ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΡΑΜA
Τεράστια η οικολογική καταστροφή στο Φαλακρό Ορος

Η έλλειψη αναγκαίων μέτρων πρόληψης, προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης ξανά στο προσκήνιο

7 μέρες έκαιγε η φωτιά στο βουνό

INTIME NEWS

7 μέρες έκαιγε η φωτιά στο βουνό
Η έντονη βροχή τελικά έσβησε το πύρινο μέτωπο που έκαιγε επί μία βδομάδα στο Φαλακρό Ορος της Δράμας, σε μεγάλο υψόμετρο, και έκανε στάχτη περισσότερα από 11.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα της, Μαρία Μάλλη, βρέθηκε την Τρίτη στην περιοχή του Φαλακρού, απέναντι από τις κορφές Δόντι και Βάρδενα, σε υψόμετρο 1.200 - 2.100 μ., όπου εξακολουθούσε να μαίνεται η πυρκαγιά για 7 μέρες.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώθηκαν από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και συνομίλησαν με πυροσβέστες για τις δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης.

Διαπιστώθηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Φαλακρό Δράμας. Η παντελής έλλειψη πτητικών μέσων για δυο μέρες, Παρασκευή και Σάββατο, που αποσύρθηκαν για να σβήσουν άλλη πυρκαγιά, ανέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα της ετοιμότητας του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να φουντώσει, καθώς το δάσος είναι δύσβατο και οι λιγοστές επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Το έργο των πυροσβεστών ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και η καταπόνηση μεγάλη.

Κατά τις συζητήσεις με ανθρώπους της περιοχής επισημάνθηκαν και οι συνέπειες της απομάκρυνσης - ξεκληρίσματος κτηνοτρόφων των παρυφών του Φαλακρού, οι οποίοι με τη δική τους παρουσία και δραστηριότητα βοηθούσαν στη διατήρηση μονοπατιών και συνέβαλλαν στον έλεγχο της περιοχής.

Αναδείχθηκαν επίσης οι μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της Περιφέρειας, καθότι συνεχίζουν να θεωρούν «βάρος» για τον κρατικό προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κ.λπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ: Αναγκαία η πρόληψη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των δασών

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ σημειώνει: «Επανέρχονται επιτακτικά όσα επισημαίνει όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ, για την αναγκαιότητα της πρόληψης και των μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασών. Την απόλυτη ανάγκη στελέχωσης τόσο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, με μόνιμες προσλήψεις πολύ πάνω από το οργανόγραμμα των υπηρεσιών αυτών, που ούτε αυτό δεν τηρείται, όσο και του Δασαρχείου και της Δασικής Υπηρεσίας, που μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες προσέγγισης τέτοιων περιοχών, ώστε να μην είναι απροσπέλαστες και να ελέγχονται.

Η απομάκρυνση καύσιμης ύλης, που είναι πυριτιδαποθήκη για τα βουνά μας, και οι αντιπυρικές ζώνες, είναι εργασίες που δεν γίνονται μέσα στη φωτιά, αλλά με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στελέχωση αυτών των υπηρεσιών. Μεγάλες οι ευθύνες και της Περιφέρειας, που περιμένει αφού εκδηλωθεί το πρόβλημα για να κάνει παρεμβάσεις, αντί να προχωράει σχεδιασμένα στη διάνοιξη δρόμων που θα βοηθούν στην προσέγγιση περιοχών».


Μεγάλη φωτιά στα Χανιά μαινόταν ανεξέλεγκτη

Νέες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές

Από τη μεγάλη φωτιά στα Χανιά
Από τη μεγάλη φωτιά στα Χανιά
Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε χτες μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Σελίνου στα Χανιά, που μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι το απόγευμα. Η πύρινη λαίλαπα ήταν κοντά σε χωριά όπου ήχησε το γνωστό 112 «τρεχάτε ποδαράκια μου» ζητώντας εκκένωσή τους. Πρόκειται για τα χωριά της Λιβάδας και του Αγριλέ, όπως και της Μάζας και των Παπαδιάνων. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι λιγοστοί νέοι που έχουν απομείνει στα χωριά μαζί με τους ηλικιωμένους, ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν το βιος τους, συνδράμοντας τους πυροσβέστες. Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε από την αρχή κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Γιώργο Γεωργιλάκη.

Από την αρχική εικόνα οι φλόγες «έγλυψαν» τα χωριά χωρίς να μπουν μέσα, αλλά μεγάλες είναι οι καταστροφές στα λιόδεντρα και καλλιέργειες, ενώ οι συχνές αναζωπυρώσεις και το γεγονός ότι όσο έπεφτε το σκοτάδι αποχωρούσαν τα εναέρια μέσα, δημιουργούσαν ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της φωτιάς στη διάρκεια της νύχτας καθώς πολλές ήταν οι διάσπαρτες εστίες. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες πυροσβεστών που με αυταπάρνηση επιχειρούσαν σε δασώδη περιοχή, που φυσικά ήταν ακαθάριστη, αφού τα δασαρχεία είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι πήγαιναν αεροπορικώς πυροσβέστες από την Αθήνα, αφού οι δυνάμεις της Κρήτης που κινητοποιήθηκαν δεν επαρκούσαν για το μέγεθος της φωτιάς.

Στην Καβάλα, καλύτερη ήταν χτες η εικόνα από τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη σε δασική έκταση νοτιοδυτικά από την περιοχή Κορυφές. Ενώ νέο μεγάλο μέτωπο εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε δασική έκταση στους πρόποδες του Παγγαίου, κοντά στο Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε από σπινθήρες που προκλήθηκαν όταν έσκασε το λάστιχο ενός φορτηγού που κινούνταν στον δρόμο και αποκολλήθηκε η ζάντα. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια σε δασική έκταση στους πρόποδες του Παγγαίου Ορους.

Στο Κιλκίς φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση σε περιοχή της Κορώνας.

Χωρίς ενεργά μέτωπα ήταν χτες οι φωτιές σε Σέρρες και Κοζάνη.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, κοντά στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Οι φλόγες έκαιγαν κοντά στις ράγες του τρένου, με αποτέλεσμα η «Hellenic Train» να ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Σίνδος.

Για άλλη μια φορά ξέσπασε φωτιά χθες στον Ασπρόπυργο στη θέση Λάκκα Κυρίλλου, σε έκταση με ξερόχορτα και πολλά σκουπίδια.

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί το απόγευμα φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Φολίτης της Ζακύνθου. Επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Από τις έξι το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη την επικράτεια εκδηλώθηκαν 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές.


Κρατικός μηχανισμός στα όρια της γραφικότητας...

Λανθασμένος συναγερμός χτες στη Βοιωτία

Λανθασμένος ήταν ο συναγερμός που σήμανε χτες στην Πυροσβεστική για φωτιά κοντά στο χωριό Πρόδρομος (ή Χώστια) Βοιωτίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε ταυτόχρονα ότι το μήνυμα του 112, το μοναδικό μέσο που χρησιμοποιεί ο κρατικός μηχανισμός για να αποτρέψει τα χειρότερα, αφού συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης, ορισμένες φορές φτάνει στα όρια της γραφικότητας. Ετσι, κινδυνεύει να εξελιχθεί όπως ο γνωστός μύθος με τον λύκο στα πρόβατα, όπου κανείς δεν θα πιστεύει τον «βοσκό».

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπου είναι προφανές ότι δεν ελέγχθηκε ουσιαστικά από κανέναν κρατικό φορέα αν υπήρχε φωτιά, οδήγησε στην ενεργοποίηση του μηνύματος από την Πολιτική Προστασία, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Την είδηση για τη «φωτιά» μετέδωσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση, ενώ μηνύματα στα κινητά έφτασαν και σε άσχετες περιοχές, όπως στην Κορινθία, ακόμα και στην Αίγινα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Προδρόμου, Μάκη Δέδε, κάποιος από την περιοχή κάλεσε την Πυροσβεστική και ανέφερε ότι βλέπει φωτιά ανάμεσα στα χωριά Πρόδρομο και Δόμβραινα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112, χωρίς όμως να εντοπίζεται καμία εστία φωτιάς.

Σύμφωνα με σχετικές εξηγήσεις από την Πυροσβεστική, κάτοικος που εργάζεται σε επιχείρηση στην περιοχή ειδοποίησε στις 15.58 για φωτιά πίσω από το χωριό, στέλνοντας και σχετική φωτογραφία. Σε αυτή φαινόταν μια πυκνή νέφωση - καπνός, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα. Τελικά μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε πυρκαγιά και ότι η πυκνή νέφωση προερχόταν από στροβιλισμούς του αέρα (φαινόμενο πυκνής αεροδίνης), ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει και νταμάρι όπου γίνονται εργασίες και σηκώνεται πολλή σκόνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ