Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εντείνει την επίθεση ενάντια στην Κούβα

Σε αυτά τα εκατομμύρια του ενωμένου κουβανικού λαού οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δε συγχωρούν ότι στηρίζει το σοσιαλισμό

Associated Press

Σε αυτά τα εκατομμύρια του ενωμένου κουβανικού λαού οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δε συγχωρούν ότι στηρίζει το σοσιαλισμό
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Εντείνει την πολιτική λάσπης απέναντι στην Κουβανική Επανάσταση η ΕΕ, με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο και ζητά «εκδημοκρατισμό της Κούβας και απελευθέρωση άνευ όρων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των 75, που καταδικάστηκαν το 2003»...

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρονται ακόμα σε «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στην Κούβα, αλλά και σε περιορισμό των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι παρατείνει τα μέτρα αναστολής διπλωματικών σχέσεων έως τον Ιούνη του 2007 δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε μία μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική έναντι της Κούβας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συμμετείχαν στο Συμβούλιο, στις αποφάσεις τους αναφέρουν ότι η Ενωση θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην προώθηση μίας «ειρηνικής αλλαγής στην Κούβα», δηλαδή, με άλλα λόγια, της ανατροπής του σοσιαλισμού. Η ΕΕ διαπιστώνει «περαιτέρω επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αφού, όπως σημειώνεται στο κείμενο των υπουργών Εξωτερικών, «ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο».

Ωστόσο, η επίθεση δε σταματάει εκεί. Οι ΥΠΕΞ των 25 «υπενθυμίζουν στις κουβανικές αρχές την υποχρέωσή τους στη βάση των βασικών δικαιωμάτων της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία, της ελευθερίας της έκφρασης, της δημιουργίας συλλόγων και συγκεντρώσεων, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της επιβεβλημένης νομικής διαδικασίας», επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές της κουβανικής κυβέρνησης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συνεχίζοντας το Συμβούλιο θέτει στο Νησί της Επανάστασης ...όρους, δηλώνοντας ότι θα καλωσόριζε την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου με τις κουβανικές αρχές, ο οποίος «θα περιλάμβανε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα λάμβανε χώρα σε μία βάση αμοιβαιότητας και όχι διακρίσεων». Καλούν δε την Κούβα να «αναλάβει τη δέσμευσή της για διάλογο και ουσιαστική πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ απαιτεί από κάθε «υψηλό επισκέπτη» στο Νησί της Επανάστασης να βάζει «θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις κουβανικές αρχές.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των 25 ΥΠΕΞ, που έχουν την υπογραφή και της εκπροσώπου της κυβέρνησης της ΝΔ, της Ελληνίδας ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, επιχειρούν τόσο να δημιουργήσουν εντυπώσεις για δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, αλλά και να καθοδηγήσουν και να υποθάλψουν ενέργειες ανατροπής της Επανάστασης.

Αλλωστε, κάνουν σαφές ότι θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε μέσο, επιδιώκοντας την ...«ειρηνική αλλαγή». Και η επίθεση αυτή αποδεικνύει ότι η ΕΕ έχει βάλει στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα, παρά τη θέληση του λαού της, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια. Γι' αυτό, όπως και οι ΗΠΑ, ακολουθεί το «παιχνίδι» των ανοιχτών εκβιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ