Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παγιδευμένοι εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών οι κάτοικοι της Χαν Γιούνις

Το σφυροκόπημα από γή και αέρα είναι συνεχές

Copyright 2024 The Associated

Το σφυροκόπημα από γή και αέρα είναι συνεχές
Μεγάλο πλήθος Παλαιστίνιων αμάχων παρέμενε και χτες εγκλωβισμένο σε ανατολικές συνοικίες της νότιας πόλης της Γάζας, Χαν Γιούνις, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις έναντι μαχητών της Χαμάς, στοχοποιώντας παράλληλα κάθε άμαχο που τολμά να ξεμυτίσει από τα πεδία συγκρούσεων.

Το νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις είναι το μοναδικό που λειτουργεί και κάνει συνεχώς εκκλήσεις για αίμα εξαιτίας των εκατοντάδων τραυματιών που αναζητούν καθημερινά περίθαλψη.

Χτες, 292η μέρα πολέμου, ο συνολικός αριθμός νεκρών ανέβηκε στους 39.145 και των τραυματιών στους 90.257. Τα θύματα του τελευταίου 24ωρου ήταν πάνω από 55 και οι τραυματίες τουλάχιστον 110. Στην πόλη Χαν Γιούνις, αφότου ξεκίνησε πριν λίγες μέρες η νέα επίθεση του στρατού κατά Παλαιστινίων, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 121 ανθρώπων.

Η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, επισήμανε χτες πως τα παιδιά είναι που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι συνεργάτες μας συνεχίζουν να παράσχουν ψυχολογική, κοινωνική υποστήριξή ή ακόμη και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να δώσουν στα παιδιά μία ιδέα ομαλότητας, όσο το δυνατόν γίνεται...», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της UNRWA στην πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης «Χ».

«Τα παιδιά θα πρέπει να παραμείνουν παιδιά», κατέληξε...

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε πως η δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ έχει ενεργοποιηθεί σε ένα νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.

«Το Starlink είναι τώρα ενεργό σε νοσοκομείο της Γάζας με την υποστήριξη του @UAEmediaoffice και του @Israel», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, 5μισι μήνες μετά την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης για τη χρήση του Starlink στο νοσοκομείο στην πόλη Ράφα.

Νέο αιματοκύλισμα στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο 24ωρο οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις φονικές εισβολές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, αυξάνοντας κατά τουλάχιστον 4 τους πολλές εκατοντάδες νεκρούς που έχουν προκαλέσει από τις 7 Οκτώβρη.

Ενα από τα θύματα σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στο Τουμπάς και άλλος ένας τραυματίστηκε. Σε κόλαση μετατράπηκε αργά προχτές βράδυ η πόλη Καλαντίγια, όπου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έφηβος. Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη Τουλαρέμ, εκ των οποίων ένας τελωνειακός υπάλληλος.

Τροφοδοτεί τη βία ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ

Παράλληλα, χτες, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προσπάθησε να κλιμακώσει τη βία στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως μπορούν τάχα «ελεύθερα» να προσεύχονται Εβραίοι έποικοι κατά παράβαση της συνθήκης Ισραήλ - Ιορδανίας που υπογράφηκε μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, που εξαιρεί ξεκάθαρα από τον χώρο αυτόν τους Εβραίους προσκυνητές.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου αναγκάστηκε να διαψεύσει και πάλι τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, διευκρινίζοντας πως «δεν έχει μεταβληθεί και δεν θα αλλάξει το καθεστώς στο Ορος του Ναού» (όπως ονομάζουν οι Ισραηλινοί τον χώρο του τεμένους Αλ Ακσα).

Στο μεταξύ ο Γκβιρ, μιλώντας χτες στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», ξεκαθάρισε πως προτιμά να νικήσει στις αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι «πιο ξεκάθαρος» στην υποστήριξή του προς το Ισραήλ αλλά και στην αντίθεσή του έναντι του Ιράν.

«Πιστεύω πως με τον Τραμπ, το Ισραήλ θα πάρει την υποστήριξη για να δράσει έναντι του Ιράν», είπε ο Μπεν Γκβιρ εξηγώντας πως με αυτόν Πρόεδρο «θα είναι σαφέστερο ότι οι εχθροί πρέπει να ηττηθούν».

Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ πάντα στέκονταν πίσω από το Ισραήλ σε ό,τι αφορά εξοπλισμούς και όπλα, αλλά αυτή τη φορά... ό,τι συνέβη κατά τη θητεία Μπάιντεν τάισε τη Χαμάς με πολλή ενέργεια».

Ο ίδιος αποκάλεσε τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, Αριέχ Ντέρι, «αριστεριστές που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», μετά την αντίθεσή τους να συμπεριληφθεί ο ίδιος ο Γκβιρ σε έναν φορέα υψηλού επιπέδου λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα.

Νωρίτερα πάντως ο Γκάλαντ είχε χαρακτηρίσει τον Γκβιρ «πυρομανή που προσπαθεί να ανάψει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή» και αντιτίθεται «σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ