Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΟΥ»
Ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία με φόντο την κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών

Με φόντο τις εντεινόμενες επιθέσεις και επιδρομές των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2022, παλαιστινιακές παρατάξεις και κόμματα, συμπεριλαμβανομένων της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς και της «Χαμάς», υπέγραψαν συμφωνία στις 13 Οκτώβρη στο Αλγέρι, παρουσία του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Η συμφωνία, με την ονομασία «Παλαιστινιακή διακήρυξη του Αλγερίου», με στόχο μια συντονισμένη απάντηση στην ισραηλινή επιθετικότητα, δρομολογεί διαβουλεύσεις για επίλυση των διαφορών μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων - οι οποίες καταγράφουν παραπέρα όξυνση τα τελευταία χρόνια - και δυνατότητα εκπροσώπησης όλων στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) που αναγνωρίζεται ως «ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος» του Παλαιστινιακού λαού.

Προβλέπει επίσης την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου με αναλογικό σύστημα σε έναν χρόνο από την υπογραφή της διακήρυξης, επιτάχυνση της διοργάνωσης των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών σε Δυτική Οχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και Λωρίδα Γάζας σε ένα 12μηνο από την υπογραφή της διακήρυξης (εκλογές που είχαν αναβληθεί στο παρελθόν ακριβώς λόγω ενδοπαλαιστινιακών διενέξεων).

Μια μέρα μετά τη συμφωνία στο Αλγέρι, εξάλλου, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας δύο Παλαιστινίους, έναν 43χρονο γιατρό και έναν 20χρονο, τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους πέντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ