Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Κρατικός μηχανισμός στα όρια της γραφικότητας...

Λανθασμένος συναγερμός χτες στη Βοιωτία

Λανθασμένος ήταν ο συναγερμός που σήμανε χτες στην Πυροσβεστική για φωτιά κοντά στο χωριό Πρόδρομος (ή Χώστια) Βοιωτίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε ταυτόχρονα ότι το μήνυμα του 112, το μοναδικό μέσο που χρησιμοποιεί ο κρατικός μηχανισμός για να αποτρέψει τα χειρότερα, αφού συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης, ορισμένες φορές φτάνει στα όρια της γραφικότητας. Ετσι, κινδυνεύει να εξελιχθεί όπως ο γνωστός μύθος με τον λύκο στα πρόβατα, όπου κανείς δεν θα πιστεύει τον «βοσκό».

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπου είναι προφανές ότι δεν ελέγχθηκε ουσιαστικά από κανέναν κρατικό φορέα αν υπήρχε φωτιά, οδήγησε στην ενεργοποίηση του μηνύματος από την Πολιτική Προστασία, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Την είδηση για τη «φωτιά» μετέδωσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση, ενώ μηνύματα στα κινητά έφτασαν και σε άσχετες περιοχές, όπως στην Κορινθία, ακόμα και στην Αίγινα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Προδρόμου, Μάκη Δέδε, κάποιος από την περιοχή κάλεσε την Πυροσβεστική και ανέφερε ότι βλέπει φωτιά ανάμεσα στα χωριά Πρόδρομο και Δόμβραινα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112, χωρίς όμως να εντοπίζεται καμία εστία φωτιάς.

Σύμφωνα με σχετικές εξηγήσεις από την Πυροσβεστική, κάτοικος που εργάζεται σε επιχείρηση στην περιοχή ειδοποίησε στις 15.58 για φωτιά πίσω από το χωριό, στέλνοντας και σχετική φωτογραφία. Σε αυτή φαινόταν μια πυκνή νέφωση - καπνός, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα. Τελικά μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε πυρκαγιά και ότι η πυκνή νέφωση προερχόταν από στροβιλισμούς του αέρα (φαινόμενο πυκνής αεροδίνης), ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει και νταμάρι όπου γίνονται εργασίες και σηκώνεται πολλή σκόνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ