Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό

Στην ίδια ρότα καλλιέργειας επικίνδυνου εφησυχασμού συνεχίζει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον νέο γύρο όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, παρότι οι εξελίξεις με τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, σε περιοχή που η Αγκυρα - με βάση το απαράδεκτο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» - ισχυρίζεται πως αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εκθέτουν όσους καλλιεργούν συστηματικά το καθησυχαστικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» στα Ελληνοτουρκικά με βάση το παζάρι των αστικών τάξεων, τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» και τα επιχειρηματικά σχέδια του κεφαλαίου που δρομολογούν «επώδυνες διευθετήσεις».

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz» κλάσης «Burak», και ακόμη δύο τουρκικές μονάδες επιφανείας με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου.

Την Τετάρτη 17 Ιούλη είχε εκδώσει σχετική NAVTEX ο σταθμός Ηρακλείου, για ερευνητικές εργασίες στην περιοχή και την επομένη, Πέμπτη 18 Ιούλη, εκδόθηκε τουρκική αντι-NAVTEX, από τον σταθμό της Αττάλειας, που εμφανίστηκε ως αρμόδια αρχή και ανέφερε ότι μέρος των ερευνών αυτών αφορά περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Στην τουρκική αντι-NAVTEX, υπάρχει παραπομπή στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τελικά, όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του χτες στον τ/σ «OPEN», το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του και αποχώρησε από το σημείο. «Ξεκίνησαν στις 11 η ώρα το βράδυ χθες (σ.σ. Τρίτη 23/7), και ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πλοίο «διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα "Αήττητος". Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του έργου διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, ανακοίνωσε πως το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το ιταλικό πλοίο δεν έφτασε ποτέ στο σημείο που είχε προκαθοριστεί για τις έρευνες ενόψει πόντισης καλωδίου. Αντιθέτως, παρέμεινε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 6,5 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου. Βάσει ακόμα της NAVTEX (718/24) του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, οι έρευνες του ιταλικού πλοίου θα ολοκληρώνονταν χτες, Τετάρτη, στις 9 το βράδυ. Μετά την αποχώρησή του, άρχισαν σταδιακά να απομακρύνονται και τα τουρκικά σκάφη εκτός από ένα.

Επανέρχεται και στα περί «τουρκικής μειονότητας» ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, η Αγκυρα επανέρχεται και με τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται (...) θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ (ιδρυτή του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας - ΚΙΕΦ - τη δεκαετία του '90, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1995), μίλησε για τη «μεγάλη συμβολή» του «στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» και ανάμεσα σε άλλα συμπλήρωσε ότι «επωφελούμαστε από τον αναπτυσσόμενο διάλογο με την Ελλάδα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των νόμων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» και ότι στις διμερείς συναντήσεις τα σχετικά «προβλήματα» βρίσκονται «στην κορυφή της ατζέντας μας», επιβεβαιώνοντας πως σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς το ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι είναι «εφ' όλης της ύλης» και αποτελεί βήμα αναβάθμισης των τουρκικών διεκδικήσεων.

Αντίστοιχη ανακοίνωση ανάρτησε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου ανέφερε: «Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης τα νόμιμα δικαιώματά της».

Δεν απέδωσαν οι «παλιές μέθοδοι» στο Κυπριακό

Παράλληλα επανερχόμενος στα «δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού» ο Ερντογάν μίλησε για τις «φρικαλεότητες» που διαπράχθηκαν σε βάρος του και επέκρινε τους «δυτικούς θεσμούς και οργανισμούς» επειδή «δεν έκαναν τίποτα (...) παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του τουρκοκυπριακού λαού», για να υπερθεματίσει ξανά υπέρ της εισβολής στην Κύπρο, που σήμανε την έναρξη της συνεχιζόμενης έως και σήμερα κατοχής, λέγοντας πως «η Τουρκία έσπασε τα βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια που απλώθηκαν κατά του τουρκοκυπριακού λαού».

Πρόσθεσε δε πως «τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια» και «έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε "χορτάσει" από τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία...».

Κατέληξε ότι και με τις νέες προκλητικές φιέστες που οργάνωσε το ψευδοκράτος το περασμένο Σαββατοκύριακο «διατυμπανίσαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», επιμένοντας πως «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και θα «συνεχίσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο του "Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας" και του "Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών"».

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει με διαρροές «διπλωματικών πηγών» για το ότι «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας», ισχυριζόμενοι πως «ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται, ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση». Σε σχέση δε με το Κυπριακό, υποστήριξε πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού, και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ