Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ευρεία «επιχείρηση ασφαλείας» στη Βαγδάτη

Το αποτέλεσμα της «απελευθερωτικής» δράσης των Αμερικάνων Ράμπο στην Μπακούμπα

Associated Press

Το αποτέλεσμα της «απελευθερωτικής» δράσης των Αμερικάνων Ράμπο στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από χτες στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας και στην περιφέρειά της, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου «ασφάλειας», υπό την ονομασία «Ολοι μαζί». Σύμφωνα με σύντομες ανακοινώσεις του υπουργείου Αμυνας, σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή θα περιπολούν περισσότεροι από 75.000 άνδρες.

Το σχέδιο προβλέπει πολλαπλασιασμό οδοφραγμάτων και παρατεταμένη απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ετσι, καθημερινά, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ τις Παρασκευές, ημέρες προσευχής, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία και από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Επίσης, απαγορεύεται η οπλοφορία. Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία έγινε αισθητή από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς σε πολλά σημεία σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, αφού οι έλεγχοι τόσο των οχημάτων όσο και των ταυτοτήτων των επιβαινόντων ήταν ενδελεχείς.

Στις περιοχές που θεωρούνται προπύργια των ανταρτών, οι περιπολίες γίνονται με θωρακισμένα οχήματα και ο αριθμός των στρατιωτών είναι αυξημένος. Σε κάποιες από αυτές, όπως η Αζαμίγια και η αλ Καχίρα, αναφέρθηκαν συγκρούσεις με ενόπλους και μάλιστα στην πρώτη φέρονται να μη λειτούργησαν τα καταστήματα και να στήθηκαν από τους ενόπλους οδοφράγματα. Εντούτοις, δε δόθηκαν πληροφορίες για θύματα. Αντίθετα, με βάση τις πληροφορίες, τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βόρεια Βαγδάτη, ενώ βομβιστικές επιθέσεις με ένα νεκρό αντίστοιχα σημειώθηκαν στη Μουκταντίγια και στη Δυτική Βαγδάτη.

«Αποφασιστικότητα» και «υποστήριξη»

Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι δήλωσε «αποφασισμένος να μη δείξει κανένα έλεος» προκειμένου να «καταπολεμηθεί η βία» και ζήτησε από τα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας να «δείξουν υπομονή για τη δυσκολία που θα φέρουν στη ζωή τους τα νέα μέτρα». Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με «ορισμένες» ανταρτικές οργανώσεις, εμφανιζόμενος πρόθυμος να δώσει «ακόμη και πολιτικές εγγυήσεις σε όσους από αυτούς θέλουν να ενταχθούν στην πολιτική ζωή και δεν έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας επιστρέψει από την αιφνίδια επίσκεψή του στη Βαγδάτη, επαναλάμβανε ότι οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν όλες τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης, γιατί πιστεύουν βαθιά στην αποφασιστικότητα και στην ικανότητά της». Ο Μπους τόνισε ότι θα «ζητηθεί» και από άλλες χώρες (Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής) να «προστρέξουν» (και χρηματικά όπως κατέστησε σαφές), ενώ προειδοποίησε ότι «επιχειρήσεις σαν αυτήν που άρχισαν στη Βαγδάτη χρειάζονται χρόνο».

Προς το παρόν, πάντως, χτες, ανακοινώθηκε η έναρξη της αποχώρησης των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων. Μέχρι τα τέλη Ιούνη εκτιμάται ότι θα έχουν μείνει 1.600 από τους 3.200 Ιταλούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ