Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά μαινόταν ανεξέλεγκτη

Νέες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές

Από τη μεγάλη φωτιά στα Χανιά
Από τη μεγάλη φωτιά στα Χανιά
Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε χτες μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Σελίνου στα Χανιά, που μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι το απόγευμα. Η πύρινη λαίλαπα ήταν κοντά σε χωριά όπου ήχησε το γνωστό 112 «τρεχάτε ποδαράκια μου» ζητώντας εκκένωσή τους. Πρόκειται για τα χωριά της Λιβάδας και του Αγριλέ, όπως και της Μάζας και των Παπαδιάνων. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι λιγοστοί νέοι που έχουν απομείνει στα χωριά μαζί με τους ηλικιωμένους, ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν το βιος τους, συνδράμοντας τους πυροσβέστες. Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε από την αρχή κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Γιώργο Γεωργιλάκη.

Από την αρχική εικόνα οι φλόγες «έγλυψαν» τα χωριά χωρίς να μπουν μέσα, αλλά μεγάλες είναι οι καταστροφές στα λιόδεντρα και καλλιέργειες, ενώ οι συχνές αναζωπυρώσεις και το γεγονός ότι όσο έπεφτε το σκοτάδι αποχωρούσαν τα εναέρια μέσα, δημιουργούσαν ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της φωτιάς στη διάρκεια της νύχτας καθώς πολλές ήταν οι διάσπαρτες εστίες. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες πυροσβεστών που με αυταπάρνηση επιχειρούσαν σε δασώδη περιοχή, που φυσικά ήταν ακαθάριστη, αφού τα δασαρχεία είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι πήγαιναν αεροπορικώς πυροσβέστες από την Αθήνα, αφού οι δυνάμεις της Κρήτης που κινητοποιήθηκαν δεν επαρκούσαν για το μέγεθος της φωτιάς.

Στην Καβάλα, καλύτερη ήταν χτες η εικόνα από τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη σε δασική έκταση νοτιοδυτικά από την περιοχή Κορυφές. Ενώ νέο μεγάλο μέτωπο εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε δασική έκταση στους πρόποδες του Παγγαίου, κοντά στο Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε από σπινθήρες που προκλήθηκαν όταν έσκασε το λάστιχο ενός φορτηγού που κινούνταν στον δρόμο και αποκολλήθηκε η ζάντα. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια σε δασική έκταση στους πρόποδες του Παγγαίου Ορους.

Στο Κιλκίς φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση σε περιοχή της Κορώνας.

Χωρίς ενεργά μέτωπα ήταν χτες οι φωτιές σε Σέρρες και Κοζάνη.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, κοντά στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Οι φλόγες έκαιγαν κοντά στις ράγες του τρένου, με αποτέλεσμα η «Hellenic Train» να ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Σίνδος.

Για άλλη μια φορά ξέσπασε φωτιά χθες στον Ασπρόπυργο στη θέση Λάκκα Κυρίλλου, σε έκταση με ξερόχορτα και πολλά σκουπίδια.

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί το απόγευμα φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Φολίτης της Ζακύνθου. Επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Από τις έξι το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη την επικράτεια εκδηλώθηκαν 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ