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, όπου συμμετείχε σε συνάντηση στελεχών του κόμματός του (ΑΚΡ), αναφέροντας ότι «το βασικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα είναι να είναι ισχυρή και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει να είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο (της μάχης)». Επέκρινε την «αλληλεγγύη» που υπάρχει εντός ΕΕ υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες με αυτό τον τρόπο «κακόμαθαν» την Κύπρο.

Κατά τ' άλλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη σημαντική δυναμική που έχει η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η χώρα του «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο (και) στην αναβίωση των ιστορικών "Δρόμων του Μεταξιού"». Η Τουρκία έχει γίνει η χώρα που συνδέει το Λονδίνο με το Τόκιο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η χώρα του πρέπει να αξιοποιήσει σωστά αυτήν την ευκαιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ