Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε μια ύστατη απόπειρα εκτόνωσης της ενδοπαλαιστινιακής έντασης προχώρησαν, χτες, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο άνδρες, μετά από πολύωρη συνάντηση, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία, με βάση την οποία η ένοπλη δύναμη ασφαλείας που ανέπτυξε, τις τελευταίες βδομάδες η «Χαμάς», θα αποσυρθεί από τους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων και θα ενταχθεί, σταδιακά, στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η παρουσία των συγκεκριμένων ενόπλων λειτούργησε, μάλλον, ως σπίθα στο φιτίλι της ενδοπαλαιστινιακής αντιπαράθεσης. Εντούτοις, ούτε χτες προσδιορίστηκε η ακριβής ημερομηνία αποχώρησης των ενόπλων της «Χαμάς» από τους δρόμους. Αλλωστε, ανάλογη συμφωνία θεωρητικώς είχε επιτευχθεί και την προηγούμενη βδομάδα, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή, ενώ αντίθετα κλιμακώθηκε η ένταση.

Χτες, τα πνεύματα παρέμεναν εξαιρετικά τεταμένα. Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και ανδρών της δύναμης προληπτικής ασφάλειας που πρόσκειται στον Αμπάς, σκοτώθηκε ένα μέλος της «Χαμάς» και τραυματίστηκε σοβαρά ο διοικητής της εν λόγω δύναμης στην περιοχή. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες.

Στη Ραμάλα, εξαγριωμένοι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής που διαδήλωναν ζητώντας την καταβολή των μισθών τους εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, διέκοψαν τη συνεδρίαση των βουλευτών και φώναζαν οργισμένοι ότι «πεινούν». Χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις πολλών βουλευτών για να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, κατά την οποία σε μάχη με Παλαιστινίους μαχητές σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και συνελήφθησαν 13 άλλοι. Από την άλλη, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, αξιοποιώντας το καθεστώς «επίσημου προσώπου» που διαθέτει, πέρασε από το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα 20 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας του στο εξωτερικό.

«Κατηγορώ» από την Λ. Σαχίντ

«Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται ήδη σε εμφύλιο» εκτίμησε η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Λάιλα Σαχίντ κατηγόρησε τη «διεθνή κοινότητα» ότι φέρει σοβαρότατες ευθύνες για τον «εμφύλιο που μαίνεται μεταξύ των Παλαιστινίων, αφού δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ξέσπασμά του επιβάλλοντας οικονομικό στραγγαλισμό, παρεμβαίνοντας κατάφωρα στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις και διαιρώντας το λαό».

Η Σαχίντ κατηγόρησε, επίσης, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ολμέρτ, ότι ανακοινώνοντας στην παρούσα φάση πως δίνει την άδεια για χορήγηση ελαφρού οπλισμού από αραβικές χώρες στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας «υποσκάπτει το ηθικό βάρος και το κύρος του Προέδρου Αμπάς, παρουσιάζοντάς τον σαν πράκτορα του Ισραήλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευθύνες και στις δύο πλευρές ρίχνει ο Ομπάμα (2014-04-26 00:00:00.0)
Συνεχείς ισραηλινές επιδρομές (2007-05-30 00:00:00.0)
Εκβιασμοί (2007-03-07 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων εκλογές, μετ' εμποδίων και η επόμενη μέρα (2005-01-11 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός (2003-09-07 00:00:00.0)
Πιέζει η Ουάσιγκτον για τις παλαιστινιακές οργανώσεις (2003-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ